Copilul tuseste. Exista o mie de motive care pot declansa tusea. Bine, nu chiar o mie, dar cu siguranta exista mai mult decat ai vrea tu. Este tusea in sine rea? Trebuie ea combatuta cu orice pret? 

Ce este tusea?

Tusea nu este nimic altceva decat un mecanism de aparare al organismului. Tusea este un act reflex menit sa curete caile respiratorii si sa elimine diversele „mizerii” acumulate acolo.

Poate fi vorba despre mucusul normal, acumulat peste noapte, de momentul in care cel mic se ineaca cu o firimitura de paine sau de mucusul in exces acumulat in timpul unei raceli.

Indiferent care este cauza care a declansat-o, tusea nu ar trebui inhibata, mai ales la copiii mici. Daca noi adultii stim sa tusim puternic si „la comanda”, cei mici tusesc autentic doar cand „le vine”, cu alte cuvinte cand se declanseaza reflexul de tuse. 

Cate tipuri de tuse exista?

Din punct de vedere medical, tusea poarta diverse denumiri in functie de mai multi factori, cum ar fi durata unui acces sau cat de des se succed accesele de tuse. Pentru parinti insa, cel mai important criteriu este legat de intrebarea daca tusea este productiva sau seaca.

Tusea latratoare este cel mai adesea cauzata de laringita. Laringitele sunt provocate in general de virusuri, insa o alergie poate declansa laringita de asemenea.

Copiii mici au caile respiratorii inguste, asadar, atunci cand se inflameaza, respiratia devine mult ingreunata. O criza de laringita se delcanseaza de obicei noaptea, cand copilul se trezeste nemaiputand respira.

Tusea magareasca este o alta denumire a bolii denumita pertussis. Din fericire ea este mai rar intalnita in prezent, multumita vaccinarii in masa a copiilor.

Tusea magareasca e reprezentata de accese lungi de tuse neintrerupta, intre care copilul nu reuseste sa inspire. Boala este foarte contagioasa si extrem de periculoasa pentru copiii cu varste mai mici de un an.

Wheezingul (respiratia suieratoare) este reprezentat de o tuse insotita de un zgomot caracteristic, perceptibil atunci cand copilul expira. El este provocat de ingustarea cailor respiratorii inferioare, din plamani. Wheezingul apare in cazurile de astm si in bronsiolita, care este o infectie virala.

Tusea nocturna. Multe accese de tuse se inrautatesc noaptea deoarece mucusul acumulat in nas si sinusuri dreneaza si provoaca o iritatie la nivelul gatului, declansand tusea. Si astmul se inrautateste noaptea, caci caile aeriene tind sa fie mai sensibile si mai usor iritabile. 

Apelam la siropuri de tuse?

Medicina moderna internationala raspunde repede, scurt si concis la aceasta intrebare: NU inainte de varsta de 6 ani!

Siropurile de tuse actioneaza prin doua metode. Unele dintre ele inhiba centrul nervos al tusei, din creier. Copilul nu mai tuseste, insa nici nu mai elimina secretiile acumulate in caile respiratorii, riscand sa se inece cu propriile secretii.

Celelalte siropuri actioneaza prin fluidifierea secretiilor bronsice, pentru a ajuta la expectorarea lor. Din pacate, inainte de varsta de 4-6 ani, copiii nu stiu sa tuseasca eficient sau la comanda, astfel incat exista riscul ca secretiile fluide, in loc sa fie expectorate, sa fie aspirate si sa duca infectia mai jos in plamani. 

Cum tratam tusea seaca si productiva la copii?

Desigur ca atunci cand copilul tuseste este bine sa te prezinti cu el la medic pentru o evaluarea corecta. Un banal „rosu in gat” poate fi tratat cu ceaiuri si rabdare, insa o laringita, o bronsiolita sau o pneumonie pot impune un tratament mai complex.

Insa indiferent de diagnosticul medicului si de tratamentul pe care el il recomanda, exista o multime de remedii simple pe care le poti aplica fara nici un risc acasa, pentru a-i ameliora simptomele copilului tau si pentru a-i usura boala.

Citeste mai departe despre tratamentul tusei la copii.