Conteaza numele?

Pana intr-un anumit punct, conteaza foarte mult. Chiar daca nu alegem numele pe care il vom purta, acesta este ca o insigna care contine informatii despre clasa sociala, despre nivelul de educatie al familie, despre originea etnica.

Studiile stiintifice au aratat ca oamenii tind sa judece sau sa puna etichete in functie de nume, si, chiar daca acestea sunt, de cele mai multe ori, gresite, ne vor influenta viata. Probabil romanii nu greseau atat de mult cand afirmau nomen est omen, adica “numele este destinul”.

S-a schimbat modul in care ne alegem numele pentru copii?

Da, modul in care alegem nume pentru cei mici s-a schimbat radical. Majoritatea parintilor alegeau, in trecut, un nume care fusese in familie timp de generatii intregi, pentru baietelul nou-nascut.

Chiar daca acest lucru nu era valabil si pentru fetite, paleta de nume acceptate nu includea foarte multe elemente, fiind limitata, in mare parte, la nume de sfinti. Insa, in deceniile de dupa caderea comunismului, onomastica romaneasca s-a imbogatit cu o multime de alte nume.

lista cu nume de fete si baieti

Numele poate influenta relatiile cu cei din jur. Sonoritatea acestuia, insemnatatea lui, originalitatea, ii poate indemna pe cei din jur sa isi formeze o anumita prima parere, care ia in calcul si acest aspect, nu doar aspectul fizic sau cel vestimentar.

De asemenea, copilul care poarta un nume ciudat sau greu de inteles sau de pronuntat poate fi izolat din anumite cercuri sociale. Nu in ultimul rand, cei care poarta un nume care este predispus la porecle, pot fi tachinati constant, lucru care le-ar duce automat la scaderea increderii si a stimei de sine.

Evident, daca cel mic este sustinut de parinti si nu este supus unor traume, riscul de a accepta aceste etichete si de a se lasa afectat psihic de acest tip de comportament scade. Insa, evident, nu ne putem asuma un astfel de risc atunci cand vorbim de copiii nostri.

Este deosebit de important ca parintele sa tina cont de mediul in care copilul va creste, de societatea in care se va dezvolta emotional si intelectual. Numele trebuie sa fie in armonie cu tendintele actuale, pentru a nu fi considerat “ciudat” sau “outsider”.

Cum ne sunt influentate alegerile in ceea ce priveste numele copilului?

Primul lucru care ne influenteaza alegerile sunt gusturile. Insa trebuie sa tinem cont ca moda se schimba la fel cum se schimba genurile muzicale din top, stilurile vestimentare sau tunsorile.

Nici unul dintre numele care au fost in topurile preferintelor in secolul trecut nu se mai numara printre principalele alegeri in zilele noastre. Raman insa intre alegeri, numele de sfinti, ca nume secundare.