Paradoxal, in primul rand datorita multor medici romani care au ramas pe “vechile idei” fara sa se puna la curent cu efectele.

Apoi datorita faptului ca multe mame considera ca sunt depasite de situatie si sotul si soacra stiu mai bine, iar ei subscriu folclorului plin de informatii eronate, cum ca fimoza nu poate fi prevenita decat prin decalotare, daca nu decalotezi se strang mizerii acolo.

Ca sa vedem de ce decalotarea fortata a bebelusilor este contraindicata trebuie sa avem intai minime cunostinte despre organul masculin.

Decalotarea baietilor - Ce este preputul si care este rolul sau?

Preputul este o membrana, o piele care protejeaza ceea ce este popular denumit “capul” penisului, adica glandul.

In primele luni sau chiar ani de viata preputul este neretractil. Decalotarea in asemenea conditii consta in dezlipirea, uneori chiar in mod brutal, brusc, fortat, al acelei pieli pana cand glandul este capabil sa iasa la iveala.

Cum spuneam, multi doctori si multe mame considera decalotarea un act necesar de igiena, cand de fapt decalotarea este chiar o “cutie a Pandorei”. Odata inceputa decalotarea riscul infectiilor creste.  Este absolut firesc ca in primele luni preputul sa fie aderent la gland cat sa permita strict urinarea.

Tocmai prin faptul ca formeaza cu glandul o structura continua si este neretractabil asigura protectia penisului in dezvoltare, il fereste de contactul cu materiile fecale avand in vedere portul scutecelor in primul an de viata, il apara de bacterii, mizerii, frecare, ulceratii, infectii urinare.

Mituri datorita carora se propaga ideea decalotarii:

Penisul trebuie decalotat pentru a se putea face curatenia intima in zona. Fals!

Preputul protejeaza si curata glandul asemenea pleoapelor, deschizandu-se si inchizandu-se de cate ori este necesar, fara a trebui sa fie fortat din exterior.

Nu este absolut deloc necesar sa se toaleteze zona de sub preput, este suficient ca organele genitale ale baiatului sa fie spalate extern, cu apa si sapun delicat pentru copii.

Se poate face o paralela cu toaletarea fetitelor: asa cum nu este necesara ci chiar contraindicata spalarea interna a vaginului, care este unul dintre organele capabile de auto-curatare, tot asa nu este necesar sa spalati glandul penisului! Toaletarea corecta este externa atat la fetite cat si la baietei.

Decalotarea este necesara pentru a nu se acumula smegma acolo.

In primul rand ca smegma este o simpla acumulare de celule epiteliale moarte si nu este deloc daunatoare, nu favorizeaza infectiile sau infestarea cu bacterii, decalotarea fortata in schimb, da.

Din pacate multe mame nici nu cunosc ce este smegma si o confunda cu “mizerie”.

De multe ori auzim argumentul acesta:”l-am decalotat si bine am facut deoarece era plin de “branzica” acolo, ingrozitor!”. Ei bine, acea “branzica” este de fapt smegma si pe langa faptul ca are un rol benefic si se elimina periodic singura prin orificiul preputului.