Displazia de sold este o afectiune care, diagnosticata la timp, poate fi tratata usor si fara traume pentru bebelus. Pe de alta parte, daca diagnosticul se face tarziu, remedierea problemei poate fi dificila sau imposibila, copilul ramanand cu un  grad de handicap fizic.

Ce este diplazia de sold?

Displazia de sold este un termen general care indica o afectare a articulatiei soldului.

Articulatia dintre coapsa si bazin poate fi instabila din diverse motive. Fie cele doua capete ale articulatiei sunt dezvoltate diferit si nu se potrivesc, fie ligamentul dintre ele este prea lung.

In functie de severitatea anomaliei, femurul – osul lung al coapsei – poate fi usor deplasat in interiorul articulatiei, sau poate fi iesit cu totul din articulatie.

Care sunt cauzele displaziei de sold?

Cauzele exacte ale displaziei de sold raman necunoscute.

Se crede ca principala cauza tine de dezvoltarea inegala a celor doua componente ale articulatiei, dezvoltare care poate surveni in timpul vietii intrauterine sau dupa nastere. Exista insa o serie de factori favorizanti ai displaziei de sold:

Istoricul familial. Conform statisticilor, daca unul dintre parinti a avut displazie, riscul sa fie mostenit este de 12%; daca unul dintre copii a avut displazie, riscul ca un al doilea copil sa fie si el afectat este de 6%.

Pozitia bebelusului in uter poate creea mai multa sau mai putina presiune asupra articulatiilor soldului.

In general, in cazul bebelusilor care au o pozitie normala, articulatia stanga este mai solicitata decat cea dreapta, de aceea soldul stang este afectat mai des.

De asemenea, copiii care au prezentatie pelvina sunt afectati mai des. In plus, cand se apropie momentul nasterii, organismul matern produce hormoni care sporesc laxitatea ligamentelor.

Acesti hormoni le afecteaza pe fetite, astfel ca riscul de displazie de sold sa fie de 4-5 ori mai mare in randul fetitelor decat al baietilor.

Oasele si articulatiile bebelusilor sunt mult mai moi decat cele ale adultilor, asadar ele se pot luxa sau subluxa mai usor.

Pozitia in care este tinut bebelusul in primul an de viata influenteaza mult sanatatea articulatiei soldului.

In culturile in care copiii sunt tinuti mult in leagan sau sunt infasati cu picioarele intinse luxatia de sold este mult mai frecvent intalnita decat in culturile in care bebelusii sunt purtati.

Care sunt simptomele displaziei de sold?

Cazurile grave de displazie sunt in general observate de medicii neonatologi sau pediatrii in timpul primelor examinari ale copiilor.

Insa uneori displazia se instaleaza mai tarziu si evolueaza subclinic deoarece la copii nu produce durere si nu ii impiedica sa invete sa mearga la varsta obisnuita.

Parintii insa pot sa observe:

  • O asimetrie a pliurilor pe fesele si coapsele bebelusului poate fi un indiciu de displazie, insa sunt necesare investigatii mai amanuntite – ecografie sau radiografie de sold – pentru a confirma diagnosticul
  • Pocnete la nivelul articulatiei soldului – acestea apar insa si in mod normal in perioada dezvoltarii articulatiilor
  • Limitarea miscarilor articulatiei. Unii parinti observa asta deoarece au dificultati cand e vorba de schimbarea scutecului
  • Durerea este un simptom intalnit exceptional la bebelusi si la copiii mici; ea apare abia in adolescenta si se agraveaza odata cu inaintarea in varsta
  • Curbura exagerata a spatelui in zona lombara devine vizibila dupa ce copilul incepe sa mearga
  • In cazuri severe unul dintre picioare poate fi vizibil mai lung decat celalalt.

Diagnosticul displaziei de sold se face in urma examenului clinic si a ecografiei sau radiografiei de sold. In unele tari, ecografia de sold pentru identificarea displaziei face parte din testele de screening gratuite la care sunt supusi toti bebelusii.

In tara noastra, majoritatea pediatrilor recomanda efectuarea ecografiei de sold inainte de varsta de 5 luni, dupa aceasta varsta articulatia nemaifiind vizibila corect decat cu ajutorul radiografiei.