Fie ca mergem in parc sau la locurile de joaca amenajate inauntru, de multe ori intalnim persoane sau situatii care transforma iesirea intr-un prilej de frustrare si nervi.

Uneori nici nu stim cum sa reactionam in anumite imprejurari, alteori suntem socati de atitudinea unor parinti/bunici, alteori nu stim cum sa ne scoatem copilul dintr-o situatie neplacuta in care l-au pus alti copii.

In general  neplacerile de la locul de joaca se datoreaza adultilor care insotesc parintii deci sa vedem ce tipuri de parinti/bunici putem intalni si cum am putea actiona in functie de comportamentul lor.

Comportamente la locul de joaca - Parintele “bagacios”

In general parintii bagaciosi sunt de gen feminin, cu alte cuvinte mame. Sunt genul extrovertit pentru care faptul ca nu va cunoasteti nu este o piedica pentru a pune intrebari prea personale sau nepotrivite si de a da sfaturi de acelasi tip.

O astfel de mama va va intreba daca alaptati, daca mai suge noaptea, daca dati copilului sa manance de toate, va va intreba ce greutate are, daca doarme bine.

Totul poate parea benign si o simpla conversatie de dragul conversatiei, ca intre mame, dar parintele bagacios va continua cu verdict, sfaturi necerute, critici.

Vei afla ca al tau copil e prea slab, prea gras, prea rasfatat, vei primi sfaturi despre cum sa-l faci sa doarma toata noaptea, sa manance bine, sa stea cuminte la doctor.

Riscul intalnirii cu un astfel de parinte este sa te enerveze, daca esti mai impulsiva, sa-ti sadeasca indoieli cu privire la ceea ce faci ca mama, daca esti mai influentabila dar in primul rand exista riscul cu o persoana atat de vorbareata, ca sa nu zicem pisaloaga, sa-ti distraga atentia si sa nu mai fii atenta la copil.

Nu uita ca principala ta indatorire este sa nu scapi din ochi copilul asa ca evita astfel de persoane indepartandu-te pur si simplu sau luand o mima neabordabila de genul “nu doresc sa fac conversatie, multumesc pentru intelegere”.

Comportamente la locul de joaca - Parintele necivilizat

Aceasta este una dintre cele mai triste categorii si, din pacate, se intalneste frecvent la locurile de joaca. Parintele de acest tip sta la povesti pe o banca mancand seminte si lasand un covor gros de coji pe o distanta remarcabila in jurul bancii.

Intre doua pungi de seminte mai trage si o tigara fara sa-l impresioneze ca tot fumul merge inspre copii, ba mai si intra cu tigara aprinsa in mijlocul copiilor daca al sau prunc ii solicita ajutorul.

Prins in povesti el mai uita ca de fapt a venit cu copil, nu e atent la el si nu observa ca loveste sau impinge alti copii, se joaca intr-un mod periculos etc iar daca observa aceste lucruri are in general doua atitudini: sau este incantat ca al sau copil este “viteaz” si “competitiv”, sau sare sa-i “faca educatie” urland la el, insultandu-l sau chiar lovindu-l.

In mod normal si intr-o lume ideala legea si organele legii ar trebui sa ne apere de asemenea indivizi, avand in vedere ca este ilegal si sa fumezi in spatiile destinate copiilor, chiar daca sunt in aer liber, si sa iti brutalizezi copilul. In contact cu astfel de indivizi poti sa actionezi in diverse moduri, depinzand de personalitatea ta.

Ai putea sa atragi atentia politicos, dar ferm, ca nu se fumeaza in preajma copiilor si nu se lasa mizerii la locul de joaca, dar nu trebuie sa speri ca vei obtine aprobare plina de remuscari si corectarea comportamentului.

comportamente-la-locul-de-joaca-mamele-se-cearta

Din pacate asemenea persoane pot reactiona agresiv si decat sa te trezesti intr-o ploaie de insulte sau chiar o altercatie in fata copilului care ar putea ramane marcat, parca ar fi mai intelept sa te indepartezi din preajma unor asemenea persoane, mai ales ca de multe ori nu sunt indivizi izolati iar ceilalti parinti nu se coalizeaza mereu cu tine.