Multe mame cred ca exista restrictii in ceea ce priveste alimentatia mamei, vopsirea parului, practicarea exercitiului fizic, bautul cafelei sau alaptarea cand este racita si are febra.

Asa ajung in situatia cand se abtin sa faca lucruri care de fapt nu ar afecta deloc alaptarea si isi creaza singure frustrari sau false probleme.

Ce este interzis in timpul alaptarii?

De fapt, in linii mari e interzis ceea ce ar trebui sa fie interzis oricarui alt om: drogurile, alcoolul in exces, fumatul. De asemenea, probleme ar putea ridica anumite tratamente medicamentoase de durata sau cu medicamente inca netestate in ceea ce priveste sarcina si alaptare.

Un consultant in alaptare v-ar putea lamuri in privinta compatibilitatii tratamentului cu alaptarea.

Alimentatia mamei in alaptare. In ceea ce priveste alimentatia mamei care alapteaza, regula de baza e simpla: nu manca ce stii ca iti produce tie balonare, diaree, constipatie, stari de rau chiar daca iti place acel aliment, caci in general aceleasi efecte pe care le are asupra ta le va avea si asupra copilului.

In rest, poti manca tot ce iti doresti, mai ales daca e o dieta fara multi conservanti, coloranti, E-uri, cum ar fi bine sa mancam cu totii nu doar mamele care alapteaza. Citeste mai multe aici despre alimentatia mamei care alapteaza

E drept ca pot fi unii copii mai sensibili decat altii si daca avem temeri putem testa reactiile bebelusului dupa ce mancam ceva. Daca observam ca i-a produs neplaceri, putem evita acel aliment.

Unii bebelusi sunt sensibili la schimbarea gustului laptelui cand mama consuma ceapa sau usturoi, in vreme ce altii nu au nici o “reclamatie”, dar putem testa daca avem temeri.

Exista si bebelusi cu intoleranta la lactoza sau care au alergie la proteina din laptele de vaca. Acest diagnostic se pune si urmarind datile in care a mancat mama lactate pentru a vedea daca si micutul s-a stricat la stomac sau a avut colici.

Ori putem evita cu totul, o perioada, orice produs lactat pentru a vedea daca apare o imbunatatire in situatia copilului.

Insa nu exista restrictii la fructe si legume proaspete, cum cred unele mame, ba dimpotriva, este foarte bine ca mama sa-si procure vitamine din ele.

Nu trebuie evitata mazarea, fasolea, varza decat eventual in primele saptamani pana se mai maturizeaza sistemul digestiv al copilului. In special dupa 3 luni mama nu trebuie sa-si mai faca probleme ca anumite mancaruri sau alimente ar produce neplaceri copilului.

Ce trebuie sa evite mama care alapteaza sau sa consume cu moderatie sunt alcoolul, cafeaua, tigarile, anumite ceaiuri.

Alcoolul este bine sa fie evitat in primele 6 luni si nici dupa aceea nu trebuie consumat in exces, bineinteles.

Un pahar de vin sau o sticla mica de bere, din cand in cand, sau un pahar de sampanie la ocazii nu ridica probleme insa e bine sa nu exageram. Si asta nu doar fiindca alaptam!