Majoritatea copiilor isi doresc un animal de companie si isi exprima aceasta dorinta inca de pe la 2-3 ani. Daca voi, parintii, ati hotarat ca e momentul sa-i faceti pe plac copilului, trebuie sa tineti cont de mai multe aspecte inainte de punerea in practica a deciziei.
Exista aspecte generale si aspecte particulare pe care trebuie sa le luati in considerare la alegerea unui animal de companie.
Care sunt aspectele generale de luat in considerare?
In primul rand trebuie sa fiti foarte responsabili si sa nu priviti animalul ca pe un capriciu, de care puteti sa va dispensati daca vedeti ca nu va convine. Nu va pripiti in achizitionarea unui animal daca nu sunteti sigur ca aveti resursele necesare pentru el, resurse psihice, materiale, temporale. Un animal de casa reprezinta o sursa inepuizabila de bucurie, de veselie, are numeroase efecte benefice asupra psihicului uman dar trebuie sa fiti realisti si sa luati in calcul si faptul ca:
- orice animal de companie presupune o cheltuiala in plus, indiferent cat este de mic sau de usor de intretinut tot are nevoie de hrana, ingrijire medicala, diverse accesorii etc.
- orice animal de companie presupune disponibilitate fizica, trebuie sa i se acorde timp, daca nu pentru plimbare (cum este cazul cainelui) macar pentru hranire, schimbarea apei in acvariu sau curatarea coliviei;
- trebuie sa aveti in vedere un plan pentru viitoarele concedii, sa aveti in vedere ce veti face cu animalul in acea perioada a anului: exista posibilitatea de a-l lua cu voi? Puteti apela la cineva care sa se ocupe de el in lipsa? Va permiteti financiar sa-l lasati la o pensiune pentru animale?
- trebuie sa fiti deschis la a va insusi cunostinte noi,de crestere, ingrijire si hranire a acelui animal;
- un animal necesita atentie sporita la igiena, trebuie sa fiti atenti la respectarea regulilor de igiena atat voi, ca parinti, cat si copilul, pentru a se evita eventuala raspandire a microbilor, imbolnaviri etc.
Daca sunteti impacati cu viitoarele schimbari din viata familiei, daca dispuneti de suficient timp, rabdare, bani si mai ales dragoste fata de animale, puteti sa va ganditi in continuare la aspecte particulare si anume la ce animal de companie se potriveste familiei voastre. Desigur ca de cele mai multe ori copilul isi manifesta clar preferinta pentru un anumit animal dar daca vedem ca nu este potrivit putem sa-i deturnam atentia spre un alt animal mai adecvat specificului familiei.
Care sunt aspectele particulare care trebuie luate in considerare?
In primul rand trebuie sa cunoastem lucrurile elementare despre fiecare animal de companie pe care vrem sa-l luam in calcul, pentru a-l alege pe cel mai potrivit pentru noi. Cele mai raspandite si dorite animale de companie sunt: pestii de acvariu, broastele testoase, rozatoarele de tip hamsteri sau porcusori de Guinea, pasarile exotice, pisicile si cainii.
Ce presupune optarea pentru pestii exotici ca animale de companie?
Costuri implicate: pe langa costul pestisorilor va trebui sa pui la socoteala pe cel al unui acvariu de dimensiuni adecvate numarului de pesti la care te hotarasti, incalzitor de apa, dozator de hrana (necesar pe perioada plecarii mai indelungate de acasa), filtru de apa si desigur hrana speciala.
Timp solicitat: pestii detin avantajul de a nu solicita mult timp pentru ingrijire, cateva minute pe zi pentru hranire si cam o ora pe saptamana pentru schimbarea apei in acvariu.
Ingrijire: cel mai bine este sa tii cont de sfatul specialistilor inca de la inceput, ei fiind in masura sa te sfatuiasca asupra speciilor de pesti care sunt recomandate mai ales incepatorilor, iti spoate spune ce tipuri de pesti pot convietui in acvariu si multe alte informatii folositoare.
Ce presupune optarea pentru o broasca testoasa ca animal de companie?
Broastele testoase sunt animale care, daca sunt ingrijite corespunzator, sunt foarte longevive.
Costuri implicate: acvariu special care sa aiba si parte de uscat, testoasele fiind animale semi-acvatice; lampi cu neon si UVA/ UVB, filtru pentru acvariu, incalzitor, hrana, ingrijiri medicale in caz ca se imbolnavesc.
Timp solicitat: pentru perierea lor (este recomandata perierea lor cu o periuta de dinti), pentru schimbarea apei in totalitate lunar si partial saptamanal, pentru hranire.
Ce presupune optarea pentru mici rozatoare ca animale de companie ?
In primul rand presupune mare atentie si spirit de observatie deoarece sunt animale agile si predispuse la evadari, astfel ca s-ar putea sa petreceti mult timp cautandu-i prin diferite unghere si intrebandu-va unde sunt.
Costuri : investirea in custi incapatoare, din materiale rezistente, vase pentru mancare si apa, hrana, ingrijire medicala.
Timp solicitat : curatarea custilor poate solicita destul timp zilnic, in rest- cu hrana si cu eventualele cautari in caz ca evadeaza din cusca.
Ingrijire: trebuie sa li se puna la dispozitiebetisoare de ros sau crengute, dintii lor fiind in permanenta crestere ; pentru a se pastra curatenia in cusca trebuie sa li se asigure un asternut din talas care trebuie inlocuit destul de des, trebuie hranit cu mancare speciala, de buna calitate, pentru a se mentine intr-o stare de sanatate buna.
Ce presupune alegerea unei pisici ca animal de companie ?
Pisica este un animal de companie foarte popular si preferat de multe familii. Ea se adapteaza si la viata de apartament si de curte, este relativ usor de intretinut, este jucausa si o sursa de buna dispozitie cu giumbuslucurile ei. Desigur ca exista diferente de temperament intre pisici in functie de rasa lor, de varsta, de modul cum au fost obisnuite (sa iasa si afara sau sa traiasca doar in interior) etc. Unele sunt mai vioaie si jucause, altele foarte sedentare, unele au instinct de vanatoare foarte pronuntat altele si-au mai pierdut din ascutimea instinctelor, ramane de vazut ce tip de pisica ati dori si sa cereti parerea specialistilor sau sa va informati din alte surse.
E bine de stiut insa ca e mai comod cu o pisica sterilizata, altfel motanii « marcandu-si teritoriul » prin casa si in general pisicile avand obiceiuri foarte…agitate si sonore in perioadele de calduri.
Costuri : trebuie sa luati in considerare achizitionarea unei custi de transport, a unei litiere si a sacilor de nisip special pentru amenajarea locului unde urmeaza sa-si faca nevoile, diverse obiecte speciale de la pet-shop pe care sa-si ascuta ghiarele (altfel vor cadea victime mobilele), deparazitare interna si externa periodice, hrana speciala etc, sterilizare daca decidem pentru aceasta.
Timp solicitat : un avantaj este ca pisicile sunt animale foarte curate care obisnuiesc sa isi faca singura toaleta si nu este nevoie sa fie imbaiate decat in cazuri speciale, mai ales daca nu parasesc apartamentul. Sunt animale independente dar le place sa solicite mangaierile oamenilor si sa fie antrenate la joaca, deci puteti petrece timp de calitate impreuna.
Ingrijire : am mentionat anterior nu au nevoie sa fie imbaiate si periate deoarece se toaleteaza singura ; ar trebui sa li se puna la dispozitie iarba proaspata, aceasta fiind ca un medicament pentru ele si ajutandu-le sa elimine parul inghitit cand se toaleteaza. Trebuie sa avem mare grija la plantele de apartament pe care le detinem, unele dintre ele fiind otravitoare pentru pisici. Pisicile nu necesita prea mult spatiu si nici prea multa miscare, deci din acest punct de vedere sunt potrivite cam pentru orice familie. Trebuie sa ne asiguram ca nu exista in familie alergici la parul de pisica inainte sa ne achizitionam una.
Ce presupune alegerea unui caine ca animal de companie ?
Cainele detine suprematia in randul animalelor de companie, el fiind pe primul loc in preferintele celor care-si doresc un prieten necuvantator. Avantajul cainelui este ca vine sub atatea varietati de rase, talii, temperamente, intrucat este aproape imposibil sa nu gasesti un exemplar potrivit oricarei familii, cu conditia ca acea familie sa indeplineasca cerintele mentionate la « aspecte generale de luat in considerare »(mai ales timp pus la dispozitie- cainele fiind prin excelenta animalul care are nevoie de prezenta si afectiunea omului).
Costuri : in cazul cainelui acestea variaza mult in functie de talia cainelui si de cat sunt de predispuse anumite rase la boli sau diverse complicatii. Costurile includ : achizitionarea de accesorii precum zgarda, lesa, boluri de mancare, deparazitare interna si externa periodice, vaccinari periodice, ingrijiri medicale cand e cazul, eventuala sterilizare, cusca de transport cu trenul/avionul/ masina, accesorii pentru ingrijirea blanii, hrana etc.
Timp : in functie de rasa, un caine poate fi mai sedentar sau mai activ, dar orice caine are nevoie de minimum doua plimbari pe zi, macar una dintre ele mai lunga (30 de minute- 1 ora). Hrana li se va oferi tot in portii de doua pe zi, dimineata si seara. Unii caini se plictisesc daca sunt lasati intreaga zi singuri in casa si pot distruge lucruri din plictiseala sau pot latra intr-una, de aceea cainele se recomanda mai ales familiilor care ii pot oferi macar cateva ore de atentie pe zi (de fapt nu atat atentia ci simpla prezenta fizica a stapanului ii multumeste pe caini).
Ingrijire : aceasta depinde iarasi mult de particularitatile cainelui, unii trebuie periati zilnic pentru a nu li se incalci blana, altii saptamanal, altii lasa mai mult par si trebuie sa curatam mai des dupa ei, unii trebuie trimati sau tunsi, unii nu suporta frigul, altii caldura etc.
In orice caz, alegerea unui caine presupune luarea in calcul a mult mai multor aspecte decat in cazul unor pestisori sau broaste testoase deoarece avem avantajul de a alege un specimen al carui caracteristici sa se muleze exact pe preferintele familiei noastre.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.