Care este insa rolul laptelui matern in ceea ce priveste imunitatea copilului?

Laptele matern este alimentul perfect pentru nou-nascut si bebelus. Pediatria moderna a cazut de acord asupra faptului ca pana la varsta de un an, laptele matern reprezinta baza alimentatiei bebelusului.

Diversificarea inceputa la varsta 6 luni atat in cazul bebelusilor alaptati cat si al celor hraniti cu formula are ca principal scop obisnuirea celui mic cu gusturi, texturi, consistente diferite.

Asadar, dupa varsta de 6 luni, desi nu mai este suficient, laptele matern reprezinta inca principala sursa nutritiva a celui mic. Sa vedem insa care este rolul laptelui matern in ceea ce priveste imunitatea celui mic.

Imunitatea copilului >> Colostrul este esential!

Chiar daca alaptarea va continua mai mult sau mai putin, cu mai mult sau mai putin succes, colostrul este esential pentru nou nascut si este foarte important ca acesta sa poata beneficia de el. Colostrul are o compozitie chimica particulara, unica, ce nu se regaseste nicicand in alt moment al alaptarii.

Cantitatea de imunoglobuline din colostru – adica de anticorpi – pe care o contine este uriasa si este menita sa apere micutul fragil de toate agresiunile mediului extern.

Sa nu uitam ca nou-nascutul iese brusc dintr-un mediu steril, iar sistemul sau imunitar, imatur si complet lipsit de experienta, da piept deodata cu o multime de germeni.

Dar si nou-nascutul este pregatit pentru aceasta veritabila infuzie de anticorpi. Peretii intestinului sau au o permeabilitate deosebita in aceste prime zile de viata, permitand absorbtia acestor imunoglobuline particulare, care au o molecula prea mare pentru a penetra un perete intestinal matur. Iata cum natura a avut grija de mersul lucrurilor in aceasta prime zile de viata ale nou-nascutului!

Imunitatea copilului >> Compozitia chimica a laptelui matern este in continua schimbare

Intr-adevar, nu numai cantitatea de lapte se modifica pe masura ce bebelusul creste, ci si compozitia acestuia. In mod normal, un mililitru de lapte matern contine aproximativ un milion de globule albe denumite macrofage, implicate direct in lupta cu germenii.

S-a observat ca atunci cand bebelusul este in contact cu un agent patogen, organismul mamei incepe sa secrete anticorpi specifici capabili sa anihileze patogenul respectiv, protejand astfel organismul plapand al bebelusului.