cum prevenim agresivitatea la copiiCe inseamna un copil agresiv?

Toti copiii au o anumita doza de agresivitate care este fireasca, deoarece le permite sa se apere, sa-si exprime frustrarile, sa-si exprime unele emotii puternice. Daca un copil are uneori manifestari agresive, in anumite situatii care-i produc frustrare, nu este ceva ingrijorator insa daca un copil loveste/musca/zgarie in mod frecvent alti copii, pe parintii sai sau pe alti adulti, inseamna ca a capatat un comportament agresiv si trebuie sa intervenim pentru a-l schimba.

Cum prevenim agresivitatea la copii?

In primul rand fiind atenti la nevoile sale inca din primul an de viata. Un copil caruia i se satisfac prompt nevoile primare si care simte afectiune va fi mai putin probabil sa devina agresiv. Un copil caruia nu i se raspunde cand are anumite nevoi va fi frustrat si frustrarea este una din principalele cauze ale agresivitatii.

Asigurandu-i copilului un mediu calm, echilibrat, fiind un exemplu pozitiv. Un  copil care traieste intr-un mediu agitat, in care adultii din jurul lui ridica tonul, se cearta, va manifesta cat de curand si el un comportament violent.

Incurajandu-l sa-si exprime emotiile si sentimentele. Uneori copilul nu stie cum sa faca fata emotiilor negative care-l coplesesc, nici nu detine un vocabular atat de dezvoltat incat sa le exprime. Noi trebuie sa-l invatam metode acceptabile de gestionare a furiei, sa-i aratam ca nemultumirile se pot rezolva pasnic, fara apel la violenta.

Anticipand situatiile care-i declanseaza agresivitatea si incercand sa le evitam. De exemplu sa nu pornim la cumparaturi insotiti de copil daca este somnoros, flamand, agitat din diverse motive. Sa nu ducem jucarii de acasa in parc daca stim ca se enerveaza daca alt copil se apropie de ele.

Monitorizand desenele animate la care il lasam sa se uite. Oricum un copil mic ar trebui sa petreaca foarte putin timp in fata tv-ului sau laptopului, fiindca aceste activitati le sporesc agitatia. Dar chiar daca-l lasam sa se uite la unele desene animate trebuie sa le alegem cu grija, sa nu contina limbaj sau scene care sa-l influenteze in a deveni agresivi.

Explicandu-i, atunci cand i-a trecut criza de furie, consecintele comportamentului sau agresiv: alti copii il vor evita si nu se vor mai juca impreuna cu el, va trebui sa parasiti locul de joaca pentru ca alti copii sa nu sufere din cauza lui.

Ce este absolut de evitat este folosirea unor metode agresive tocmai pentru “vindecarea” agresivitatii: se stie ca violenta naste violenta. Pedepsind un copil pentru ca a fost agresiv, strigand la el, folosind gesturi violente fata de el, bruscandu-l sau chiar lovindu-l, punandu-i eticheta de “rau, obraznic, nesimtit” nu facem decat sa-i sporim nivelul de frustrare si sa-i aratam ca violenta este un comportament acceptabil deoarece si adultii, modelele lui, il folosesc.

Copilul tau a avut manifestari agresive? Cum ai reusit sa le descurajezi?

Te-ar mai putea interesa:

Ce este disciplinarea pozitiva?
Chiar este bataia rupta din RAI?
Recunoaste temperamentul copilului tau!