Cand se vorbeste despre abuz, lumea tinde sa se gandeasca la violenta, injurii, abuz sexual. Abuzul insa poate fi mai subtil de atat. Stiai ca si neglijarea copilului este tot o forma de abuz? 

Abuz si neglijare

Abuzul este definit ca o violare a drepturilor omului. Neglijarea se refera la ignorarea constienta a nevoilor copilului de catre cei responsabili de ingrijirea sa.

Atunci cand ne referim la abuz, ne gandim la lucruri pe care unii oameni le fac altora. Ne gandim la bataie (abuz fizic), la implicarea in activitati sexuale impotriva vointei proprii (abuz sexual), la hartuirea, intimidarea sau santajul emotional (abuzul psihic), dar nu ne gandim la lucruri care NU sunt facute pentru copilul respectiv.

Exista mai multe forme de neglijenta atunci cand vorbim despre un copil. Neglijarea copilului se poate referi la lipsa unei alimentatii corespunzatoare, lipsa hainelor potrivite anotimpului, lipsa asistentei medicale solicitate atunci cand ea este necesara, lipsa suportului emotional sau intelectual. 

Mituri despre abuz si neglijare

E abuz doar daca vorbim despre violenta.

Fals! Neglijarea copilului este la fel de daunatoare si nu ne referim numai la lipsa alimentelor sau a altor lucruri de baza ci si la ignorarea continua si repetata a nevoilor emotionale ale copilului.

Abuzatorii sunt oameni rai.

Ei bine, nu vom spune ca sunt oameni buni, insa aceasta etichetare este simplista si nu reflecta neaparat realitatea.

Abuzatorii sunt persoane necunoscute.

Fals. De fapt, in vasta majoritate a cazurilor de abuz, abuzatorii sunt membri ai familiei sau prieteni de familie foarte apropiati.

Nu e abuz, doar il las in pace!

Copiii nu au nevoie sa fie „lasati in pace”. Ei au nevoie sa fie auziti si ascultati, iubiti, mangaiati, incurajati, invatati. 

Neglijenta si abuzul au aceleasi consecinte!

Si abuzul, si neglijenta lasa cicatrice adanci. Ambele duc la un respect de sine scazut, la dificultati in ceea ce priveste relatiile cu alti oameni, la afectarea capacitatii de a „functiona” la parametri optimi in societate.

Lipsa de incredere si dificultatea in a stabili relatii de lunga durata este consecinta faptului ca increderea ti-a fost inselata de insisi parintii tai.

Daca adultii responsabili de binele tau fizic si psihic nu s-au preocupat sa iti satisfaca aceste nevoi, cine ar putea-o face? Este foarte dificil sa iti recapeti increderea in oameni in aceasta situatie, pentru ca mereu te astepti sa fii din nou abuzat sau ignorat.

Convingerea ca esti „defect” vine din faptul ca ti s-a repetat iar si iar ca nu esti bun de nimic....sau din contra, pentru ca nimic din ceea ce faceai parea sa nu conteze vreodata.

Controlul emotiilor este extrem de dificil pentru o victima a neglijarii. Pentru ca nu au fost niciodata lasati sa isi exprime emotiile si pentru ca emotiile lor pur si simplu nu au contat, copiii deveniti adulti vor avea dificultati in a-si gestiona emotiile puternice, fapt ce poate declansa probleme de dependenta de alcool si droguri sau accese de furie si violenta.