In primul rand este important sa iti reamintesti constant de faptul ca un copil sanatos nu va manca mai putin decat ii trebuie.

Cel mic stie instinctiv cat de mult ar trebui sa manance si va refuza alimentele atunci cand simte ca a mancat suficient. Daca pediatrul este multumit de greutatea lui, atunci nu ai de ce sa iti faci griji.

Poti chiar sa faci un set de analize pentru cel mic, daca ti se pare ca ar putea suferi de anumite deficiente in alimentatie, dar numai la recomandarea medicului!

Problemele la ora mesei

S-ar putea ca cea mai mare problema sa nu fie apetitul celui mic, ci asteptarile tale. Ar fi frumos ca fiecare masa sa se incheie cu farfuria goala si sa poti respecta programul pe care ti-ai dori sa il impui, dar realitatea este cu totul alta.

De multe ori cel mic nu poate termina totul si poate sa nu doreasca nici sa guste din anumite mancaruri.

Chiar daca tu ii pregatesti masa cu mult drag, nu uita ca si tu, ca adult, ai anumite preferinte si iti poti pierde apetitul. Nu este corect sa ii ceri unui copil sa respecte ceva ce si tie iti poate parea dificil.

Pofta de mancare a copilului se poate modifica de la zi la zi din diferite motive. Acestea pot tine de cauze medicale, cum ar fi aparitia unor dintisori, raceala sau cazul in care a avut diaree. Mai pot exista cauze pe care nu ai cum sa le previi si care ti-ar putea ramane necunoscute.

De asemenea, nu uita ca cel mic are preferinte, la fel ca orice adult. Anumite alimente i se vor parea apetisante in vreme ce altele, indiferent cat de sanatoase ar fi, nu il vor tenta deloc. Incearca variante diferite si ofera-i mai des alimentele pe care le prefera.

Copilul refuza laptele sau alimentele solide. Exista solutii sa crestem pofta de mancare a copilului.

Evita sa insisti sa manace tot si nu mai incerca sa respecti cu strictete ora mesei. Acest lucru nu va duce decat la frustrari, iar alimentatia va deveni un cosmar atat pentru tine, cat si pentru cel mic. Invata sa tratezi ora mesei cu mai multa flexibilitate si ai incredere ca cel mic iti va arata atunci cand ii este foame.

retete bebe

Daca cel mic este hranit la san, solutia ar putea sa fie deosebit de simpla. Poti incerca o pozitie diferita pentru alaptare sau ai putea sa te muti intr-un alt loc din casa. Este important sa nu renunti repede la alatare daca copilul incepe sa refuze sanul. Daca locul pe care tu l-ai ales pentru a-l hrani pe cel mic ii distrage atentia, s-ar putea ca bebe sa nu se poata concentra pe „sarcina” de a manca.

Acelasi lucru este valabil si pentru micutii care au inceput diversificarea. Daca micutul tau a inceput sa refuze biberonul cu lapte praf poti schimba tetinele sau marca de biberon sau poti incerca direct cu o cana sau cu paiul.

In acest caz este necesar sa maresti cantitatea de lactate din alimentatia sa (iaurt, branza proaspata de vaci, lapte de vaca dupa 1 an) pentru a suplimenta necesarul de calciu si proteine de care are neaparata nevoie pentru crestere sanatoasa.