Cezariana este considerata o interventie chirurgicala majora

Cezariana presupune sectionarea peretelui abdominal, patrunderea in cavitatea abdominala si pelvina, sectionarea uterului, extragerea copilului si a placentei, curatarea uterului de continut, suturarea acestuia si refacerea peretelui abdominal.

Desi pentru bebelus cezariana electiva efectuata la cald sau programata la o varsta de sarcina corecta reduce teoretic riscurile pe care le implica o nastere naturala, pentru mama riscul asociat cezarienei este ceva mai mare decat cel al unei nasteri vaginale care decurge normal.

Exista convingerea ca odata trecute primele zile postoperatorii riscul a disparut, insa orice interventie chirurgicala implica si riscuri tarzii.

Sa aflam care pot fi aceste complicatii dupa nasterea prin cezariana:

Posibila complicatie dupa nasterea prin cezariana >> Infectiile sunt destul de rar intalnite in practica chirurgicala in prezent. Cezariana insa prezinta un risc usor crescut pentru ca daca totul decurge normal, nu se vor administra antibiotice postoperator.

Posibila complicatie dupa nasterea prin cezariana >> Retentia lohiilor este mai frecventa in cazul cezarienei. Administrarea de oxitocina imediat dupa operatie scade acest risc, insa el se mentine, mai ales in cazut cezarienelor programate. Citeste mai multe despre eliminarea lohiilor dupa cezariana.

Posibila complicatie dupa nasterea prin cezariana >> Hipocontractilitatea uterina reprezinta absenta contractiilor uterine sau prezenta unor contractii slabe. In acest caz se asociaza cu retentia lohiilor.

Posibila complicatie dupa nasterea prin cezariana >> Reactia la firele de sutura a plagii reprezinta o reactie alergica a organismului, care nu tolereaza materialul din care sunt facute firele folosite la „coaserea” plagii.

In acest caz in jurul firelor se formeaza granuloame care pot sau nu sa supureze. Cel mai adesea sunt implicate firele resorbabile folosite la sutura musculaturii, nu cele textile folosite la piele, care oricum se extrag dupa 7 zile.

Posibila complicatie dupa nasterea prin cezariana >> Infectarea superficiala a inciziei poate fi provocata de igiena necorespunzatoare a zonei.

Linia de sutura devine rosie, umflata, calda si dureroasa, iar dintre buzele plagii se poate scurge puroi. In acest caz interventia chirurgului este obligatorie.