Lactatia este declansata de o “cadere” a hormonilor

Se crede ca femeile insarcinate sunt “incarcate” de hormoni, insa cand nasterea se produce are loc o “cadere” puternica a acestora, lucru care permite activarea prolactinei, cea care le transmite glandelor mamare ca este timpul sa produca lapte.

Alaptarea previne riscul obezitatii infantile

Aceasta concluzie are la baza un studiu al copiilor alaptati, condus in paralel cu un studiu al copiilor hraniti cu biberon.

S-a remarcat faptul ca bebelusii hraniti cu biberonul, indiferent daca cu lapte praf sau lapte matern muls sunt mai inclinati spre a manca mai mult decat au nevoie, nedandu-si seama cand sunt cu adevarat plini, ceea ce ar duce la continuarea unui comportament alimentar neadecvat si la varsta prescolara, respectiv la riscul obezitatii infantile.

Compozitia laptelui matern se schimba in permanenta

Atat pe parcursul aceleiasi alaptari, de la un moment la altul, cat si de-a lungul unei zile, de aceea o mostra de lapte luata de la o mama spre a fi analizata dimineata nici macar nu va semana cu mostra luata de la aceeasi mama seara.

Acesta este unul dintre motivele pentru care nici nu se recomanda analiza laptelui matern pentru a se vedea daca are nutrientii necesari, fiindca oricum nu ar fi o analiza relevanta si in al doilea rand laptele matern este alimentul perfect pentru copil, fara indoiala.

Fiecare mamelon are 15-20 de mici deschizaturi care elibereaza laptele matern

Chiar daca pare ca iese dintr-o singura deschizatura, de fapt pe mamelon exista in jur de 20 de deschizaturi foarte fine prin care iese laptele matern.

Alaptarea nu produce lasarea sanilor, ci sarcina si sutienele nepotrivite

Ideea ca sanii se lasa din cauza alaptarii este un mit deosebit de propagat si in care crede multa lume, multe femei alegand din start sa nu isi alapteze copiii “ca sa nu isi strice sanii”.

Insa cea care produce schimbarile in sani care vor duce la lasarea lor este sarcina si tocmai ca studiile arata ca cu cat mai repede opresti alaptarea in speranta de “a-ti salva sanii” cu atat ei vor aparea mai “goi” si deci mai lasati.

De asemenea sutienele nepotrivite slabesc muschii pieptului si atrofiaza ligamentele.