Ce sunt capusele?

Capusele sunt mici insecte hematofage – care se hranesc cu sangele animalului pe care il inteapa – cu un ciclu de viata destul de lung si cu o rezistenta destul de mare la factorii climatici (frig, umezeala, seceta, canicula etc).

Teoria ne spune ca ele ating maximul de activitate primavara si toamna, practic insa, sunt active oricand la temperaturi ce depasesc 5-8 grade Celsius. Capusele prefera zonele umbroase, cu multa verdeata, fiind cel mai adesea „culese” din iarba sau din zonele cu tufisuri dese; totusi, exista consemnate destule cazuri in care ele par sa fi cazut pe organismul gazda de undeva de la inaltime (capuse gasite in zona gulerului de la camasa, de exemplu).

Capusele sunt atrase de temperatura crescuta a corpului mamiferelor pe care se urca activ; ele inteapa pielea si raman atasate pana la cateva zile. Atat capusele adulte, relativ usor vizibile datorita dimensiunilor, cat si formele lor intermediare de dezvoltare, sunt capabile sa se ataseze de organismul gazda si pot transmite cateva boli grave.

Iata o lista a bolilor transmisibile prin intepatura de capusa:

  • Boala Lyme
  • Tularemia
  • Babesioza
  • Ricketsioza

Boala Lyme sau borrelioza mai este supranumita si „boala cu 1000 de fete” din cauza manifestarilor extrem de variabile de la un individ la altul. Este produsa de o bacterie care traieste in sistemul digestiv al unora dintre capuse, iar la oameni evolueaza in general in 3 faze distincte:

  • Prima faza este cea de eritem cronic migrator – aparitia unei eruptii pe piele – dar aceasta poate foarte bine sa lipseasca.
  • A doua faza este cea de infectie diseminata, in care bacteria incepe sa se raspandeasca in intregul organism. Faza a doua survine dupa cateva zile-saptamani si poate dura pana la cateva luni de zile, poate trece neobservata sau poate cauza simptome dintre cele mai diferite, in functie de organele afectate si de rezistenta individuala a organismului.
  • Cea de-a treia faza este cea de infectie persistenta, in care bacteriile se localizeaza de obicei la nivelul ochiului, al sistemului nervos central (creier si maduva) sau al articulatiilor, producand leziuni grave si ireversibile.

Tularemia este o alta boala transmisibila prin intepaturile de capuse infectate; boala este produsa de o bacterie, Francisella tularensis, si are o perioada de incubatie de 3-7 zile la oameni. Boala debuteaza cu febra mare, letargie, lipsa poftei de mancare; ulterior, sunt afectati ganglionii limfatici, care se maresc in volum si pot chiar supura. Boala este tratabila cu antibiotice.

Babesioza este produsa de un parazit care traieste in hematii (globulele rosii). La multi oameni boala trece neobservata; in cazurile grave insa, ea poate produce simptome asemanatoare malariei. Parazitul distruge celulele in care traieste, provocand astfel o anemia mai mult sau mai putin severa, care se poate manifesta inclusiv prin simptome grave de detresa respiratorie (pacientul se sufoca, pentru ca celulele care transporta oxigenul la tesuturi sunt distruse de catre parazit).

Rickettsioza debuteaza brutal, cu febra mare si dureri intense de cap; ulterior apare o eruptie cutanata asemanatoare celei din rujeola. Daca nu se instituie tratamentul adecvat la timp, boala poate evolua catre leziuni grave renale, cardiace, sau catre septicemie.

Cum ne protejam de capuse?

Natura este minunata si le ofera copiilor un cadru perfect pentru explorare si invatare, de care ar fi pacat sa ii lipsim. Totusi, iesirile in natura trebuie sa reprezinte o sursa de relaxare pentru toata lumea. Asadar, ce putem face ca sa ii protejam pe cei mici?