Toate femeile care sunt pentru prima oara insarcinate asteapta cu emotie primele semne de travaliu. Printre semnele precoce ale travaliului se numara pierderea dopului gelatinos. Sa aflam insa mai multe despre acesta!

Ce este dopul gelatinos?

Dopul gelatinos este reprezentat de o cantitate crescuta de mucus cervical care se acumuleaza, obstruand si sigiland cervixul in perioada sarcinii.

Rolul dopului gelatinos este acela de a sigila cervixul, actionand ca o adevarata bariera impotriva microorganismelor care ar putea circula ascendent din vagin catre uter si care ar putea provoca infectii cu consecinte grave.

De altfel, dopul gelatinos contine agenti antibacterieni de tipul imunoglobulinelor si a unor substante regasite si in mucusul nazal.

Cum arata dopul gelatinos?

In mod normal, pe perioada sarcinii dopul gelatinos este o substanta groasa, vascoasa, albicioasa, lipicioasa. Spre finalul sarcinii, cand cervixul incepe sa se inmoaie si sa se deschida, dopul gelatinos poate aparea cu strii de sange sau chiar sangeriu.

De asemenea, in timpul contactului sexual este posibil ca dopul gelatinos sa fie deplasat, cauzand un usor spotting.

Nu uita: orice sangerare in sarcina, oricat de mica, trebuie evaluata de medicul obstetrician! Citeste mai multe aici despre urgentele in timpul sarcinii

De unde stii daca ai eliminat dopul gelatinos?

Este foarte simplu! este foarte posibil sa nu stii. Multe femei identifica dopul gelatinos, sau fragmente din acesta, fie pe lenjeria intima, in vasul de toaleta sau cand se sterg dupa folosirea toaletei. 

Exista si multe femei care spun ca nu au vazut niciodata dopul gelatinos, chiar daca nu sunt la prima nastere.

Dopul gelatinos se poate elimina deodata, dar de multe ori se elimina treptat si este confundat cu o secretie vaginala abundenta, obisnuita in ultimele saptamani de sarcina.

Citeste mai departe despre dopul gelatinos.