Candida in timpul alaptarii - Care sunt factorii de risc pentru candidoza?

Desi Candida albicans, ciuperca ce provoaca candidoza, traieste in organismul tuturor, ea ridica probleme doar in cazul indivizilor cu sistemul imunitar afectat. Insa sarcina este tocmai o astfel de perioada in viata unei femei, astfel ca este absolut posibil ca la inceputul alaptarii, mamica sa se confrunte cu aceasta problema.

Tratamentele cu antibiotice nu fac decat sa accentueze dezvoltarea Candidei. Antibioticele ucid si bacteriile bune care ne colonizeaza organismul, facand loc dezvoltarii necontrolate a acestei ciuperci.

Nivelurile crescute de estrogeni si progesteron care caracterizeaza perioada de sarcina duc la modificarea pH-ului vaginal, favorizand dezvoltarea Candidei. Bebelusii nascuti normal de catre mame cu candidoza vaginala vor dezvolta la randul lor candidoza orala, infectand si sanul.

In cazul femeilor care alapteaza, s-a observat ca folosirea tampoanelor pentru sani, care creeaza un mediu cald si umed continuu, reprezinta un important factor favorizant al candidozei mamelonului. 

Candida in timpul alaptarii - Care sunt simptomele candidozei?

Cel mai frecvent simptom al candidozei este reprezentat de durere. Durerea la nivelul sanului sau a mamelonului poate fi foarte intensa, insotita sau nu de senzatia de arsura. Avand in vedere intensitatea simptomelor, este esential sa se intervina cat mai eficient pentru ca alaptarea sa poata fi continuata cu succes.

Alte simptome ale candidei care se pot intalni la nivelul sanilor sunt:

  • senzatia de arsura sau mancarime
  • aspect lucios al mamelonului
  • culoarea roz intens sau rosie a mamelonului
  • sfarcuri foarte uscate si care se descuameaza
  • aparitia de puncte albe sau de mici basicute la nivelul mamelonului
  • aparitia de ragade in ciuda atasarii corecte
  • mastite repetate sau probleme frecvente cu canalele galactofore infundate.

In cazul bebelusilor, gurita lor poate aparea cu aspect normal, sau pot prezenta depozite mari, albe, cremoase, la nivelul gingiilor, pe fata interna a obrajilor sau pe limba. Suptul poate fi dureros, asadar ei se vor atasa la san, insa ii dau repede drumul, plang in timpul suptului. Pentru ca de cele mai multe ori candidoza este prezenta la nivelul intregului tub digestiv, bebelusii au colici, gaze, scaune proaste, iritatie de scutec. 

Candida in timpul alaptarii - Cum se trateaza candidoza?

In cazul in care mama sau bebelusul au simptome de candidoza, cei doi trebuie tratati simultan. Daca mama alapteaza in tandem, ambii copii trebuie sa primeasca tratament. Ameliorari ar trebui sa se observe dupa 36 de ore de la inceperea tratamentului, in caz contrar, el trebuie schimbat.

De cele mai multe ori, un tratament local este suficient. Insa daca din nefericire candidoza s-a localizat inclusiv in interiorul canalelor galactofore, este necesara administrarea unui tratament pe cale orala.

Primul antimicotic pe care il recomanda medicii este nistatina. Avantajul este ca nistatina nu se absoarbe in organism, insa ca sa isi faca efectul, substanta trebuie sa intre in contact direct cu ciuperca. Astfel, mama trebuie sa isi stearga bine sanii cu solutia preparata in farmacie, dar trebuie sa curete temeinic si gurita bebelusului.