De multe ori, in incercarea de a le oferi copiilor totul, mamele uita ca exista o varsta a explorarii, la care totul se invata prin observare, atingere, manevrare, prin observarea consecintelor si asa mai departe.

Jucariile scumpe din magazine au defectul de a fi ultraspecializate, adresandu-se unui anumit gest, demonstrand o singura actiune cu o singra consecinta.

Iata cateva idei de jocuri pe care expertii de la Baby Center le recomanda si pe care le poti pune in practica impreuna cu cel mic, din care va invata o multime de lucruri fara sa isi dea macar seama. 

Cuburile sunt o jucarie clasica si fara varsta

Sa nu uitam ca exista variante ale jocului cu cuburi care li se adreseaza si adultilor! Cuburile ii ajuta pe copii sa experimenteze, sa testeze, sa reincerce daca au esuat. Copilul va descoperi ca daca aseaza un cub mai mare peste un altul mai mic, turnul devine instabil si se prabuseste.

Cand va descoperi ca asta se intampla de fiecare data, va formula o concluzie si va incerca o alta metoda de a obtine turnul cel mai inalt.

Specialistii spun ca acesta este inceputul dezvoltarii gandirii stiintifice. In plus, in timpul acestui joc simplu, copiii invata si notiuni de raportare spatiala: alaturi, deasupra, dedesubt, in stanga, in dreapta, mai sus, mai jos.

Ce au parintii de facut? Sa ii ofere copilului cuburi de diverse marimi si culori, pentru ca joaca sa fie mai interesanta. 

Lasa copilul sa te indrume!

Lasa-l pe copil sa aleaga ce doreste sa faceti, ce joc sa jucati, in ce activitate sa va implicati. S-ar putea sa fii uimita de cum inventeaza propriul joc, cu noi reguli pe care stie sa le adapteze la fiecare situatie nou creeata.

Doreste sa plimbe o frunza intr-o baltoaca timp de zece minute? Sa sape o groapa cu un betisor? Sa alinieze firele de iarba? Sa urmareasca un gandacel prin tot parcul? Nici o problema!

Nu il intrerupe, nu te plictisi tu inaintea lui, insoteste-l, observa-l, ajuta-l din cand in cand cu cate o intrebare. Se pare ca cei mici invata mai multe cuvinte atunci cand sunt secondati in timpul jocului decat cand le cerem sa ne urmeze. 

Costumati-va in diverse personaje

Astfel se va imbunatatiti imaginatia, stimulati gandirea creativa, invatati sa va controlati impulsurile, lucru esential pentru copil.

Atunci cand cei mici se costumeaza, ei devin altcineva, fapt ce ii obliga sa se controleze si sa se comporte altfel, conform personajului  care au devenit. 

Gatiti impreuna

Nu te speria, daca cel mic e inca prea mic, nu e neaparat nevoie sa il lasi sa se bage in vesela din bucatarie, desi cu siguranta ar fi foarte amuzant pentru el.

Va puteti preface impreuna. Ofera-i o cratita sau un castronel de plastic, o lingura de lemn si invita-l sa gateasca. Este o alta activitate abstracta, in care lucruri reale devin altceva, capata o noua identitate. 

Jucati de-a v-ati ascunselea

Acest joc vechi de cand lumea este probabil metoda cea mai amuzanta de a-i dezvolta celui mic simtul orientarii in spatiu.

Jucatorul trebuie sa vizualizeze locul de joaca: parcul, curtea, casa si sa se gandeasca care ar fi cel mai bun loc in care sa se ascunda, cum poate ajunge acolo, apoi sa recreeze o „harta” pornind de la noua sa locatie, calculand cum sa ajunga la locul din care s-a numarat.

Ce poti face ca parinte? Daca cel mic nu reuseste sa inteleaga notiunea de ascuns, incearca sa incepeti prin a ascunde un obiect si cerandu-i sa il gaseasca.

Chiar daca jucaria de plus a fost ascunsa sub o perna chiar in fata lui, copilul va fi surprins si mandru cand va afla de ce este in stare. 

Citeste mai departe despre activitati care dezvolta inteligenta copilului.