Dupa nastere, singurul aliment al sugarului trebuie sa fie laptele matern. In rarele situatii in care alaptarea nu poate avea loc se va hrani sugarul cu una din formulele de lapte tolerate si recomandate de medicul pediatru.

In jurul varstei de 6 luni majoritatea bebelusilor sunt pregatiti pentru inceperea diverisificarii alimentatiei, ei pot invata de acum sa inghita si se mestece alimente mai consistente care vor fi oferite la inceput sub forma de piure.  

Sunt cateva reguli de baza de la care nu trebuie sa te abati cand incepi introducerea alimentelor solide in meniul bebelusului. Afla de aici care sunt recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii pe aceasta tema.

Daca mamele noastre ne-au diversificat alimentatia la varsta de 2-3-4 luni cu sucuri de citrice sau fructe cu biscuiti in cele mai multe cazuri, multiple studii din prezent atrag atentia ca un sugar nu are dezvoltat un pachet enzimatic la aceasta varsta care sa-l ajute sa digere alte alimente in afara de lapte matern sau formula.

Diversificarea inceputa precoce este cauza multor alergii alimentare si a sensibilitatii digestive la varsta adulta.

Indiferent ca medicul pediatru va recomanda sa asteptati cel putin 4 luni pana la diversificare sau sa amanati pana la varsta de 6 luni, in toate cazuri este esential sa se tina cont de nevoile nutritionale ale sugarului si receptivitatea fata de solide.

Diversificarea alimentatiei se incepe doar la recomandarea unui doctor, preferabil pediatru si nu medic de familie. Este foarte important ca in acel moment sugarul sa se afle intr-o stare perfecta de sanatate.

Preocupate sa asigure un start cat mai sanatos copilului odata cu inceperea diversificarii alimentatiei, mamele sunt pune deseori intr-o dilema nestiind cum este mai bine sa procedeze.

Cartile de puericultura moderna recomanda ceva, pediatrii din zilele noastre altceva iar prietenele deja mame au inceput cu totul altceva diversificarea: fie cu banana, cereale, supa de legume ori para. Nu e de mirare ca apar atat de multe intrebari!

Asadar, cu ce alimente se incepe diversificarea?

Multi pediatri recomanda sa se inceapa cu legume inaintea fructelor. Totusi, pana in prezent nu exista studii care sa evidentieze faptul ca bebelusii care au inceput cu fructe au refuzat ulterior legumele cum nu exista studii care sa reflecte faptul ca prezinta avantaj sau dezavantaj inceperea diversificarii cu un anumit aliment.

Toti bebelusii se nasc cu preferinta spre gustul dulce iar daca e sa ne gandim la legume precum morcov sau pastarnac acestea au oricum un gust dulce natural.

Iata un top al celor mai potrivite alimente cu care se poate incepe diversificarea alimentatiei la bebelusi. Aceste alimente au un risc scazut de a produce alergii alimentare si se digera foarte usor un alt aspect important cand ne gandim sa alegem primele alimente solide ale bebelusului. 

Alimente cu care se poate incepe diversificarea alimentatiei la bebelusi:

Primele fructe indicate in diversificare:

Marul poate fi un prim aliment solid pentru bebelusi deoarece s-a dovedit ca este incapabil sa provoace alergii. Marul este un aliment nutritiv care poate fi digerat si mai usor daca se ofera la inceputul diversificarii pana in jurul varstei de 8 luni gatit, preferabil la aburi.

Masa de fructe va inlocui treptat masa de lapte de la ora 10. La inceput se completeaza cu lapte. Pe masura ce bebelusul creste fructele nu se vor mai blendui. Se vor rade, preferabil pe razatoarea de sticla sau de plastic pentru o mai buna conservare a vitaminelor.

Para poate fi de asemenea un alt prim aliment solid cand se incepe diversificarea, mai ales daca bebelusul are probleme de tranzit intestinal. Perele au un gust neutru, nu provoaca alergii, se digera usor, fiind blande cu stomacelul copilului, sunt tolerate si acceptate de multi bebelusi.

Afla cand se introduc toate grupele alimentare in meniul bebelusului>>  FRUCTELE  LEGUMELE  CEREALELE  PROTEINELE

Piersica si caisa sunt alte doua fructe des recomandate ca prime fructe pentru bebelusi, fiind nutritive si fara risc de alergii. Chiar daca au o coaja foarte subtire aceasta se va inlatura. Totusi, continutul ridicat in fibre poate crea un usor disconfort abdominal si cel mai potrivit este sa le oferiti gatite la inceput, la aburi sau fierte inabusit timp de cateva minute.