De multe ori alegerea numelui bebelusului ni se pare mult mai grea decat alegerea caruciorului sau a culorii in care vrem sa zugravim camera si nici nu putem spune ca nu e normal, avand in vedere ca prenumele ne va insoti copilul toata viata, nu pe o durata determinata precum caruciorul sau zugraveala.

Alegerea numelui pentru copil devine si mai dificila cand numarul persoanelor care-si dau cu parerea este ridicat: mama vrea intr-un fel, tatal in altul, bunicii paterni au si ei ceva de spus, cei materni sunt total impotriva, viitori nasi ai copilului ar vrea sa aiba si ei un cuvant …si se ajunge la un stres pe care tot gravida il va resimti cel mai tare, asa ca ar fi bine sa faci alegerea numelui bebelusului cu grija, dar cu relaxare.

In linii mari ar trebui sa ai in minte urmatoarele aspecte:

Numele Copilului - Prenumele trebuie sa se potriveasca cu numele de familie

Este importanta in primul rand evitarea cacofoniilor, oricat ne-ar placea un prenume care se termina in silaba "ca" sa nu-l alegem daca numele incepe cu acelasi grup de litere sau invers, sa alegem un prenume incepand cu "Ca" daca asociat cu numele de familie va rezulta o cacofonie.

Raluca e un prenume frumos, Caraiman e un nume absolut in regula, Raluca Caraiman insa… Nici combinatiile de genul Dudu Dumitru. 

De asemenea, un nume de familie foarte scurt va da mai bine langa un prenume mai lung si invers.

In special daca numele de familie este foarte "neaos", cu un specific clar romanesc, va suna ilar sa-i alaturam un prenume strain, foarte "sofisticat", prea…cosmopolit, neintalnit in zona noastra, indiferent ca e din zona telenovelelor (de origine sud-americana), englezesc sau indian, altfel ajungem la situatii caragialesti de tip "Agamemnon Dandanache", transpuse in actualitatea timpurilor noastre in Rosalinda Mamaliga sau Jonathan-Mathew Ceaun!

In schimb, nu e rau sa alegem un prenume intalnit in majoritatea tarilor si usor de pronuntat in aproape orice limba (Maria, Raul, Adrian etc) pentru ca nu se stie niciodata cat va calatori copilul si pe unde se va stabili.

lista cu nume de fete si baieti

Numele Copilului - Numarul persoanelor implicate in alegerea numelui sa fie cat mai restrans

Ideal ar fi ca doar parintii sa aiba ultimul cuvant de spus in alegerea numelui copilului.

Mai bine decat atat ar fi ca prenumele alese sa placa si celorlalti membri ai famliei, dar unde nu se poate…dilema se rezolva dand intaietatea cuvenita parintilor copilului. 

Numele ales sa nu fie iesit din comun

Sigur ca fiecare parinte si-ar dori un prenume cat mai deosebit, care sa scoata in evidenta unicitatea copilului, un nume care sa nu fie prea banal, prea uzitat.

Dar sa nu cadem in pacatul de a alege (sau inventa) un nume atat de ciudat, incat sa fie prilej de amuzament pentru ceilalti si sa-l puna pe copil in ipostaze penibile, sa-l faca sa-si urasca numele, sa se simta prost ca parintii sai au fost atat de "inspirati".

In definitiv nu prenumele da unicitatea omului, ci cu totul alte date care tin de personalitate, nu de ceva asupra caruia copilul nu a avut niciun cuvant de spus. Daca numele este frumos, melodios si place mult parintilor, chiar nu mai conteaza ca este raspandit pe scara larga.

De altfel si legea incearca sa impiedice parintii prea «luati de val» sa-si bata joc (chiar si involuntar) de viitorul copilului, specificand: 

«(2) Prenumele se stabileste la data inregistrarii nasterii, pe baza declaratiei de nastere. Este interzisa inregistrarea de catre ofiterul de stare civila a prenumelor indecente, ridicole si a altora asemenea, de natura a afecta ordinea publica si bunele moravuri ori interesele copilului, dupa caz

(Codul Civil. Noul Cod Civil republicat 2011. Legea 287/2009 privind Codul civil, art. 84).