Aportul adecvat de apa este esential in mentinerea vietii

Femeile insarcinate si cele care alapteaza trebuie incurajate sa consume o cantitate sporita de lichide, in asa fel incat sa satisfaca nevoile organismului. Bebelusii pe de alta parte nu au nevoie de suplimentarea cantitatii de lichide, deoarece laptele matern si formula asigura cantitatea de apa necesara.

Apa reprezinta 55-65% din greutatea unui adult

Organismul nu poate sa sintetizeze apa, asadar este necesar ca ea sa patrunda in organism din surse externe. In principiu, ar trebui ca aportul de apa sa fie egal cu cantitatea de apa care se elimina. In functie de conditiile de mediu si de activitatea pe care o desfasoara, adultii pierd in medie intre 1500 si 2800ml in 24 de ore prin fecale, urina, respiratie, transpiratie.

Cantitatea de apa necesara poate fi calculata pornind de la consumul de solide. In general, se considera ca un adult are nevoie de 1-1,5 ml apa pt fiecare calorie consumata. In general, femeile insarcinate sunt sfatuite sa isi sporeasca numarul de calorii cu aproximativ 300, incepand cu al doilea trimestru de sarcina, asadar si necesarul de lichide trebuie sa creasca cu minim 300 ml.

La nivelul intestinului subtire se absoarbe 85-90% din cantitatea de apa ingerata. Restul se absoarbe in intestinul gros. Hidratarea corespunzatoare este esentiala pentru absorbtia vitaminelor hidrosolubile.

Rolurile apei in organism sunt numeroase

Ea sustine forma si structura celulelor, regleaza temperatura corporala, ajuta la digestie si la absorbtia nutrientilor, transporta nutrienti si oxigen catre celule, actioneaza ca un solvent pentru vitamine, minerale, glucoza si aminoacizi, ofera un mediu propice pentru desfasurarea reactiilor chimice, ajuta la eliminarea deseurilor metabolice si este o componenta esentiala a mucusului si a altor fluide.

Necesarul de apa in timpul sarcinii este mai mare decat in mod obisnuit

Pe toata durata sarcinii, o femeie creste in greutate cu aproximativ 12 kg, dintre care mare parte este reprezentata de apa deoarece creste volumul de sange circulant, 85% din greutatea placentei este apa iar fetusul insusi reprezinta 70-90% apa. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor sustine ca in perioada sarcinii consumul zilnic de apa ar trebui sa ajunga la un minim de 2300 ml.

Apa permite sustinerea circulatiei fetale, sintetizarea lichidului amniotic si cresterea volumului de sange circulant. In prezent lumea medicala sustine ca un adult ar trebui sa consume 8-10 pahare de apa in fiecare zi.

Un alt mare beneficiu al consumului adecvat de apa il reprezinta evitarea constipatiei, favorizata de motilitatea intestinala redusa caracteristica perioadei de sarcina si eventualelor suplimente de  fier recomandate de catre medic. Sursa de apa este insa important sa fie controlata.