TU: Daca bebelusul s-a intors cu capul in jos, pregatindu-se pentru nastere vei respira mai usor iar disconfortul abdominal se va mai atenua. Sanii devin mai grei pregatindu-se de alaptare iar sfarcurile se intaresc. Daca pana acum ti-au curs cateva picaturi din sani de acum incolo sanii ar putea sa curga mai mult.

Pozitia bebelusului poate afecta nasterea si poate fi aflata prin palparea abdomenului de catre doctor. De cele mai multe ori copilul sta in uter intr-o pozitie ghemuita, cu capul indoit spre trunchi, cu mainile indoite si incrucisate si cu picioarele indoite si incrucisate in fata abdomenului. Doctorul care urmareste evolutia sarcinii tale va folosi termenul de prezentatie pentru pozitia pe care o va avea bebelusul in uterul tau. Afla cum s-a pozitionat bebelusul tau. 

In acesta perioada poti lua si 400-500 gr in greutate pe saptamana.  Desi te ingrasi din ce in ce mai mult kilogramele care se vad pe cantar nu sunt chiar toate ale tale. Uite o estimare:

2-3,5 kg bebelusul

900 g placenta

1,8 – 2,2 ml volumul crescut de sange

400 – 900 g cresterea sanilor

1,3 – 1,8 ml lichidul din tesuturi

Gandul ca vei naste in curand ar putea sa te copleseasca. Mai ales daca esti la prima nastere. Nu trebuie sa te ingrijorezi sau sa ai unele indoieli ca nu te vei descurca. Cu cat stii mai multe despre nastere, cu atat te vei simti mai increzatoare ca totul va decurge bine. Toate mamele trec prin durerea nasterii. Este important sa stii si sa accepti de la inceput ca durerea face parte din acest proces, unul extraordinar, de a aduce un copil pe lume.

Te-ar mai putea interesa:

Optiuni de calmare a durerilor in timpul travaliului
Cum iti dai seama ca a inceput travaliul ?
Ce reprezinta scorul Apgar ?
Primele zile acasa cu bebelusul
Cum arata nou-nascutul?

COPILUL TAU: Bebelusul  masoara acum  30 cm si cantareste in jur de 2 kg.

Copilul nu mai are foarte mult loc, miscarile lui fiind mai mult rasuciri si rostogoliri. Stratul de grasime de sub piele a crescut atat de mult incata pielea din rosie a devenit roz.

El sau ea este posibil sa aiba capul plin de par. Unii bebelusi se nasc chiar cu centimetri buni de par.

O alimentatie echilibrata care asigura necesarul de calciu bebelusui il ajuta sa-si fortifice toate oasele. Doar oasele de la nivelul craniului vor ramane mai moi si flexibile astfel incat bebelusul sa poata trece prin canalul de expulzie.

Uite ce se intampla cu tine si bebelusul tau in Saptamana 34 de sarcina