Stii deja ca fiecare copil este diferit. Greutatea de la nastere, tipul de alimentatie (alaptat exclusiv, formula sau mixt) si firea bebelusului sunt doar cativa dintre factorii care influenteaza apetitul bebelusilor.

Medicii pediatri au alcatuit tabele in care prezinta consumul mediu de lapte a bebelusului, in functie de varsta acestuia si de momentul inceperii diversificarii.

Aceste tabele sunt pur orientative pentru ca reprezinta, dupa cum am spus, o medie facuta incluzand si cei mai mancaciosi bebelusi dar si pe cei mai mofturosi.

Atata timp cat cel mic creste si se mentine pe aceeasi percentila, acest aspect este datoria medicului pediatru sau a medicului de familie sa-l urmareasca, nu exista motive de ingrijorare.

Cat lapte bea bebelusul in prima luna de viata?

La cateva ore de la nastere stomacul bebelusului este de dimensiunea unei nuci. Este lesne de inteles ca nu are nevoie de o cantitate mare de lapte ca sa se sature, in schimb va manca des. Este metoda minunata prin care natura se asigura ca lactatia proaspetei mamici este stimulata.

In maternitatile care administreaza lapte praf sugarilor, ei primesc portii de maxim 30 ml. La san, bebelusii sug colostru in primele zile de viata: cantitatea este probabil mai mica, insa absolut suficienta pentru nevoile nou-nascutului.

Beneficiile colostrului sunt nemasurate!

In prima luna de viata nou nascutii cer mancare la fiecare 2-3 ore. Se estimeaza ca 90% din cantitatea totala de lapte matern ingerata la o masa este consumata in primele 10 minute de alaptare.

Este important insa sa il lasi pe cel mic sa suga cat doreste, pentru ca astfel se stimuleaza lactatia, iar el primeste laptele „de sfarsit” care este mult mai bogat in lipide.

Nou nascutii care primesc lapte praf ajung la sfarsitul primei luni de viata sa consume ~ 90 g de lapte reconstituit.

Ei pot cere sa manance mai rar, la 3-4 ore, deoarece laptele praf se digera mai greu, insa este indicat ca cel putin in prima luna de viata sa nu lasi sa treaca mai mult de 4 ore intre 2 mese.

Atunci cand bebelusul s-a saturat, ofera semnale clare, refuzand, intorcand capul sau chiar impingand sanul sau biberonul. Nu insista!

Proastele obiceiuri legate de alimentatie pot fi create chiar si la aceasta varsta, si nimeni nu doreste probleme alimentare!

Un alt aspect asupra caruia atragem atentia este ca proba suptului, care ispiteste pe multe dintre mame si care inca mai este recomandata de catre unii medici de moda veche, este nerecomandata deoarece se pare ca starneste anxietate in randul mamelor, mai ales al celor aflate la primul copil.

Cantarirea saptamanala a nou nascutului in prima luna de viata este absolut suficienta. In plus, mama se poate orienta daca bebelusul a supt suficient in functie de cat de linistit sau agitat este acesta si dupa numarul de scutece udate.

Citeste mai departe despre cat lapte trebuie sa bea bebelusul in primul an.