Sunt unele mamici care pur si simplu se tem de nasterea pe cale naturala si care, pana in acest an, puteau beneficia de cezariana decontata de stat. Incepand din luna martie a acestui an, lucrurile se vor schimba si se va face o disctinctie intre operatia cezariana la cerere, solicitata de catre pacienta, si cezariana de urgenta care este recomandata de catre medic.

Nasterea prin cezariana la cerere - Schimbari in sanatate, in defavoarea mamelor

Modificarea vine ca urmare a unor schimbari in pachetul de baza de servicii medicale, anuntate de Ministerul Sanatatii. ”Odata cu intrarea in vigoare a noului pachet de servicii medicale de baza, nici un serviciu medical la cerere nu va fi inclus. Acesta este si cazul cezarienei. Acest tip de nastere se va deconta de stat doar medicul considera ca este necesara si nu pacienta”, a anuntat Adrian Pana, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

In momentul de fata, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate deconteaza aproximativ 1.000 de lei pentru o nastere pe cale naturala si in jur de 2.000 de lei pentru o nastere prin operatie cezariana, indiferent daca aceasta s-a efectuat la cerere sau la recomandarea medicului.

Cezariana la cerere - Cate mamici ar putea plati?

Conform celor mai recente statistici ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in Romania 23,6% dintre nasteri au loc prin operatie cezariana. Din acestea, doar 0,3% au fost considerate ca fiind ”la cerere”. Dar OMS considera ca o rata normala de nasteri prin cezariana este cuprinsa intre 10% si 15%, iar ce depaseste aceste procente reprezinta folosirea in exces a operatiei. Urmeaza ca mamicile sa afle in practica in cate cazuri va fi considerata operatia ”la cerere” sau daca medicii vor recomanda mai rar nasterea prin cezariana.

Reprezentantul Ministerului Sanatatii a exclus posibilitatea ca o mica ”atentie” sa il convinga pe medic sa treaca pe biletul de externare cezariana de urgenta in loc de cezariana la cerere: ” Niciun medic nu isi asuma responsabilitatea sa treaca pe biletul de externare un diagnostic fals. Este ca si cum v-ati operat de apendicita, iar pe biletul de externare scrie cancer de col”.

Voi ati luat in considerare posibilitatea de a alege operatia cezariana in locul nasterii pe cale naturala? Stiti alte mamici care au facut aceasta alegere?