Psihologii au constatat si demonstrat ca noi, adultii, suntem extrem de puternic influentati de felul in care ne-au tratat parintii nostri in copilarie. 

Mai mult decat atat, suntem tentati sa ne crestem copiii asa cum am fost crescuti si noi, netinand cont ca momentele de depresie, tristete, anxietate, furie, stima scazuta pentru propria persoana pe care le experimentam sunt probabil consecinta felului in care ne-au tratat si educat parintii nostri. Iata cele mai frecvente tendinte nocive de educatie. 

Ignorarea sau minimizarea sentimentelor copiilor

De cate ori nu am auzit si nu le-am spus si noi copiilor, la randul nostru, expresii ca „lasa ca iti trece pana te mariti/insori”? De cate ori nu ai auzit expresii ca „tu esti baiat (mare) nu ai voie sa plangi”? Sau „de ce miorlai pentru atata lucru?”.

Facand asemenea afirmatii ii transmiti copilului tau mesajul ca sentimentele lui nu sunt importante sau ca nu ar trebui sa simta ceea ce simt. Mai rau, mai ales baietii s-ar parea ca trebuie sa se rusineze de orice tine de sensibilitate. Facand aceasta, parintii rateaza nenumarate ocazii de a se conecta cu copiii lor, urmand ca apoi sa se mire si sa se declare indurerati ca adolescentul „are secrete”.

Inconsecventa in ceea ce priveste aplicarea regulilor

Regulile le ofera copiilor ocazia de a-si modela comportamentul in asa fel incat sa fie acceptabil pentru societate. Nu spunem acum ca e o tragedie daca o data pe luna incalci regula „nu mancam inghetata inainte de masa”! Insa lipsa regulilor sau aplicarea lor fara consecventa il invata pe copil ca „merge si asa”.

Copilul se vede provocat sa „ghiceasca” singur care sunt limitele comportamentului sau, provocare care adesea duce la probleme de comportament de care parintii se plang ulterior.

Transformarea copilului in prieten

Nu, nu te speria! Citeste mai departe! Ce spunem este ca nu ar trebui sa iti folosesti copilul pe post de confident. Copilul nu trebuie sa fie partas la toate grijile si framantarile tale. Cele mai multe dintre ele ii depasesc oricum varsta si puterea de intelegere!

Fii sincer, recunoaste-ti emotiile, dar nu iti impovara copilul cu grijile tale. Arata-i ca problemele pot fi infruntate si depasite cu demnitate, veselie si optimism, pentru ca atunci cand va deveni adult sa aiba incredere in capacitatea sa de a rezolva propriile probleme.

Minimizarea rolului celuilalt parinte

De cate ori nu ati auzit „Esti exact ca taica-tu” sau „Numai eu fac si dreg” sau „Taica-tu oricum nu e niciodata acasa”? Sau varianta opusa: „Esti moale ca maica-ta”, „maica-ta te-a invatat asa smiorcait”? Nu il critica niciodata pe celalalt parinte in fata copilului! Neintelegerile voastre, politele pe care le ai de platit sunt exclusiv treaba voastra, a adultilor. Nu uita ca pentru cel mic voi sunteti cel mai elocvent model despre cum trebuie sa arate viata in familie.

Daca iti tratezi sotul sau sotia cu raceala si superioritate copilul va perpetua acest model in viitoarea sa familie. In cazul in care ai divortat, ofera-si copilului sansa sa isi cunoasca si sa isi iubeasca si celalalt parinte. Nu il instraina de acesta din cauza resentimentelor pe care le ai.