Alimentatia mixta este aleasa de numeroase mame din diverse motive. Din pacate, multe dintre ele sunt destul de relative, si multe mame ar renunta la ideea meselor de lapte praf daca ar cunoaste dezavantajele pe care le implica metoda.

Iata cateva dintre cele mai importante dezavantaje ale alimentatiei mixte

Productia de lapte matern scade. Exista la unele mame anxioase, insuficient informate si incorect sfatuite, care nu beneficiaza de sustinere activa si pozitiva, tendinta de a fi extrem de neincrezatoare in propria persoana.

Mamele sunt nesigure in legatura cu laptele pe care il produc sau sunt supuse la presiuni de tipul „plange ca nu se satura”, sau „poate laptele tau e slab/nu e bun”. Asadar ele introduc asa-numita completare. Pentru ca bebelusul sta mai putin la san, corpul crede ca nevoia a scazut si produce din ce in ce mai putin.

Se intra asadar intr-un cerc vicios care are ca final intarcarea, desi mama ar fi putut alapta fara nici o problema, oricat ea si bebelusul ar fi dorit.

Bebelusul poate suferi de asa-numita confuzie san-biberon. Oricat de anatomica ar fi, oricat de bine reglat ar fi fluxul de lapte prin ea, tetina biberonului nu are cum sa fie identica cu sfarcul mamei.

Unii bebelusi patesc asta si atunci cand le este oferita suzeta. De aceea se recomanda ca bebelusului sa nu ii fie oferite suzeta sau biberonul inainte de varsta de 4-6 saptamani.

Alaptarea si suptul din biberon presupun doua tehnici diferite din partea copilului. Alternarea lor poate „da peste cap” bebelusul si un efort suplimentar de adaptare.

Bebelusul devine lenes. Suptul de la san presupune mai mult efort decat trasul din biberon, oricat de mic ar fi orificiul tetinei. Poti avea surpriza ca bebelusul sa refuze sanul odata ce a descoperit ca exista o cale mai usoara.

Introducerea meselor de lapte praf reduc rezistenta la boli transmisa prin intermediul laptelui matern. Laptele matern contine anticorpi, in timp ce laptele formula este un aliment din care acestia lipsesc. 

Afirmatia ca bebelusii hraniti cu lapte praf dorm mai bine noaptea este falsa. Dupa varsta de 3-4 luni, motivul pentru care bebelusii se trezesc noaptea nu mai are legatura neaparat cu foamea ci mai degraba cu nevoia de apropiere, de reasigurare ca mama e acolo.

Citeste mai multe despre motivele pentru care se trezesc bebelusii noaptea.

Alimentatia mixta presupune folosirea biberoanelor. Asta inseamna spalat sticle si tetine, sterilizat, uscat, deci mai multa bataie de cap decat atasatul la san, unde laptele are mereu compozitia perfecta si temperatura potrivita.

Laptele praf influenteaza flora intestinala. S-a demonstrat ca dupa administrarea unei mese de lapte praf, flora intestinala normala, conferita sugarului prin alaptat, sufera modificari. La bebelusii de varsta mica, asta poate antrena dureri de burta si plans.