Cercetările în domeniul celulelor stem avanseaza de la an la an şi au ajuns in prezent sa fie din ce in ce mai accesibile unui public tot mai larg. In timpul sarcinii deseori vei auzi discutii si propuneri de a recolta celule stem la nastere, insa pentru a lua o decizie este important sa cunosti toate aspectele legate de aceasta procedura.

Pentru inceput trebuie sa stii ca recoltarea si stocarea pe termen lung a celulelor stem este o procedura destul de costisitoare. In acelasi timp nimeni nu iti poate garanta ca intr-un anumit moment din viitor nu vei avea nevoie sa fi luat aceasta decizie de a stoca celulele stem ale copilului tau la nastere impotriva unor boli severe acute sau cronice. Aceste celule stem recoltate la nastere din cordonul ombilical i-ar putea salva viata. 

Inainte de a trece la pasul urmator - a contacta o banca de celule stem din cele prezente in Romania cu care sa inchei un contract de recoltare si stocare pe un anumit numar de ani trebuie sa fii foarte bine informata în legătură cu ce reprezintă şi ce implicaţii au celulele stem recoltate la nastere. 

Ce sunt celulele stem care pot fi recoltate la nastere?

Celulele stem sunt celule din organism ce au proprietatea de a se diferenţia, deci a da naştere altor tipuri de celule (prezente in tesuturi sau organe) şi de a se divide pentru a produce şi mai multe celule de acelaşi fel. Ele nu au o sarcină specifică, dar o vor căpăta odată ce se vor divide şi diferenţia.

Celulele stem sunt clasificate în fucţie de originea lor ca fiind embrionare sau adulte. Celulele stem embrionare pot fi recoltate de la embrioni, fetuşi sau, în unele cazuri extreme de la embrioni clonaţi în laborator. Celulele stem embrionare au produs cele mai mari controverse din punct de vedere etic din cauza metodei de obţinere a acestora. 

Celulele stem tinere se regăsesc în cordonul ombilical şi au o capacitate mare de regenerare şi creare de noi celule. Acestea au cea mai mică probabilitate de a fi respinse de gazdă. Celulele stem adulte se regăsesc în măduvă şi în sângele periferic, dar sunt mai greu de obţinut şi au un risc mai mare de a fi refuzate de pacient. 

Cum se recoltează la nastere şi cum se stochează celulele stem ?

Procedura de recoltare a celulelor stem la nastere poate dura între 30 de secunde şi 3 minute şi poate fi efectuată în mai multe feluri. Indiferent de tipul de nastere procedura de recoltare a celulelor stem este nedureroasa si nu prezinta riscuri pentru mama si copil. În cazul unei naşteri naturale, după expulzarea fătului, se punctează cordonul ombilical şi se recoltează sângele din cordon şi din placentă. În cazul cezarianei, se repetă aceeaşi procedură, însă după scoaterea copilului din burta mamei.

Recoltarea se realizeaza cu ajutorul kitului de recoltare pus la dispozitie de banca de celule stem cu care mamica a semnat contract in cazul nasterii intr-un spital de stat. Unele maternitati private au propria lor banca de celule stem. In functie de politica maternitatii private respective poti recolta celule stem cu ei sau cu o alta banca de celule stem. Recoltarea poate fi realizata direct de doctorul care asista nasterea sau de o asistenta special instruita sa recolteze celulele stem. Kitul de recoltare a celulelor stem la nastere trebuie sa cuprinda toate materialele necesare prelevarii inclusiv cele care asigura ulterior un transport in siguranta astfel incat viabilitatea lor sa nu fie afectata (gel pentru mentinerea unei temperaturi constante, protectie).

În România, conform legii, pot fi recoltate şi stocate numai celulele din sângele şi din ţesutul cordonului ombilical (celule stem hematopoietice şi mezenchimale).

Dupa recoltare, celulele stem sunt supuse unor analize speciale pentru depistarea unor posibile boli transmisibile si in urma carora se va emite un certificat de stocare care va mentiona si volumul de stange recoltat.