Oricat de nerabdatoare ai fi sa devii mama este bine sa NU ai unele asteptari nerealiste si “sa-ti faci din timp temele” macar partial inca de cand ai aflat ca esti insarcinata, pentru a nu fi dezamagita, frustrata sau luata pe nepregatite ulterior. Sa vedem din experienta altor mame ce si-ar fi dorit ele sa stie dinainte:

Ca reluarea vietii profesionale ar putea sa mai astepte

Desigur ca sunt mame care simt o neimplinire in a sta acasa cu copilul chiar si pentru scurt timp si asteapta cu nerabdare reinceperea serviciului. Insa majoritatea mamelor, din clipa in care isi vad pentru prima data copilul, simt ca nu se vor putea desparti prea curand de el si si-ar dori sa petreaca macar primul an impreuna.

In timpul sarcinii multe femei entuziaste isi planifica intoarcerea la serviciu cat mai repede, isi fac planuri cum vor lasa bebelusul cu o persoana de incredere iar ele se vor intoarce dupa cateva saptamani/luni la job-ul care le confera sentimentul implinirii.

Insa dupa nastere constata ca planurile anterioare nu mai par atat de luminoase, ca sentimentul implinirii cel putin intr-o prima faza este dat mai mult de copil iar perspectiva intoarcerii la serviciu li se pare nerealista si sumbra.

De aceea inainte sa anuntati pe toata lumea, inclusiv eventualii sefi, ca va veti intoarce rapid la munca si sa se bazeze pe voi ar trebui sa va ganditi bine ca prezenta voastra langa copil macar in primul an este indispensabila, pe cand la locul de munca, in majoritatea cazurilor, nu, caci nimeni nu este de neinlocuit cel putin pe perioada determinata, exceptie mama.

Ca alaptarea, desi un lucru natural, necesita multe cunostinte, multe informatii

Daca iti doresti o alaptare de succes, un parcurs cat mai lin al alaptarii, este foarte important sa te informezi din timp asupra unor aspecte, altfel vei fi influentata de pareri neavenite, de “folclor”, vei fi luata prin surprindere si alaptarea va esua.

Sigur ca ar fi ideal ca alaptarea sa fie cel mai firesc lucru si sa nu necesite pregatire, dat fiind ca suntem mamifere si ar trebui sa avem asta in instinct. Din pacate evolutia noastra ca specie a insemnat, paradoxal, si involutie pe anumite planuri si alaptarea este unul dintre ele, fiind un proces efectiv bruiat inclusiv de cadre medicale de multe ori.

Citind insa informatii si recomandari ale OMS, ale specialistilor in alaptare, citind inca din timpul sarcinii despre ragade, pusee de crestere, medicamentatie compatibila cu alaptarea etc vei fi pregatita sa faci fata dificultatilor.

Ca in perioada de post-partum s-ar putea sa fii cu nervii la pamant

Acest lucru se intampla din cauza hormonilor. In prima saptamana de dupa nastere s-ar putea sa plangi din nimic, sa ti se para totul negru, sa iti detesti partenerul- este normal si ar fi bine sa-ti pregatesti si “jumatatea” pentru aceasta perioada, pentru a fi pregatit si el sufleteste.

Daca insa perioada in care ti se pare totul sumbru si esti predispusa la plans si stari de anxietate se prelungeste- cere imediat ajutor, s-ar putea sa fi intrat in depresie post-partum.