Inca din clipa in care ne gandim ca ne dorim sa deveni parinti, ne propunem sa fim parintii perfecti. In momentul in care se naste cel mic, suntem deja cu temele facute si ne este foarte clar cum ne vom creste copilul. Insa cresterea unui copil este activitatea cea mai plina de surprize, asa ca s-ar putea ca tot ceea ce stii sa nu se potriveasca deloc cu realitatea pe care o traiesti. Iata cele 10 promisiuni pe care ti le poti asuma, in asa fel incat sa devii un parinte mai bun decat esti deja.

Promite-ti sa ai grija de tine!

Un parinte sanatos si plin de energie este ceea ce merita orice copil. Odihneste-te, mananca sanatos, fa miscare, fa tot ce iti sta in putere sa ramai bine dispusa.

Incetineste ritmul vietii pentru a avea timp sa te bucuri de ea.

Si, cel mai important, invata sa iti controlezi emotiile si sa nu lasi sa se acumuleze trairi negative. Atunci cand emotiile te coplesesc, toata lumea din jur devine un potential inamic, iar rabdarea fata de copil este limitata.

Promite-ti sa iti iubesti copilul in orice situatie!

Una dintre cele mai mari provocari careia trebuie sa ii faci fata, ca parinte, este sa iti iubesti copilul exact asa cum este el, fara nici o umbra de regret ca nu e altfel si fara nici cea mai mica incercare de a-l schimba in ceea ce ti-ar placea tie sa devina.

Nu este destul ca cel mic sa fie iubit; el trebuie sa se simta iubit, in fiecare clipa a vietii sale. Incearca sa te pui mereu in locul lui, sa vezi lumea din perspectiva sa. Astfel ii vei intelege mai bine comportamentul si deciziile.

Promite-ti sa fii un model de respectat

Probabil ca iti doresti sa cresti copii care, ca adolescenti, vor fi considerati civilizati si respectuosi. In acest caz, trebuie ca in primul rand tu sa respiri adanc si sa ii tratezi cu acelasi respect cu care ai trata un alt adult.

Tu esti modelul lor, nu trebuie sa iei personal micile rebeliuni, care oricum vor trece!

Promite-ti sa fii mereu conectata cu copilul tau

Desigur ca nu poti petrece 24 de ore din 24 impreuna cu copilul tau. Si chiar si in intervalele de timp petrecute impreuna, poti constata ca esti deconectata de la nevoile copilului tau. Nu uita ca dimineata sa iti imbratisezi copilul si sa ii spui cat il iubesti.

Rezerva-ti macar un sfert de ora, atunci cand va reintalniti, in care sa il asculti, sa radeti impreuna, sa discutati. Luati mereu cina in familie si alinta fiecare copil in parte cand este ora de culcare.

Promite-ti ca mereu vei cauta motivatia comportamentului copilului tau

Indiferent cat de mult iti displace un anumit comportament al copilului tau, exista un motiv pentru care el face asta. Este posibil ca tu sa nu il consideri un motiv intemeiat, insa pentru el este cu siguranta important.

Tipatul sau pedepsele nu sunt eficiente pentru schimbarea comportamentului nedorit. Singura solutie este sa identifici cauza care l-a declansat.

Promite-ti sa il ghidezi, nu sa il pedepsesti

Copiii isi doresc din tot sufletul sa ne fie pe plac. Atunci cand tot ceea ce obtin in schimb sunt critici si reprosuri, aceasta dorinta dispare.

Copiii isi doresc sa se comporte frumos daca parintii ii ghideaza cu exemple pline de dragoste, daca in loc sa pedepseasca un comportament gresit le ofera solutii si variante acceptabile si daca dau dovada de empatie atunci cand stabilesc limitele.

Promite-ti sa iti ajuti copilul sa dobandeasca inteligenta emotionala

Cei mici trebuie invatati sa se linisteasca singuri. Acesta este un scop care nu poate fi atins prin lasarea copilului sa planga neconsolat pana ce se opreste din proprie initiativa.

Aceasta autolinistire are o baza hormonala. Atunci cand iti linistesti bebelusul, organismul sau elibereaza anumite substante chimice. Efectul este acela ca bebelusul se opreste din plans, dar in organismul sau se formeaza anumite trasee neuronale care ii vor permite in curand sa se linisteasca singur.

Transmite-i mereu mesajul ca toate emotiile lor sunt permise si pot fi intelese, chiar daca actiunile prin care si le manifesta trebuiecontrolate.

Asculta-l atunci cand simte nevoia sa iti impartaseasca sentimentele sale. Ajuta-l oferindu-i cuvintele necesare ca sa isi denumeasca emotiile.

Dar nu uita ca de cele mai multe ori copiii au nevoie de o imbratisare plina de dragoste, care sa le arate ca sunt acceptati cu emotiile lor.