Lactatele contribuie la dezvoltarea armonioasa a copiilor prin aportul de proteine de inalta calitate ce contin toti aminoacizii esentiali necesari cresterii, intretinerii si refacerii tesuturilor si organelor.

Copilul tau ar trebui sa manance zilnic cel putin 2 portii de lactate: un iaurt, un triunghi de cascaval sau branza telemea, 2 linguri de branza de vaci, un pahar cu lapte.

Calciul din lactate este usor de absorbit prin prezenta concomitenta a vitaminei D. Totodata, acidul lactic din iaurt si sortimente de branza solubilizeaza calciul si il face mai usor de asimilat de intestinul subtire. Un aport scazut de calciu in primii ani este asociat cu aparitia rahitismului. 

Si dupa varsta de 1 an iaurtul ramane preferatul copiilor la capitolul lactate. Decat sa cumperi iaurt cu fructe sau cu cereale mai indicat este sa le adaugi tu in iartul simplu.

Iaurtul este o sursa buna de calciu, proteine, fosfor, potasiu, vitamina D, B2 si B12.

Iaurtul poate spori eficienta sistemului imunitar prin cresterea productiei de interferoni gamma care joaca un rol important in lupta impotriva anumitor  alergii si infectii virale. Iaurtul contine vitamina B12 necesara formarii globulelor rosii din sange si functionarii sistemului nervos.

Vitamina D din lactate este o vitamina esentiala pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor fiind necesara pentru absorbtia calciului si fixarea lui in oase. Vitamina D alaturi de vitaminele A si C stimuleaza si intaresc sistemul imunitar.

Iaurtul si celalalte lactate sunt produse pe baza de lapte fermentat care contin bacterii vii.

Spre deosebire de bacteriile “rele” cele din iaurt sunt prietenoase si foarte benefice sanatatii.

De cele mai multe ori iaurturile sunt facute pe baza de fermenti lactici precum: streptococcus thermophilus si lactobacili. Sunt si iaurturi pe baza de bifidobacterii, bacterii ce sunt prezente in mod normal in floara intestinala si care au un rol important in etapa finala a digestiei.

Bifidobacteriile alcatuiesc flora intestinala predominanta la bebelusii alaptati la san. Lactobacili distrug bacteriile rele din intestin  printre care si clostridium care provoaca diaree de cele mai multe ori, atunci cand este administrat un antibiotic si care poate provoca colita pseudomembranoasa. 

Culturile de bacterii odata ajunse in intestine, se multiplica la temperatura corpului producand vitaminele B si cotracarand  actiunea bacteriilor daunatoare.

Iaurtul si branza de vaci se digera  usor si sunt bine tolerate de bebelusi si copii mici, proteinele lor se asimilandu-se  usor si de aceea sunt indicate in alimentatia copiilor mici. 

Cu toate acestea, exista bebelusi care au intoleranta la lactoza, dar care ar putea consuma iaurt, in cantitati reduse, acesta continand  lactoza intr-o cantitate mica sau uneori deloc. Lactoza este un tip de zahar prezent in lapte care cauzeaza diaree si balonare. Persoanele cu intoleranta la lactoza au un nivel scazut sau inexistent de lactaza – o enzima responsabila de digestia lactozei din lapte.

Iaurturile fara lactoza sunt cele care au fost lasate la fermentat cel putin 24 de ore, timp in care bacteriile au predigerat lactoza, transformand-o in galactoza, un tip de zahar mult mai usor de digerat.

Proteina din lactate numita cazeina ar putea provoca de asemenea  reactii alergice, si in acest caz trebuiesc indepartate din alimentatie toate produsele lactate si branzeturile. Iaurtul degresat pierde o parte din vitaminele liposolubile A, D si E deoarece acestea necesita grasime pentru absorbtie.

Copiilor li se dau lactate integrale deoarece ai au mare nevoie in dezvolatrea fizica si a creierului de grasimi cel putin pana la varsta de un an si dupa aceea.