Alegerea unui nume pentru nou-nascutul tau este o decizie importanta si, evident, dificila, pentru ca il va purta intreaga viata. Numele este, de cele mai multe ori, primul lucru pe care cei din jur il afla despre o persoana, fiind ca o carte de vizita, care ii ajuta sa isi formeze o prima parere.

Am strans numele cele mai populare si cele cu semnificatie speciala, pentru a te ajuta sa alegi numele perfect pentru copilul tau.

Nume de fete - Semnificatia si Originea celor mai interesante nume

Nume de fete care incep cu litera A

Ada - din ebraica, podoaba, a impodobi, a infrumuseta. Ada este numele care ne aminteste ca adevarata podoaba a fiecarui om este sufletul sau fiind mentionat de mai multe ori in Sfanta Scriptura.

Adela – de origine germanica (provine din substantivul comun “adal=nobil”), acest nume simbolizeaza nobletea. Numele a fost popular in Europa Medievala, fiind numele unei printese din secolul al VIII-lea, fiica regelui Dagobet al II-lea.  In secolul al XI-lea, fiica cea mica a lui William the Conqueror a purtat acelasi nume.  Melomanii pot asocia acest nume cu opereta lui Johann Strauss “Die Fledermaus”, iar iubitorii de literatura pot sa isi aminteasca de eleva lui Jane Eyre.

Adina - din ebraica: podoaba, placere, om placut, gingas. Semnificatia acestui nume este om bun, plin de calitati. In Vechiul Testament, Adina este capetenia Rubenitilor, unul din ostenii cei mai de seama care l-au ajutat pe Regele David.

Adriana - din latina, Hadria (mare oras in antichitate din partile Venetiei de astazi). Sfantul Adrian (26 august) din calendarul ortodox a fost un exemplu de hotarare si credinta, plating cu pretul vietii dragostea pentru adevar.

Agapia - din greaca, dragoste. Acest nume ne aminteste ca dragostea este cel mai de pret lucru de pe pamant si din cer: "Dumnezeu este iubire" ne invata Sfanta Scriptura.  

Agata - din greaca, cea buna. Acest nume deosebit ne aminteste ca bunatatea este una din trasaturile frumoase ale crestinilor, luminand atat viata celui bun cat si a celor din jurul sau. 

Agnes - din greaca, pur, curat, sfant, fara pata. Simbolistica acestui nume este una speciala: omul trebuie sa-si pastreze in caratenie si sufletul si trupul, pentru ca intreaga sa viata sa fie nepatata, pura, curata si binecuvantata. 

Alia – de origine araba, numele Alia simbolizeaza sublimul, inaltimea si ascensiunea. A doua semnificatie a numelui este cea de nobil. In aceasta directie, trebuie mentionat ca cea de-a treia sotie a regelui Hussein a fost Regina Alia a Iordanului.

Ana - din ebraica: Domnul a avut mila, Domnul s-a indurat. In orice moment din viata Dumnezeu este cu noi, aparandu-ne si intarindu-ne. Derivate: Anca, Anica, Anisoara, Ani. Sfanta Ana a fost mama Sfintei Fecioare Maria, Nascatoarea de Dumnezeu. 

Anais – originea acestui nume este incerta, insa specialistii mizeaza pe o provenienta provencala sau catalana. Cu caracter neobisnuit, exotic, numele simbolizeaza gratia sau “alegerea zeitei”. Acest nume este, evident, atasat de imaginea diaristei Anais Nin, dar are si alte referinte lietrare interesante, deoarece Balzac si-a denumit unul dintre personajele din Iluzii pierdute, Anais.

Alexandra – De origine greceasca, acest nume provine de la zeita Hera si simbolizeaza “protectia”, denumindu-l pe “protectorul omului”, deoarece are in componenta verbul alexo (a proteja, a apara). Desi in ultimele 2 decenii a fost folosit foarte des, acest nume este in continuare la moda. Puternic, elegant, cu gust, Alexandra mentine o aura de originalitate in ciuda popularitatii sale. Cu o istorie pe masura, acest nume ofera, totusi, si alinturi multiple, de la baietescul Alex, pana la gingasul Lexi si dramaticele Alexa sau Xandra. Alessandra, Alejandra si Aleksandra sunt variantele mai exotice, dar la fel de atractive.

Alice – De provenienta germanica (din Adeleheida sau Adeleheidis), Alice inseamna nobil, fiind un nume care este, in acelasi timp, puternic si suav, inspirand feminitate si inocenta. Este unic printre numele traditionale de fete, fiind in topul preferintelor in Italia, Anglia, Franta, Austria si Belgia. Este un nume nou intrat in limba romana, fapt certificat si de inadaptarea la grafia romaneasca, observandu-se o constinua oscilatie intre Alice, Alis si Alisa.

Amalia – este forma latinizata a unui nume de origine germanica cu semnificatia de “muncitor” (amal). Nefiind specific unei anume tari, acest nume se intalneste cu precadere in Romania, Italia, Germania, Spania si chiar si in Olanda, unde a fost ales ca nume pentru mica printesa. Variante la fel de interesante pentru acest nume sunt Amelia si Amalya.

Anastacia – de origine greceasca, numele simbolizeaza “invierea”, acest termen ecleziastic fiind folosit de biserica pentru a desemna “invierea lui Hristos”. Facand referire la una dintre cele mai importante sarbatori crestine, acest nume s-a raspandit repede, fiind cu usurinta regasit atat in istorie, cat si in literatura. Numele este superb in oricare dintre variantele sale: Anastacia sau Anastasia.

Anemona – de origine greceasca, Anemona era numele uneia dintre nimfele care, conform acestei mitologii, a fost transformata in floare. De aceea, simbolistica acestui nume trimite la “floarea vantului”; in acelasi timp, anemona este si denumirea populara a unei flori deosebite.

Andreea derivat din Andreas simbolizeaza "curajul".

Angela – din grecescul „Angelos”, Angela semnifica „mesagerul Domnului” si este comun in toate statele Europei, cu precadere in cele de limba slava. Folosit masiv in secolul XX, Angela este treptat inlocuit de Angelina si Angelica.

Antonia – acest nume are o dubla interpretare, specialistii osciland intre o origine greceasca, a carei semnificatie este „demn de lauda” si derivatul feminin al latinescului Antonius, cu o semnificatie obscura. Numele se bucura de o mare popularitate in randul parintilor din Romania, deoarece este mai puternic decat alte derivate feminine.

Nume de fete care incep cu litera B

Bianca – de origine italieneasca, acest nume simbolizeaza „puritatea”, „imaculatul”, deoarece provine din adjectivul bianco (alb). Initial, numele provenite din culori, aveau functia de porecla, atribuite ca o aluzie la caracter, la culoarea pielii sau a parului. Parintii care cauta nume cu o semnificatie speciala pentru fetita lor, pot alege  cu usurinta acest nume.

Briana – derivatul feminin al lui Brian, Briana provine, probabil (originea este incerta) din celticul „bre” (deal). Aceasta origine a facut ca Briana sa aiba semnificatia de „nobil, de rang inalt”, chiar „onoare”.

Brigida – vechi nume de origine celtica, atestat in irlandeza sub forma Brighid, care timite la zeita Brigantia, zeita intelepciunii.

 

Daca nu ai ales inca numele copilului consulta o lista intreaga cu multe nume de fetita si baiat

nume-de-copii-fetite-si-baieti

Citeste mai departe semnificatia numelor de fete.