Esti insarcinata. Astepti cu nerabdare sa iti vezi copilul, sa iti dai cu parerea il legatura cu lucrurile pe care le-a mostenit de la tine sau de la tatal sau, sa te bucuri de fiecare sunet si miscare.

Insa, pe langa bucuria nemarginita care iti invadeaza viata, teama, emotiile si teama isi fac si ele simtite prezenta.

Nu stii cum va decurge sarcina si cel mai tare te inspaimanta momentul nasterii. De aceea, te intrebi daca e mai bine sa nasti pe cale naturala sau prin cezariana.

Operatia de cezariana reprezinta nasterea chirurgicala a unui copil printr-o incizie la nivelul abdomenului si al uterului viitoarei mamici. Cezariana neplanificata este intalnita in aproximativ 30% dintre nasterile chirurgicale, in principal dupa un travaliu dificil sau cand apar complicatii.

Cezariana planificata este realizata cand exista probleme cunoscute de medic in sarcina sau factori de risc ce fac nasterea naturala nesigura. Este deosebit de important si util sa fii informata in timpul sarcinii si dupa nastere. 

Indicatii pentru nasterea prin cezariana

Prolapsul de cordon ombilical. Desi rara, aceasta situatie necesita o operatie de cezariana urgenta, deoarece cordonul obilical aluneca prin colul uterin si iese din vagin inainte de nastere. Contractiile uterine aplica presiune pe cordonul ombilical si sugruma vasele de sange, punand in pericol, astfel, bebelusul.

Stresul fetal: poti fi surprinsa, insa si bebelusii sufera de stres, iar cea mai frecventa cauza este lipsa de oxigen. Daca doctorul detecteaza o problema cu cantitatea de oxigen primita de bebelusul tau, poate cere de urgenta o cezariana.

Desprinderea de plancenta: desprinderea de placenta reprezinta separarea acesteia de peretele uterin si se manifesta prin sangerare si durere in uter. Desprinderea de placenta apare in al treilea trimestru si poate impiedica oxigenarea bebelusului. Citeste mai multe despre placenta

Preeclampsia: aceasta afecteaza tensiunea arteriana, putand impiedica, astfel, ajungerea sangelui la placenta si oxigenarea bebelusului. Nu toate cazurile de preeclamsie necesita cezariana, ci doar cele severe.

Ruptura uterina: acest fenoment poate duce la hemoragie si la lipsa de oxigenare a bebelusului. Din aceasta cauza, o operatie de cezariana este considerasta iminenta.

Placenta praevia: in acest caz, placenta este foarte jos in uter si blocheaza iesirea copilului. Acest fenoment necesita odihna la pat si monitorizare frecventa, 1 din 200 de femei insarcinate manifestand placenta praevia in ultimul trimestru.

Copilul nu coboara. In acest caz, cervixul nu este dilatat complet, travaliul nu inainteaza, iar copilul nu s-a asezat in pozitia optima pentru nasterea. De asemenea, daca bebelusul este intr-o prezentatie transversala sau pelviana, o operatie cezariana poate fi necesara.