Sindromul copilului zgaltait este denumirea unei afectiuni traumatice provocate, care are ca rezultat leziuni cerebrale grave si posibil permanente. Afla mai multe despre aceasta grava problema din articolul urmator. 

Cum se produc leziunile cerebrale la bebelusi?

Anatomia bebelusilor ii expune unui risc suplimentar. Majoritatea victimelor sunt copii mai mici de 1 an, insa riscul se mentine pana spre varsta de 5 ani.

Dupa cum stii, capul bebelusilor este urias, raportat la restul corpului, iar muschii care ii sustin gatul sunt slab dezvoltati. In plus, coloana vertebrala este inca moale, incomplet osificata – procesul de osificare, cand duritatea oaselor este similara celei a adultului, se definitiveaza in jurul varstei de 4-5 ani.

Cand bebelusul este scuturat cu putere, capul copilului se misca necontrolat, iar creierul este impins inainte si-napoi in interiorul cutiei craniene. Aceasta miscare violenta poate determina ruperea vaselor de sange si sfasierea tesutului nervos.

In cazul in care episodul de zgaltaire se termina cu un impact – o lovitura de perete, de usa, de salteaua patutului – fortele care actioneaza asupra creierului sunt si mai puternice, provocand rani mai grave. Asociat leziunilor cerebrale pot aparea lezarea maduvei spinarii sau a vertebrelor cervicale.

Care sunt consecintele sindromului copilului zgaltait?

Cea mai grava consecinta este reprezentata de moartea bebelusului, atunci cand leziunile cerebrale sunt extinse sau cand ele se petrec intr-o zona a creierului responsabila cu sustinerea reflexelor vitale.

Bebelusii care supravietuiesc pot ramane cu sechele grave: orbire partiala sau totala, surditate, convulsii, intarzieri in dezvoltare, dificultati de vorbire si invatare, probleme de memorie si atentie, retard mental sever sau paralizie cerebrala.

Simptomele variaza in functie de gravitatea leziunii cerebrale produse. Durata si forta cu care copilul a fost scuturat, numarul de episoade, posibilul impact cu un obiect dur sunt tot atatia factori care pot influenta gravitatea leziunii. In general, copiii care sunt adusi la camera de garda sunt inconstienti sau in soc.

Copiii care nu manifesta simptome nu ajung niciodata in atentia medicilor, chiar daca leziunile cerebrale produse isi vor face simtita prezenta mai tarziu.

In cazuri mai putin severe, copilul poate fi letargic sau cu o nervozitate crescuta, poate vomita sau sa intampine dificultati in timpul suptului sau inghititului, poate sa nu mai zambeasca si sa nu mai gangureasca, poate avea corpul rigid sau poate prezenta convulsii.

Respiratia poate fi dificila, starea de constienta alterata, copilul poate avea pupilele de dimensiuni diferite, poate fi incapabil sa isi sustina capul sau sa urmareasca cu privirea un obiect.

De cele mai multe ori parintii sau bonele care au zgaltait copilul nu vor recunoaste asta in fata medicului

In cazul in care, din diferite motive, se suspecteaza sindromul copilului zgaltait, medicul va cauta sa gaseasca hemoragii ale retinei, fracturi craniene, edem cerebral, existenta unor hematoame subdurale (vanatai localizate intre creier si craniu), fracturi ale oaselor lungi sau vanatai.

Tratamentul in cazul sindromului copilului zgaltait nu poate fi instituit decat de catre medic, in spital. In cazul in care copilul prezinta simptome usoare, de tipul vomei de exemplu, parintele sau ingrijitorul vinovat de a fi agresat copilul pot incerca sa trateze simptomatic, cu antivomitive de exemplu.

Atitudinea este profund gresita, caci fara asistenta medicala adecvata leziuniloe copilului se pot agrava, cauzand handicapuri serioase si ireversibile sau chiar moartea. Asadar, copilul trebuie dus de urgenta la spital.

Daca ii spui de la inceput medicului care este problema, vei castiga timp pretios in care copilul va primi tratament si ingrijiri adecvate, in loc sa fie tratat simptomatic pentru o posibila viroza, care poate si ea evolua cu lipsa apetitului, de exemplu.

Citeste mai departe si afla cateva lucruri pe care le poti face fara sa zgaltai copilul!