Aparitia formulelor de lapte praf a salvat viata a milioane de sugari in intreaga lume. Insa inclusiv producatorii de lapte praf recunosc ca alaptarea este metoda perfecta de a hrani un sugar.

Doar daca alaptarea esueaza, sau daca cel mic a depasit o anumita varsta dincolo de care mama isi doreste sau este fortata de imprejurari sa il intarce, laptele praf devine preferat celui de vaca. Iata cateva dintre pericolele ascunse ale laptelui praf.

Reclamele colorate, cu bebelusi zambareti si care parca te invita sa ii smotocesti sunt menite sa iti induca ideea ca laptele praf este alimentul perfect pentru copilul tau. Ele incearca sa te determine sa ii oferi copilului tau „tot ce e mai bun” in asa fel incat el sa creasca vesel si sanatos.

Este laptele praf cel mai potrivit aliment pentru copilul tau?

Cercetarile efectuate in ultimii ani afirma ca nu. Chiar si in absenta oricaror studii, este logic sa gandim ca laptele matern este alimentul perfect pentru puii de om.

Natura are grija de supravietuirea speciei, iar specia umana si-a hranit dintotdeauna puii cu lapte matern.

Laptele matern are principala calitate de a fi un aliment viu, in continua schimbare si adaptare la nevoile copilului, bogat in anticorpi, lucru care nu se poate spune despre laptele praf. Afla de aici care este compozitia laptelui matern

Dar se pare ca laptele praf ascunde chiar adevarate pericole pentru sanatatea celor mici. Iata cateva dintre ele.

Aluminiul si laptele praf >> Curentul antivaccinare este preocupat de cantitatea de aluminiu din compozitia vaccinurilor, insa pierde din vedere aluminiul prezent in compozitia formulelor de lapte praf.

Studiile au demonstrat ca exista formule de lapte praf care contin de pana la 200 de ori mai mult aluminiu decat laptele matern!

Percloratul si laptele praf >> Percloratul contamineaza atat unele alimente cat si apa. Sub actiunea a diversi factori, percloratul se descompune in acid clorhidric si hipocloriti.  

Sugarii sunt supusi unui risc dublu, deoarece compusul chimic se regaseste atat in laptele praf cat si in apa folosita la reconstituirea laptelui. Percloratul are un efect negativ asupra glandei tiroide si cauzeaza tulburari ale echilibrului hormonal.

Melamina si laptele praf >> Melamina este un alt produs chimic care contamineaza laptele praf.

Desi initial Food and Drug Administration, organismul responsabil de siguranta alimentara din Statele Unite, afirmase ca melamina nu ar trebui sa se regaseasca deloc in alimentele destinate sugarilor, ea si-a revizuit opinia afirmand ca o concentratie de sub 0.001% este consierata inofensiva.

Opinia este interesanta, cu atat mai mult cu cat se stie ca melamina determina insuficienta renala si alte afectiuni grave.

Siropul de porumb cu fructoza si laptele praf >> este un alt compus regasit in numeroase formule de lapte praf. Acesta este cunoscut ca si cauza a unor probleme metabolice, determinand de asemenea ingrasare, crescand nivelul trigliceridelor si afectand functia hepatica si cardiaca.

BPA – bisfenolul A si laptele praf >> Bisfenolul A se regaseste in cantitate mare in formulele de lapte gata reconstituite deoarece este un compus al metalului din care este facuta cutia.

Asociat cu diverse forme de cancer, bisfenolul poate fi evitat prin folosirea laptelui praf pudra, a biberoanelor si a veselei de sticla pentru bebelusi. 

Citeste mai departe despre laptele praf pentru a lua o decizie informata!