Ai trecut cu bine de cele noua luni de sarcina si ai facut cunostinta cu bebe! Cu siguranta abia astepti prima plimbare a nounascutului in aer liber. Si tu si cel mic ati petrecut prea mult timp inauntru si e cazul sa iesiti la aer curat. Afla cand este bine sa iesi la prima plimbare cu bebelusul si ce locuri sunt potrivite pentru marea lui iesire in lume! Nu e cazul ca acest eveniment sa te ingrijoreze! Se poate sa auzi persoane care iti spun sa nu iti scoti bebelusul din casa cel putin o luna sau poate chiar mai mult, dar fii sigura ca fetita sau baietelul tau sunt pregatiti sa infrunte si lumea si vremea de afara mult mai devreme!
Alegerea momentului potrivit pentru prima plimbare a nou nascutului tine mai mult de felul in care tu iti revii dupa nastere. Momentul ideal pentru a-l scoate la plimbare este acela in care tu te simti pregatita sa faci asta. Daca ai avut parte de o nastere fara probleme si ti-ai revenit destul de repede, iar bebe s-a nascut la timp, fara probleme de sanatate, atunci puteti lua o gura de aer curat inca din primele zile de viata, indiferent de anotimp. Trebuie doar sa tineti cont de cateva reguli simple!
Prima plimbare a nou nascutului – Când avem voie să ieșim afară la aer curat?
Plimbările sunt permise încă din prima zi de viață, contrar cârcotașilor care se opun și care cred că bebelușul nu ar trebui scos la primbare decât după o anumită vârstă. Desigur că vom evita să ieșim din casă cu bebelasul pe vreme furtună, ceață, viscol, când temperaturile sunt insuportabile sau pe vreme de caniculă, dar atât timp cât pentru noi este confortabil, înseamnă că și bebelușul se simte bine. CITEȘTE ȘI: Când sunt permise primele plimbări – Mărturiile mamelor
Când vremea este capricioasă, avem grijă să îmbrăcăm copilul adecvat temperaturilor: dacă este frig copilul se îmbracă bine-bine, pentru că în cazul actual avem voie să îl înfofolim și e gata de plimbare. Să nu mai spunem că în țările nordice, copiii își fac siesta și la temperaturi sub minus, deci mămicile nu trebuie să se ferească de aceste temperaturi extreme. La fel și cu temperaturile mai ridicate; evident că nu vom ieși cu copilul atunci când razele soarelui bat foarte puternic, pielea lui fiind extrem de sensibilă, dar dacă acest lucru se întâmplă este bine să avem mereu la noi crema cu protecție solară (după 6 luni), o pălărioară, bebele trebuie îmbrăcât cât mai subțire.
CITEȘTE MAI DEPARTE PE LARG DESPRE: Normalitatea primelor luni din viața bebelușului
Putina planificare pentru prima plimbare a nou nascutului
Chiar daca cel mic nu e facut din portelan, asa cum isi imagineaza unii, este totusi destul de sensibil fata de un adult. Sistemul imunitar al bebelusului nu este la fel de puternic ca al tau si, din acest motiv, este bine sa eviti zonele aglomerate si mijloacele de transport in comun.
Daca doresti sa il scoti la o plimbare, fa-o intr-o zona deschisa, unde nu merge multa lume. E mai bine daca in primele saptamani de viata eviti parculetele mici unde se pot aduna multi alti copilasi care pot sa fie raciti sau sa aiba alte boli contagioase. Alege aleile linistite dintre blocuri sau pur si simplu curtea casei, daca nu locuiesti la bloc. De asemenea, nu le permite vecinilor entuziasmati sau strainilor iubitori de copii sa puna mana pe bebe. Acestia pot trasmite o multime de bacterii bebelusului fara sa vrea.
I-ar putea descuraja de la atingerea bebelusului daca alegi sa il porti pe cel mic in brate sau intr-un sling. Nu sta foarte mult afara in prima plimbare. E mai bine sa il scoti mai des pentru intervale de pana la 30 de minute decat sa te obosesti si pe tine si sa il stimulezi prea tare pe cel mic cu plimbari lungi. CITEȘTE ȘI: În vizită la nou născut
Prima plimbare a bebelusului in functie de anotimp
Daca prima voastra plimbare are loc iarna, nu iti fa griji pentru temperatura scazuta! Indiferent de temperatura, bebe va face fata daca este potrivit imbracat. Tine cont de faptul ca bebelusi se nasc pe tot globul, chiar si in zonele polare, iar acestia nu stau inschisi in casa tot anul! Puteti iesi afara cate 10 minute macar pentru a simti aerul curat al iernii si poate chiar pentru a va bucura de primii fulgi! Daca ninge prea tare sau bate vantul puternic, e mai bine sa amanati plimbarea pentru cateva zile.
Indiferent de momentul in care alegi sa il scoti pe cel mic la prima lui plimbare, nu uita ca bebe nu este atat de sensibil pe cat pare si ca imunitatea pe care o dobandeste prin alaptare il face puternic si pregatit sa infrunte lumea. Deci, puneti-va haine de sarbatoare si iesiti din casa pentru a cunoaste minunile de afara! CITEȘTE ȘI: Plimbarea bebelușului – Când NU ieșim afară?
Daca prima plimbare are loc toamna sau primavara, evita iesitul in ploaie sau pe vant puternic. De asemenea, ceata nu ii va face bine celui mic, asa ca alege o zi placuta, cu vreme calma si aventurati-va afara!
In timpul verii va trebui sa ai grija sa eviti orele cu temperaturi maxime, de obicei intre 11 dimineata si ora 16:00. E mai bine ca pielea sensibila a lui bebe sa nu fie inca atinsa de razele soarelui pe perioade indelungate, asa ca ati putea iesi la o plimbare chiar inainte de apus sau dimineata devreme, chiar dupa ce rasare soarele. In acest fel puteti alege zonele mai umbrite si va puteti bucura de culorile spectaculoase ale cerului.
Aerul curat și plimbările nu au cum să le facă rău, dimpotrivă, însă trebuie respectate câteva reguli pentru a preveni neplăcerile verii. Indiferent de anotimp, bebelușilor le face bine să stea în aer curat. Dacă te întrebi cum se îmbracă un bebeluș când afară este cald trebuie să reții că bebelușii nu pot transpira. Asta înseamnă că nu își pot regla singuri temperatura corpului. Ceea ce ne aduce în pragul supraîncălzirii și al pericolelor pe care aceasta le implică.
Regula e ușor de ținut minte: chiar dacă vorbim de un bebeluș, acesta nu are nevoie de haine mai multe decât porți tu, mami, la plimbare. Dacă tu ai un tricou și o pereche de pantaloni scurți, scoate-l la plimbare în scutec și într-un body. Sau scutec și un tricou. Ține cont că bebelușii stau mult timp pe spate, în cărucior și se încălzesc oricum. Așa că nu-l îmbrăca mai gros decât ești tu îmbrăcată! Bebelușul va purta pălăriuță și va fi hidratat corespunzator. De asemenea, bebelușii sub vârsta de 6 luni nu au voie să fie expuși direct în soare.
CITEȘTE ȘI AICI: Plimbarea bebelușului pe timp de vară
Cum îți dai seama că bebelușului îi e frig?
Un bebeluș căruia îi este frig devine foarte tăcut și se mișcă mai puțin. Bebeluții nu tremură (metodă prin care corpurile se încălzesc), pentru că nu au abilitatea de a genera căldură. Cea mai rapidă metodă de a-l încălzi este să-l iei la piept, pentru a-l ajuta să-și regleze temperatura în funcție de a ta.
Cum îți dai seama că bebelușului îi e cald?
Chiar dacă e iarnă și frig, mai sunt zile în care e chiar plăcut să stai afară. În aceste zile, dacă bebelușul e prea gros îmbrăcat (chiar dacă stă în cărucior) îi poate fi prea cald. În aceste situații bebe poate deveni iritat, să înceapă să plângă și să fie greu de liniștit. Ca să-l liniștești, ia-l în brațe, vorbește-i și descheie-l la haină sau chiar dezbracă-l dacă temperatura permite.
CITEȘTE ȘI: Plimbarea bebelușului când e FRIG | Când ieșim și cât stăm afară? Cum îl îmbrăcăm? GHID COMPLET
Tu cand ti-ai scos bebelusul la prima plimbare? Ati intampinat probleme sau v-ati distrat de minune?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.