Renuntarea la scutec este o noua etapa. Copilul se maturizeaza, are controlul sfincterelor, este constient de ceea ce face, de momentul in care simte nevoia sa urineze sau sa faca treaba mare, invata sa anunte din timp si sa astepte pana ce ajunge pe olita sau la toaleta. 

7 Sfaturi ca sa scapi de scutece

Asteapta ca cel mic sa fie pregatit>> Daca cel mic nu este destul de mare incat sa detina controlul sfincterelor, nu va invata sa faca la olita.

Parintii care insista sa puna copiii pe olita la fiecare trezire sau dupa fiecare masa nu fac decat sa „vaneze” momentele in care toti copiii au o probabilitate mai mare de a face ceva. 

Scoate pampersul si pune-i copilului chilotei sau lasa-l dezbracat >> De multe ori copiii efectiv uita ca vor sa urineze, iar pampersul care le permite sa fie mereu uscati nu ii ajuta sa acorde atentie acestui „detaliu”.

Daca cel mic este imbracat in chilotei, va simti ca se uda atunci cand urineaza si va deveni atent la acest aspect. Pentru mai mult succes poti alege chilotei cu personajul preferat din desenele animate. 

Alege anotimpul potrivit >> Iarna nu este un moment bun sa te apuci de operatiunea renuntarea la pampers, caci exista o probabilitate destul de mare sa fie necesar sa speli multe randuri de haine sau chiar covoare si mochete. 

Imprieteneste copilul cu olita >> Olita trebuie sa fie in raza vizuala a copilului ceva timp, pentru ca el sa o accepte cu usurinta. Nu il obliga sa se aseze, mai degraba incurajeaza-l, provoaca-l in joaca.

Lasa-l sa se aseze intai imbracat. Jucati-va impreuna cu papusile, puneti-le pe rand sa faca la olita, laudati-le cu entuziasm dupa ce au facut. Recreeaza jocul cat mai aproape de realitate.