In jurul celei de-a 18-a saptamani de sarcina vei incepe sa simti ceva in burtica. Acea senzatie ciudata, pe care la inceput abia o simti, este bebelusul tau care se misca, fara nicio grija. Pentru mamici, momentul in care devin constiente ca ceea ce simt este bebelusul care da primele semne ca se afla acolo, inauntru, este foarte special.

Dar bebe are suficient spatiu si este indeajuns de dezvoltat pentru a incepe sa se miste cu mult inainte ca mamica sa isi dea seama. Inca de la 7-8 saptamani de sarcina micutul incepe miscarile in burtica. Intai se va indoi si muta din pozitie, dar in curand va incepe sa isi atinga fata sau sa se intinda. O ecografie iti poate arata toate aceste lucruri minunate care au loc chiar daca tu nu le poti simti. In afara de micarile manutelor si ale picioruselor, se poate intampla ca bebelusii sa caste sau sa sughite. 

Cand voi incepe sa simt ca bebe sughite in burtica? 

Intre 24 si 28 de saptamani ai putea simti ca in burtica ta se petrece ceva neobisnuit. Senzatia este una de miscare ritmica si este diferita de ceea ce ai simtit pana in acest moment. Te-ai putea intreba ce se intampla si daca e cazul sa iti faci griji. Dar nu e nicio problema! Ceea ce simti este pur si simplu bebelusul tau care sughite. El poate face asta in burtica de cand are in jur de noua saptamani, dar tu nu vei simti asta decat atunci cand este suficient de dezvoltat. In aceeasi perioada ai putea incepe sa iti dai seama si cand se sperie de zgomote mai puternice si se misca brusc.

Toate aceste intamplari sunt fascinante si este bine sa te bucuri de ele. Pe masura ce bebelusul creste in burtica, va avea din ce in ce mai putin loc de miscare, iar dupa saptamana 29 de sarcina miscarile vor fi, in general, mai putine, dar mai bine definite. 

E cazul sa ma ingrijorez daca bebelusul sughite in burtica? 

Sughitul este un lucru normal care se petrece atat in perioada sarcinii, dar si dupa nastere. Nou-nascutii vor avea adesea episoade de sughituri care nu ar trebui sa te ingrijoreze deloc. Frecventa lor de asemenea nu conteaza. Cel mai probabil bebelusul sughite destul de des in burtica, dar nu toate mamicile simt la fel de des senzatia asociata. Exista femei care pot simti miscarea ritmica specifica si de mai multe ori in timpul zilei. In afara de faptul ca s-ar putea sa fie destul de incomode atunci cand incerci sa dormi, sughiturile celui mic nu pun nicio problema de sanatate si sunt cat se poate de normale. De asemenea, senzatia pe care ele o produc poate fi diferita de la mamica la mamica.

Unele mamici se amuza atunci cand simt bebelusul cum sughite sau face alte miscari, in timp ce alte femei pot percepe aceste miscari ritmice mai mult ca pe niste crampe. Daca te simti foarte nelinistita in legatura cu ce se petrece in burtica, nu ezita sa vorbesti cu doctorul tau despre senzatiile pe care le simti, dar cel mai probabil vei fi asigurata ca sughitul bebelusului e un semn ca vei avea un copil normal si sanatos. 

Tu ai simtit pana acum sughitul in burtica, in perioada sarcinii? Cum ti s-a parut aceasta senzatie si cat de des ai simtit-o?