Pana acum ai pus deja la punct toate detaliile nasterii. De acum incolo, doctorul va verifica colul tau uterin pentru a-si putea da seama de semnele travaliului. Chiar daca probabil te-ai saturat deja de atatea controale, gandeste-te ca nu mai e mult si totul se va termina. Oricum s-ar putea ca atunci cand incepe travaliul sa te apuce brusc o nostalgie fata de controalele medicale de acum.

Saptamana 36 de sarcina - Ce se intampla in interiorul tau?

Bebe cantareste 2,8 kilograme si are 51 de centimetri lungime. Pentru ca mai are atat de putin pana se va naste, are toate simturile dezvoltate. Probabil ca si tu vei dezvolta de acum incolo simtul ca esti pe punctul de a naste in orice moment.

Multe femei, mai ales la prima sarcina, incep sa se panicheze si sa li se para ca la orice durere sunt pe punctul de a naste. Nu-ti face griji! Cel mai probabil totul este bine si nu e cazul sa-ti suni partenerul urland ca trebuie sa vina la tine imediat.

Chiar daca tu continui sa fii pe deplin convinsa ca vei avea parte de o nastere naturala, fara probleme si ca vei controla absolut toate aspectele nasterii, e bine sa te informezi si despre alternative, in cazul in care lucrurile nu merg chiar asa cum ti-ai dori.

Daca nu ai citit sau nu ai intrebat medicul pana acum despre epidurala, nu mai amana! Pune mana pe telefon si asigura-te ca nu a trecut o zi in care tu sa nu-l fi stresat cu o mie de intrebari. Pana la urma asta este sarcina lui (si e mult mai usoara ca a ta).

Chiar daca nu doresti sa ti se faca epiziotomie, ea poate fi necesara. Daca nu ai discutat pana acum despre acest subiect, e cazul sa intrebi daca la spitalul unde vei naste tu efecturea unei epiziotomii este o practica obisnuita sau daca doctorul face una de obicei. Mentioneaza faptul ca nu doresti una decat daca este absolut necesara.

Saptamana 36 de sarcina - Cezariana sau nu?

Desi unele femei aleg direct cezariana, daca tu doresti sa nasti natural probabil ca te temi de ideea ca ai putea ajunge la cezariana. E mai bine sa afli de pe acum ce implica o cezariana decat sa te panichezi in momentul in care ai putea avea nevoie de ea. Trebuie sa stii ca operatia nu dureaza foarte mult. Cel mai probabil nu va fi nevoie de o anestezie generala, iar partenerul tau ar putea intra in sala de operatii cu tine daca poarta un costum special pentru a nu afecta mediul steril.

Cand bebe va fi scos din burtica, el va avea o culoare albastra, dar nu e cazul sa te ingrijorezi! Va deveni roz de indata ce ii vor fi aspirate narile si gura. Nu vei putea sa il tii la piept chiar din prima clipa si, chiar daca acele momente ti se vor parea o vesnicie, nu uita ca bebe are parte de cea mai buna ingrijire. Copilul tau va incepe scoala inca de pe acum, cand va fi notat cu ajutorul scorului APGAR.

Important este ca tu sa ramai calma, chiar daca nu ti-ai dorit o cezariana. Aceasta nu e un capat de lume si tu trebuie sa te bucuri oricum de aceste momente. Daca te supara ideea ca nu ai putut trai nasterea asa cum iti doreai, nu uita ca vei avea o poveste foarte simpatica de spus despre cum a venit bebe pe lume si totul s-a terminat cu bine pana la final. Hai sa facem in asa fel ca acea poveste sa nu cuprinda si o parte in care l-ai pocnit pe doctorul care iti explica cum ai nevoie de cezariana.

Si partea cea mai buna e ca nimeni nu il va lovi pe bebe peste fund. Asta se intampla numai in filmele vechi! Pregateste-te sa iti calmezi si partenerul. Daca va intra cu tine in sala unde vei fi operata, probabil ca nici el nu a apucat sa se pregatesca pentru ceea ce urmeaza (mult sange si bebe care pare un mic extraterestru la prima vedere).