Nume de baieti - Semnificatia si Originea celor mai interesante nume

Nume de baieti care incep cu litera A

Alexandru – cu traditie istorica, frecvent intalnit in toata Europa, Alexandru reproduce grecescul Alexandros.  Ajutat de faima celebrului rege macedonean, dar si de semnificatia lui: “protectorul omului”, acest frumos nume de baiat este foarte popular si poate incununa un destin de succes.

Andreas – imprumut recent, Andreas reproduce grecescul Andreas (“barbatie, curaj”), de la care s-au format si Andreea si Andrei. Acest nume frumos este din ce in ce mai intalnit atat in Romania, cat si in celelalte tari europene. Sfantul Andrei a fost unul din cei 12 Apostoli ai Mantuitorului Iisus Hristos, fratele lui Petru (Simon), cel mai varstnic dintre Apostoli. Sfantul Andrei sa bucura de o cinstire deosebita in intreaga istorie a neamului romanesc deoarece acesta a ajuns si in partile noastre, in Dobrogea de astazi, unde a intemeiat primele comunitati crestine de aici.  

Augustin – Atat Augustin, cat si prenumele feminin Augustina, reproduc numele latinesti Augustus si Augustina, derivate din Augustus: “cel care trezeste viata, cel care imparte binefaceri”. Fara a avea o frecventa mare, acest nume are o rezonanta istorica deosebita.

Nume de baieti care incep cu litera C

Cezar - din latina: divin, acest nume aminteste faptul ca orice om, bun sau rau, sfant sau pacatos poarta ceva divin in el. Sufletul sau, constiinta sa, viata din toata faptura omului sunt semnul prezentei lui Dumnezeu in tot ceea ce suntem si in tot ceea ce facem. Omul a fost creat "dupa chipul lui Dumnezeu" dar acest citat biblic nu trebuie inteles in sens fizic ci se refera la trasaturile noastre sufletesti. 

Catalin – acest frumos nume de baiat vine, surprinzator sau nu, de la prenumele femin Ecaterina. Prin apropierea acestui nume de Katharos – “pur”, simbolistica numelui Ecateriana s-a imbogatit, iar in unele tari grafia s-a schimbat, folosindu-se “th”. Astfel, numele derivate de la Ecaterina, Catalin, Catalina, Caterina, Catrina pastreaza aceeasi semnificatie.

Codrin – originea acestui nume este incerta, specialistii osciland intre a-l considera o varianta a numelui Codrat (lat. Quadratus – “patrat”) sau a numelui Codrut, care, probabil, provine din latinescul “quodrum” – “padure, dumbrava”.

Costin, derivat din Constantin - din latina: cel care e ferm, hotarat, statornic. Numele ne aminteste ca in viata omul trebuie sa ramana statornic in hotarari si de neclintit in lupta cu ispitele si greutatile vietii. 

Cristian: din latina, crestin, cel ce crede in Hristos, numele fiind o marturie a credintei si a dragostei noastre. Unul din cele mai intalnite nume din lumea crestina, din cele mai vechi timpuri si pana astazi. " Crestin este cel ce il imita pe Hristos: in cuvinte, in fapte, in gandire" - Sfantul Ioan Scararul.

Nume de baieti care incep cu litera D

Daniel - din ebraica: Dumnezeu m-a judecat, acest nume amintind ca niciodata sa nu uitam faptul ca Dumnezeu ne va judeca si ne va rasplati dupa faptele noastre, bune sau rele. Desi este milostiv si bun in acelasi timp Dumnezeu este drept si rasplateste pe biecare dupa inima sa. Vazandu-ne credinta, gandurile, intentiile, Dumnezeu ne asculta rugaciunile si ne indruma pasii in viata in chip navazut. 

Damian – folosit destul de frecvent de toate popoarele europene, Damian este derivat din grecescul Damians. Radacina acestui nume ii da si semnificatia: dama, de la verbul damdo, inseamna “a domestici, a imblanzi”.

Darius – forma de masculin a prenumelui Daria, provine din indepartata Persie, unde a fost purtat de trei regi. Specialisti considera ca acest prenume inseamna “cel care poseda bunuri” sau “cel care mentine binele”. Indiferent ce simbolistica preferam, acest nume este rafinat si plin de frumusete.

David – cu o traditie de peste 3 milenii, derivat din ebraicul Dawidh, acest nume a fost purtat de invingatorului uriasului Goliat. Tradus prin “iubit”, acesta incununeaza cu succes orice destin prin simbolistica lui atat de frumoasa.

Dorian – lingvistii analizeaza acest nume ca o varianta a lui Tudor, alaturi de Dorin si Dorina, toate cu semnificatia “dar de la Dumnezeu”. Orice nume ati alege pentru fiul dumneavoastra, el este, cu siguranta, un dar de la Dumnezeu, care va va incununa viata.

Dragos - din slava: drag, iubit, indragit, acest nume ne arata ca orice copil este un suflet drag si iubit de parinti, de rude, de prieteni si colegi. Mai mult decat atat, acest nume ne arata ca orice om este si ramane intreaga sa viata indragit si iubit de Dumnezeu. "Unde este iubire acolo este Dumnezeu" - Fericitul Augustin. 

Nume de baieti care incep cu litera E

Eduard – unul dintre cele mai apreciate si populare nume de baiat in contemporaneitate onomasticii romanesti, Eduard are o simbolistica foarte bogata si frumoasa. Format din elementele “ead –“- “bogat, bogatie” si “weard” – “aparator”, prenumele inseamna “bogat, aparator al bogatiei”.

Emanuel – frecvent utilizat in onomastica romaneasca, Emanuel (fem. Emanuela), corespunde lui Immanuel, vechi nume biblic. Fiind compus cu elementul “el-”, numele Emanuel inseamna “Dumnezeu este cu noi”.

Emil - din latina: concurent, acest nume amintindu-ne ca viata este o competitie. Dar fiecare dintre noi nu concureaza impotriva celorlati, ci inainte de toate trebuie sa poarte o competie cu sine insusi, cautand in fiecare zi sa fie un om mai bun. Viata este o lupta, o competitie iar ceilati nu ne sunt adversari, ci coechipieri, caci doar impreuna putem trece cu bine peste tot ce intampinam in viata. 

Daca nu ai ales inca numele copilului consulta o lista intreaga cu multe nume de fetita si baiat

nume-de-copii-fetite-si-baieti

Citeste mai departe semnificatia numelor de baieti.