Asemeni multor alte organe, urechile au un mecanism de functionare care, in general, le permite sa se curete singure. Asa cum ochii secreta lacrimi, care ii „spala” de impuritatile care i-ar putea afecta, urechile secreta ceara, care are rol de protectie si autocuratare a timpanului si a conductului auditiv extern.

Cum se curata corect urechiusele bebelusului? 

Este necesar sa intervii in acest proces?

Medicii ORL sunt de parere ca...nu prea. Este suficient ca excesul de ceara secretat de ureche sa fie sters, dupa baie, cu un colt de prosop uscat. In nici un caz nu se vor folosi betisoare de urechi, caci ele nu fac decat sa impinga ceara mai adanc in ureche si sa o lipeasca de timpan, facand evacuarea sa mai dificila si afectand auzul, daca este prezenta in cantitati mari.

In plus, folosirea incorecta a betisoarelor de urechi poate avea ca rezultat lezarea conductului auditiv sau chiar a timpanului.

Aplicarea de solutii speciale pentru mentinerea igienei urechii si pentru eliminarea secretiei de ceara nu este agreata in mod deosebit de catre medicii ORL.

Probleme pot aparea fie pentru ca substantele continute pot fi iritante pentru urechea celui mic, fie in cazul in care exista o infectie a urechii externe sau a urechii medii.

Daca suspectezi ca cel mic are in urechi o cantitate prea mare de ceara, care ii afecteaza auzul, este o idee buna sa consulti un medic specialist ORL care sa verifice starea de sanatate a curechii. Daca singura problema este ceara acumulata, medicul fie o va aspira, fie iti va recomanda o alta rezolvare.

Este important sa retii ca situatiile in care intr-adevar in ureche se acumuleaza o cantitate prea mare de ceara sunt extrem de rare. 

Mitul apei in urechi.

Multe mame se tem ca nu cumva, in timpul baitei, bebelusului sa ii patrunda apa in urechi. Inofensiva apa este acuzata ca ar putea declansa probleme severe. In realitate, apa in urechi este periculoasa in doar doua situatii.

Prima, in cazul in care timpanul este perforat. Perforarea timpanului se poate produce fie ca urmare a unui traumatism, spre exemplu introducerea necontrolata a unui corp strain in ureche, fie ca urmare a unei infectii puternice localizata in urechea medie.

A doua situatie se refera la apa din piscine prost igienizate, care poate transmite diverse micoze sau infectii bacteriene. Desigur, apa din baia bebelusului nu ridica aceasta problema.

Daca mai ai vreun dubiu, iti reamintim ca bebelusul a stat cu „apa” in urechi timp de 9 luni, si aceasta nu i-a cauzat nici un fel de probleme.

Dupa baie, stergerea urechilor cu coltul prosopului este mai mult decat suficienta. Nu incerca sa introduci in urechi nimic altceva, in incercarea de a le usca cat mai temeinic. Eventuala apa patrunsa in ureche se va scurge la exterior sau se va evapora de la sine.