Cum sa organizezi hainele copilului

Probabil ca cea mai eficienta metoda este aceea de a pune hainele micutului intr-un dulap special destinat, aplasat in camera acestuia. Iata insa cateva sfaturi care iti vor fi, credem noi, de ajutor.

Lasa-i la indemana copilului hainele adecvate sezonului in curs si depoziteaza-le corespunzator pe celelalte. Atat lui cat si tie va va fi mai usor sa gasiti ceea ce cautati.

Nu exagera cu numarul de piese vestimentare ale copilului, pe multe dintre ele nu va apuca sa le poarte decat de cateva ori.

Doua sau trei tinute de ocazie sunt mai mult decat suficiente, chiar si pentru copiii parintilor care au o viata sociala bogata.

Daca doresti sa eviti situatii dificile in care fetita ta vrea sa mearga in parc imbracata in rochita de printesa, sau la gradinita in tinuta pe care i-a pregatit-o pentru nunta la care veti participa weekendul viitor, pregateste un spatiu special in care sa depozitezi genul acesta de haine.

In situatia ideala, hainele copilului ar trebui depozitate pe umerase, fiind astfel foarte bine vizibile atat pentru tine cat si pentru el.

Daca nu ai posibilitatea sa le asezi pe toate pe umerase, din lipsa de spatiu, sorteaza-le cat mai bine in functie de tip si de categorie, in asa fel incat sa fie bine vizibile pe rafturi.

Daca faci parte din categoria parintilor care organizeaza garderoba copilului in haine pentru interior, haine pentru afara, haine de joaca si haine de plimbare si asa mai departe, asigura-te ca si aceste categorii sunt bine delimitate pe rafturi separate, de pilda.

Apeleaza la sisteme de organizare pentru lenjeria intima si pentru sosete, de exemplu, asa incat sa stii mereu de unde le iei si sa le ai la indemana. 

Cum il invatam pe copil sa isi aleaga hainele?

Simtul estetic al copilului nu este prea dezvoltat in primii ani de viata. Daca pui un copil de 3 ani sa isi aleaga hainele, majoritatea vor opta pentru piesele cele mai colorate, sau pentru cele cu imprimeuri cu personaje de desene animate si asa mai departe. Totusi cu explicatii, exemple proprii si oferindu-i mereu cateva alternative pentru tinuta fiecarei zile, il vei invata incet incet sa faca cele mai potrivite combinatii.

Simtul estetic se educa, dar si independenta si capacitatea de a lua decizii pentru sine trebuie stimulata. Un truc apreciat de catre parinti este acela de a-i pune micutului la dispozitie dimineata (sau de cu seara) cateva tinute complete, deja asortate, dintre care copilul sa o aleaga pe cea pe care doreste sa o poarte in ziua respectiva. Astfel, eviti discutii nesfarsite zilnice si conflicte nedorite in momentele in care te grabesti sa ajungi la serviciu. 

Cum il determini pe copil sa isi pastreze haiele in ordine?

Ca si in alte privinte, exemplul personal este garantia succesului, combinat desigur cu o rabdare de fier. Iar cand micutul manifesta dorinta de a te imita si de a-si aranja singurel hainele, incurajeaza-l din inima. Nu te impiedica de o cuta sau doua, aparute din cauza manutelor neindemanatice inca. Lauda-i initiativa si evita sa il critici sau sa refaci ceea ce a facut el, caci se va simti descurajat si va renunta sa mai incerce. Din contra, apreciaza-l, lauda-l ori de cate ori ai ocazia, si vei vedea cu bucurie ca va continua sa exerseze si va fi din ce in ce mai priceput. Iar daca esti mama de baiat, nu ii baga in cap ca ingrijirea hainelor este o atributie exclusiv feminina, lasa-l sa invete sa faca si asta, si vei creste un barbat cu adevarat independent, pregatit pentru o sotie fericita.