De mai bine de 75 de ani, viitoarele mame finlandeze primesc din partea statului o cutie cu cateva lucruri de baza necesare nou-nascutului. Si se pare ca aceasta cutie a facut miracole in ceea ce priveste scaderea ratei mortalitatii infantile! 

Cutia de caron este un simbol al egalitatii ai al importantei pe care statul finlandez o acorda mamei si copilului. 

Traditia cutiei de carton dateaza din anii 1930. Semnificatia ei era aceea de a le oferi tuturor nou-nascutilor, indiferent de mediul din care provin, sanse egale in viata. Ea este oferita de catre guvernul finlandez tuturor gravidelor.

Cutia contine body-uri, un sac de dormit, haine de exterior, produse pentru baia bebelusului, un asternut si o saltea micuta, asezata pe fundul cutiei. Odata golita de continut, cutia cu salteaua potrivita devin primul pat al nou-nascutului.

Mamele au de ales intre a primi cutia de carton sau o suma de bani in valoare de 140 de euro, insa 95% dintre ele opteaza pentru cutie, pentru ca este mai valoroasa si pentru ca deja a devenit o traditie!

Desi traditia a inceput in anul 1938, in anul 1949 statul finlandez a decis ca gravidele vor primi cutia de carton doar daca au fost luate in evienta de catre un medic sau o clinica inainte de luna a patra de sarcina.

Astfel, nu numai ca mamele primeau un mic ajutor pentru primele zile de viata ale bebelusului, dar erau stimulate sa mearga la controale prenatale.

Si iata ca azi, dupa mai putin de un secol, Finlanda s-a transformat dintr-o tara saraca, cu o mortalitate infantila de peste 65 la mie, in tara cu cea mai mica rata a mortalitatii infantile din lume! 

Care este, mai exact, continutul cutiei de carton pentru bebelusii finlandezi?

Cutia de carton este promovata ca si patut. In cutia de carton oferita de statul finlandez, mamele gasesc in prezent:

  • Salteluta, protectie pentru saltea, un asternut, o paturica si un sac de dormit.
  • Un costum gros pentru afara, o caciula, manusi si ghetute groase.
  • Un costum cu gluga ceva mai subtire si salopete tricotate.
  • Sosete si manusi, caciula impletita.
  • Body-uri, salopete si pantalonasi in culori si modele unisex.
  • Un prosop de baie cu gluga, foarfece de unghii, perie, periuta de dinti, termometru de baie, crema pentru schimbarea scutecului si un burete de baie.
  • Scutece textile si inserturi.
  • O carte cu poze si o jucarie de dentitie.
  • Absorbante pentru sani si prezervative. 

Pentru continutul cutiei de cartin vizitati site-ul Kela

Cum s-a schimbat continutul cutiei de-a lungul timpului?

In anii 1930, cand a fost lansata traditia, cutia continea mai ales metraj, caci pe vremea aceea mamele croiau singure hainele pentru copii.

Al doilea razboi mondial a adus si el schimbari in ce priveste continutul cutiei. Efortul facut pentru a asigura materialele necesare pe front a facut ca bumbacul sa fie greu de gasit, astfel ca asternutul de pat a fost inlocuit de cearceafuri de hartie.

In anul 1968 in cutie a fost inclus sacul de dormit, dupa ce in prealabil aparusera si hainutele gata croite.

In 1969 in cutie au aparut si scutecele de unica folosinta, la care s-a renuntat insa la inceputul anilor 2000, din motive de protejarea mediului, ele fiind inlocuite cu scutecele textile.

Bebelusii finlandezi dormeau in acelasi pat cu parintii, fapt considerat periculos din punctul de vedere al sindromului mortii subite a sugarului. De aceea a fost inclusa salteluta. Parintii erau astfel incurajati sa isi culce copiii in cutia respectiva, pe care o puteau aseza oriunde isi doreau, inclusiv in patul conjugal.