Lintea face parte din familia leguminoaselor, alaturi de fasolea boabe si mazarea, si este foarte nutritiva. Bogata in fibre, mentinand regularitatea intestinului, scazand nivelul colesterolului si incidenta cancerului de colon la adulti se recomanda cel putin o data pe saptamana. Este o sursa buna de fier, magneziu, fosfor si proteine si are un continut foarte scazut de grasimi. Popoarele orientului si cele din jurul Mediteranei includ lintea foarte des in alimentatie.

Cand se introduce lintea in alimentatia bebelusului?
Lintea poate fi introdusa in alimentatia bebelusului intre 8-10 luni, fiind in general foarte bine tolerata de bebelusi. Supa crema de linte este foarte apreciata de bebelusi si copiii mici.
Lintea este o sursa buna de proteine vegetale. Pentru a creste valoarea proteinelor este indicat ca lintea sa fie asociata cu cereale, orezul ar fi o alegere foarte buna. De asemenea lintea este o sursa buna de antioxidanti si vitaminele B, in special acid folic.
VITAMINE continute: vitamina A, vitamina C, vitamina, vitaminaB1,B2, B3.
MINERALE continute: potasiu,calciu, fosfor, magneziu,sodium, fier si o mica cantitate de: mangan si zinc.
Cum sa alegi linte buna pentru bebelusi?
Exista mai multe varietati de linte, semintele difera din punct de vedere al culorii, al dimensiunii si al timpului de fierbere. Exista linte portocalie, verde, verde inchis, maro. Poi cumpara linte vrac sau la conserva.
Cum spuneam, lintea este disponibila in mai multe culori si marimi, fiecare avand un timp de gatire diferit, mai lung sau mai scurt. Lintea rosie se gateste cel mai usor si este o alegere foarte potrivita pentru piureurile si supele bebelusilor nefiind atat de bogata in fibre ca restul sortimentelor. Nivelul mai scazut de fibre o face mai usor digerabila si cu un risc scazut de a provoca disconfort abdominal.
Cum se introduce lintea la bebelusi?
Lintea se poate introduce in meniul bebelusilor sub forma de supa crema de linte la masa de la ora 12 (pranza). Ca si restul alimentelor solide, lintea se va introduce treptat, crescand cantitea de la o zi la alta pentru a testa toleranta copilului. Daca in urma mesei care a continut linte copilul acuza dureri de burtica sau are multe gaze intestinale se mai amana introducerea lintei.
Alaturi de soia, lintea face parte din alimentele favorite a vegetarienilor. Datorita timpului de fierbere mai redus, este o alternativa buna la fasole.
Boabele pot cauza flatulenta, deoarece contin un tip de carbohidrati care se descompun greu in tubul digestiv si nu este absorbit cu usurinta. Din acest motiv este recomadat ca lintea, precum fasolea, sa fie lasata la inmuiat cateva ore si schimbata apa atunci cand o fierbi. Se fierbe pana cand devine moale.
Dupa varsta de 1 an este indicat sa incluzi in meniul copilului cel putin 2 portii de mancare pe baza de leguminoase pe saptamana. Lintea se asociaza bine cu celelalte leguminoase, cu cereale sau cu legume: cartofi, morcov, ardei, rosii.
Retete pentru copii care contin linte:
Afla cand este recomandat sa introduci in alimentatia bebelusului tau:
Morcovul Pastarnacul Telina Fasolea verde Ardeiul Ceapa Dovlecelul Cartoful dulce Cartoful alb Dovleacul Patrunjelul Mazarea Spanacul Broccoli Sfecla rosie Vinetele Ciupercile Lintea Rosiile Varza Castavetii