Daca ar fi sa existe o vina aceasta se imparte intr-un mod probabil egal intre mai multi factori printre care:

Societatea care nu incurajeaza in general alaptarea, promoveaza mituri descurajatoare pe aceasta tema, este dezvoltata pe partea de consum ceea ce implica inclusiv promovarea laptelui praf in defavoarea laptelui matern.

Spitalelor/maternitatilor care la noi nu prea incurajeaza alaptarea decat in teorie, in realitate majoritatea cadrelor medicale promovand alaptarea la program, descurajand mamele prin propagarea unor stereotipuri de genul “ai lapte slab/nu ai mameloane pentru alaptat/ nu se satura copilul”.

Nu in ultimul rand mamei care nu se informeaza suficient pe aceasta tema, renunta prea usor la prima dificultate, crede in povestile vecinei in loc sa creada studiile si sfaturile consultantilor in alaptare.

Perceptia mamei despre alaptare si inceputul ei

Adevarul e ca pana la urma cel mai important cuvant de spus in alaptare ar trebui sa il aiba mama fiindca cu foarte putine exceptii de ordin medical majoritatea femeilor sunt perfect capabile sa alapteze iar daca ar avea un cumul de informatii adecvate, determinare, rabdare si dorinta adevarata de a alapta, ele ar reusi.

Insa uneori intervin diversi factori disturbatori, diferiti de la caz la caz:

  • depresia post-partum
  • lipsa sprijinului din partea familiei
  • neincrederea in propriul corp
  • convingerea ca alaptarea este dificila si restrictiva
  • dorinta de independenta, de “evadare” de langa copil
  • neconstientizarea beneficiilor alaptarii si a riscurilor renuntarii la alaptare si multe alte cauze, mai mult sau mai putin subiective.

Daca urmeaza sa nasti si te pregatesti de alaptare citeste neaparat aici cele mai intalnite mituri despre alaptare si laptele matern

Daca in ciuda dorintei initiale de a alapta, a sprijinului celor din jur, a informatiilor pe tema alaptarii acumulate, alaptarea esueaza si nimic nu se mai poate face, atunci este timpul ca mama sa treaca mai departe.

Sentimentul permanent de vina, remuscarile, mustrarile de constiinta, regretele nu vor aduce nimic bun si nu ajuta cu nimic relatia mama - copil care se dezvolta de la o zi la alta.

Da, lipsa alaptarii priveaza intr-adevar aceasta relatie de numeroase avantaje insa permanenta ancorare in trecut, in framantari si intrebari de genul “dar daca as fi facut asta si asta” nu imbunatateste lucrurile.