Exista cateva strategii care stimuleaza copilul sa comunice cu adultii. Nu trebuie sa uiti ca desi isi doresc sa inteleaga si sa fie intelesi, bebelusii se nasc fara nici un fel de abilitate in acest sens, cu exceptia plansului.

Incet incet, ei invata sa comunice prin mimica, gesturi, onomatopee si, in cele din urma, prin limbajul articulat.

Iata ce poti face ca sa il stimulezi pe cel mic sa vorbeasca 

Jucati-va. Niciodata nu exista „prea multa joaca” atunci cand e vorba de un copil. Este foarte bine sa ii povestesti, sa ii vorbesti, dar nu este nici pe departe la fel de eficient ca atunci cand te asezi pe podea langa el si patrunzi in lumea lui.

Acolo, langa el, il poti invata cuvinte in timp ce ii arati obiecte sau faci anumite miscari. Il poti aseza la tine in brate si sa va aplecati impreuna spunand „Jos”, si apoi va puteti ridca spunand „Sus”. Ii poti arata si denumi jucarii, culori, forme.

Tine minte ca cei mici invata cuvinte noi inainte de a fi capabili sa le rosteasca.

Interactiunea cu cel mic trebuie sa fie entuziasta si plina de caldura. Stim ca e obositor sa fii parinte, insa atunci cand interactionezi cu copilul este important sa fii entuziast tot timpul.

Mai ales daca ai un copil care e mai interesat de joc decat de interactiunea sociala, este si mai important sa ii captezi atentia si sa fii plina de caldura.

Ca sa fie mai clar, imagineaza-ti ca esti un felinar care se aprinde ori de cate ori copilul intra in camera.

Foloseste un limbaj superior celui folosit de copil. Copiii inteleg mai multe decat pot verbaliza. Scopul tau este sa ii stimulezi capacitatea de intelegere, sa ii antrenezi abilitatea de a interactiona cu alti indivizi si sa il inveti sa raspunda.

Intr-o prima faza, copiii folosesc diverse sunete sau silabe ca sa isi exprime bucuria, cheful de joaca, tristetea, durerea, dorintele. Stimuleaza copilul sa foloseasca aceste sunete cat mai des.

Asociaza-le cu sunete noi, silabe noi pe care le rostesti tu insati. Denumeste apoi subiectul interesului sau. Repeta-i cuvinte simple, care vor produce o schimbare placuta in lumea sa, odata rostite.

Nu il intreba daca vrea sa joace fotbal, cel putin nu la inceput, ci rezuma-te la expresii mai simple de tipul „sut si goooooool!!”.

Repetitia e mama invataturii. Creierul bebelusul trebuie sa repete si sa se antreneze pentru a creea conexiunile neuronale necesare viitorului adult. In procesul deprinderii limbajului articulat, alege cuvinte simple care denumesc

jucariile preferate, mancarea preferata, obiecte iubite sau deosebit de interesante, si pe care le poti repeta de multe ori de-a lungul unei zile. Citeste mai multe despre dezvoltarea creierului copilului

Imitarea este calea cea mai scurta de invatare pentru cei mai multi dintre noi. Copilul trebuie sa invete sa imite pentru a reusi sa invete sa vorbeasca.

Initiaza jocuri in care ii imiti sunetele sau silabele pe care le spune si apoi cere-i sa te imite la randul sau.

Vorbeste clar cand esti in prezenta copilului. Altfel, copilul nu aude cuvintele corect si nici nu va invata sa le pronunte corect. Unii copii vorbesc „de parca ar avea prune in gura”, cum se spune in popor, si aceasta poate fi din vina adultilor care vorbesc prea repede si fara sa articuleze corect fiecare cuvant.

Citeste mai departe si afla si alte tips-uri care il ajuta pe copil sa vorbeasca corect.