În România, 1 din 10 copii se naşte prematur şi are nevoie de îngrijire specială încă din prima oră de viaţă, ceea ce necesită echipamente medicale performante şi medici specializaţi.

“Copiii născuți prematur au nevoie de toată grija și atenția noastră, aşa cum au nevoie de cadre medicale specializate şi echipamente performante. Dotarea celor 15 maternităţi în cadrul campaniei desfaşurate anul trecut reprezintă un prim pas al brandului Dorna în susținerea nou-născuţilor prematur. Campania “Grijă pentru copii” continuă şi în 2014, cu scopul de a dota maternităţile din România cu echipamente medicale de specialitate. Nu am fi reuşit acest demers fără ajutorul partenerilor noştri, Asociaţia Salvaţi Copiii, dar şi al consumatorilor care s-au alăturat iniţiativei,” a declarat Raluca Vlad, Brand Manager Dorna.

În Bucureşti, trei maternităţi au primit echipamente medicale de specialitate. Maternitatea Bucur a fost echipată cu un incubator performant, Maternitatea Filantropia, cu un ventilator neonatal, iar Maternitatea Polizu a primit o masă de reanimare. Aceste echipamente medicale vin în sprijinul celor peste 3500 de cazuri de naşteri înregistrate anual în fiecare dintre aceste maternităţi.

În ţară, 12 unităţi medicale au fost dotate cu aparatură medicală performantă, în funcţie de necesităţile secţiilor de neonatologie. De exemplu, Spitalul Judeţean de Urgenţă Caraş-Severin a fost echipat cu un incubator şi un monitor de funcţii vitale, Spitalul Judeţean din Constanţa, cu un set laringoscop, 4 Pulsoximetre şi 40 de senzori neonatali, iar maternităţile din Hunedoara, Botoşani şi Sibiu au primit câte un incubator de terapie intensivă.  Lista completă a maternităţilor dotate în cadrul campaniei “Grijă pentru copii” 

Nr.

Judet

 

Spital

Echipament

 1.  

Bucuresti

Maternitatea Bucur

1 x Incubator Atom

 1.  

Bucuresti

Maternitatea Polizu

1 x Masa de reanimare Panda

 1.  

Bucuresti

Maternitatea Filantropia

1 x Ventilator neonatal  AVEA

 1.  

Caras-Severin

Spitalul Judetean de Urgenta Caransebes

 

1 x Incubator Atom

 

1 x Monitor  functii vitale Philips

 

 1.  

Constanta

 

Spitalul Judetean de Urgenta Constanta

4 x Laringoscop pentru uz neonatal

4 x Pulsoximetre Masimo Radical 8

40 x Senzor neonatal Masimo 1-3 kg

 

 1.  

Hunedoara

Spitalul de Urgenta Hunedoara

1 x Incubator terapie intensive Atom

 1.  

Iasi

Spitalul Clinic de Obstretica-Ginecologie ,,Elena Doamna,, Iasi

 

1 x Aparat de suport respirator Infant Flow SiPAP Care Fusion

 1.  

Botosani

Spitalul Judetean de Urgenta Botosani

 

1 x Incubator terapie intensive Atom

 1.  

Timis

Spitalul Judetean de Urgenta Timisoara

1 x Monitor functii vitale Philips G30

2 x Pulsoximetru Masimo Radical 8

 

 1.  

Bacau

Spitalul Judetean de Urgenta Bacau

 

2 x Monitor functii vitale Philips G30

1 x Pulsoximetru Masimo Radical 8

 

 1.  

Dolj

Spitalul Judetean de Urgenta Craiova

1 x Monitor functii vitale Philips G30

 1.  

Prahova

Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti

4 x Pulsoximetru Massimo Radical 8

 1.  

Neamt

Spitalul Municipal de Urgenta Roman

1 x Masa radianta de

Reanimare CosyCot + Blender

 1.  

Sibiu

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu

1 x Incubator Atom

 

 1.  

Vrancea

Spitalul Judetean de Urgenta Sfantul Pantelimon Focsani

1 x Aparat de suport respirator Infant Flow SiPAP Care Fusion

„Scopul nostru este să reușim să modernizăm toate maternitățile din țară, astfel încât micuții veniți pe lume înainte de termen să se poată bucura, și ei, de dreptul la viață. Pentru aceasta, însă, avem nevoie de sprijin constant din partea oamenilor şi companiilor, și mulțumim din nou pe această cale Dorna, care, prin suportul oferit, ne-a ajutat să dublăm numărul echipamentelor donate. Aceste donații se cuantifică în vieți umane, astfel că, prin programul nostru național de dotare a maternităților, contribuim la salvarea copiilor născuţi prematur”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedintele Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii.

În 2014, Dorna a extins promisiunea de susținere a copiilor născuți prematur și către mămici, creând în premieră proiectul denumit “Fereastra de Speranță”, implementat în Maternitatea Polizu, din București. Geamul care desparte camera de aşteptare de salonul de terapie intensivă în care se află nou-născuţii prematur a devenit suport al mesajelor de susţinere trimise de mii de români mamelor care aşteaptă să îşi vadă bebeluşii. Acestea petrec, în medie, aproximativ 10 minute pe zi cu micuţii lor, în rest este doar aşteptare.

„În numele corpului medical din maternităţile care au primit echipamente de specialitate, le mulţumesc iniţiatorilor acestei campanii. De asemenea, mulţumesc şi în numele părinţilor şi copiilor care au beneficiat şi vor beneficia de aceste echipamente. Este un gest care ne dă speranţă de viaţă sănătoasă pentru copiii născuţi prematur din România. Este impresionant că există preocupare în ceea ce priveşte îngrijirea celor mai mici copii, a familiilor lor şi este un ajutor important în munca personalului medical. Mulţumim pentru reuşită și sperăm să continuăm împreună!”, a declarat prof. doctor Silvia Stoicescu, şef secţie neonatologie Maternitatea Polizu. 

Despre Dorna și copiii născuți prematur 

În România, conform datelor statistice oferite de Ministerul Sănătăţii, prin Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului (IOMC) „Alfred Rusescu”, unul din zece copii se naşte prematur, având nevoie de atenţie specială chiar din prima oră de viaţă.

Naşterea înainte de termen îi lasă bebeluşului mai puţin timp pentru dezvoltarea şi maturizarea intrauterină, printre consecinţe numărându-se greutatea scăzută la naştere şi riscul crescut de apariţie a afecţiunilor medicale, inclusiv respiratorii, digestive sau oftalmologice.

Apa reprezintă 79% din corpul unui bebeluș, ajută la digestie, la absorbția alimentelor, reglează temperatura corpului și circulația sângelui, transporta nutrienții și oxigenul către celule și elimină toxinele. Apa este al doilea element vital după oxigen, iar hidratarea corespunzătoare reprezintă o condiție de bază pentru menținerea sănătății organismului.

Dorna Izvorul Alb este recomandată atât în alimentația zilnică a femeilor însărcinate, cât și a proaspetelor mămici care alăptează, datorită conținutului scăzut de sodiu. În plus, este ideală pentru pregătirea hranei bebelușilor și hidratarea lor zilnică.

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii si susținerea supraviețuirii copiilor 

Din 2010, Salvaţi Copiii România a iniţiat proiectul “Fiecare Copil Contează”, parte a campaniei mondiale Every One, care urmăreşte reducerea mortalităţii infantile şi a copiilor până la cinci ani. Prin acest proiect ne propunem diminuarea cu 15% a mortalităţii infantile şi a mortalităţii copiilor sub cinci ani până în 2015. Până acum au fost derulate acţiuni menite să combată cauzele prevenibile ale deceselor, printr-o componentă majoră de informare şi educare, atât în rândul viitoarelor mame, cât şi la nivelul fiecărei comunităţi, şi printr-o componentă de intervenţie, care presupune asigurarea unei alimentaţii sănătoase femeilor gravide şi copiilor cu vârsta de până la 5 ani. În perioada 2010-2013, 6930 de beneficiari (5356 copii cu vârste între 0-5 ani, 633  gravide și 941 mame tinere) din 31 de comunități rurale din județele: Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Dâmbovița, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Vrancea, au beneficiat de sprijin prin intermediul acestui program.

În cadrul campaniei ”Bun venit pe lume”,  derulată începând cu octombrie 2012, Salvați Copiii și-a asumat susținerea eforturilor medicilor, prin dotarea cu echipamente medicale performante a 18 maternități din: Adjud, Piatra-Neamț, 3 secții de nou-născuți în București, Pitești, Brașov, Cluj-Napoca, Resița, Constanța, Craiova, Petroșani, Iași, Târgu Mureș, Slobozia, Suceava, Timișoara și Vaslui. Aceste unități medicale au primit incubatoare, mese de resuscitare, aparate de ventilație sau alte echipamente performante necesare salvării vieților bebelușilor născuți prematur.

Anul acesta, cu sprijinul Dorna, ne-am propus dotarea cu echipamente medicale a 28 de maternități din oraşele: Pitești, Bacău, Brașov, 3 maternități în București, Buzău, Reșița, Caransebeș, Constanța, Craiova, Segarcea, Petroșani, Hunedoara, 2 maternități în Iași, Târgu-Mureș, Roman, Piatra-Neamt, Ploiești, Sibiu, Vatra-Dornei, Arad, Botoșani, 2 secții de neonatologie din Timișoara, Vaslui și Focșani.

Cu ajutorul echipamentele achizitionate in urma campaniei ”Bun venit pe lume”, apreciem ca vom ajuta la salvarea a 7000 de nou-născuţi în acest an  în spitalele dotate şi 380 de naşteri vor avea loc în condiţii normale anual.

Împreună putem susţine şansa la viaţă a fiecărui copil din România!

Cei care doresc să susţină în continuare demersul Salvaţi Copiii de a reduce mortalitatea infantilă în România o pot face redirecţionând 2% din impozitul pe venit, completând formularul ce poate fi descărcat de la adresa: http://www.salvaticopiii.ro/?id2=00040006.Salvaţi Copiii România este membru al Save the Children Internaţional, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului.