Nume de baieti - Semnificatia si Originea celor mai interesante nume

Nume de baieti care incep cu litera A

Alexandru – cu traditie istorica, frecvent intalnit in toata Europa, Alexandru reproduce grecescul Alexandros.  Ajutat de faima celebrului rege macedonean, dar si de semnificatia lui – “protectorul omului”, acest frumos nume de baiat este foarte popular si poate incununa un destin de succes.

Andreas – imprumut recent, Andreas reproduce grecescul Andreas (“barbatie, curaj”), de la care s-au format si Andreea si Andrei. Acest nume frumos, cu o patina deosebita, este din ce in ce mai intalnit atat in Romania, cat si in celelalte tari europene.

Augustin – Atat Augustin, cat si prenumele feminin Augustina, reproduc numele latinesti Augustus si Augustina, derivate din Augustus: “cel care trezeste viata, cel care imparte binefaceri”. Fara a avea o frecventa mare, acest nume are o rezonanta istorica deosebita.

Nume de baieti care incep cu litera C

Catalin – acest frumos nume de baiat vine, surprinzator sau nu, de la prenumele femin Ecaterina. Prin apropierea acestui nume de Katharos – “pur”, simbolistica numelui Ecateriana s-a imbogatit, iar in unele tari grafia s-a schimbat, folosindu-se “th”. Astfel, numele derivate de la Ecaterina, Catalin, Catalina, Caterina, Catrina pastreaza aceeasi semnificatie.

Codrin – originea acestui nume este incerta, specialistii osciland intre a-l considera o varianta a numelui Codrat (lat. Quadratus – “patrat”) sau a numelui Codrut, care, probabil, provine din latinescul “quodrum” – “padure, dumbrava”.

Nume de baieti care incep cu litera D

Damian – folosit destul de frecvent de toate popoarele europene, Damian este derivat din grecescul Damians. Radacina acestui nume ii da si semnificatia: dama, de la verbul damdo, inseamna “a domestici, a imblanzi”.

Darius – forma de masculin a prenumelui Daria, provine din indepartata Persie, unde a fost purtat de trei regi. Specialisti considera ca acest prenume inseamna “cel care poseda bunuri” sau “cel care mentine binele”. Indiferent ce simbolistica preferam, acest nume este rafinat si plin de frumusete.

David – cu o traditie de peste 3 milenii, derivat din ebraicul Dawidh, acest nume a fost purtat de invingatorului uriasului Goliat. Tradus prin “iubit”, acesta incununeaza cu succes orice destin prin simbolistica lui atat de frumoasa.

Dorian – lingvistii analizeaza acest nume ca o varianta a lui Tudor, alaturi de Dorin si Dorina, toate cu semnificatia “dar de la Dumnezeu”. Orice nume ati alege pentru fiul dumneavoastra, el este, cu siguranta, un dar de la Dumnezeu, care va va incununa viata.

Nume de baieti care incep cu litera E

Eduard – unul dintre cele mai apreciate si populare nume de baiat in contemporaneitate onomasticii romanesti, Eduard are o simbolistica foarte bogata si frumoasa. Format din elementele “ead –“- “bogat, bogatie” si “weard” – “aparator”, prenumele inseamna “bogat, aparator al bogatiei”.

Emanuel – frecvent utilizat in onomastica romaneasca, Emanuel (fem. Emanuela), corespunde lui Immanuel, vechi nume biblic. Fiind compus cu elementul “el-”, numele Emanuel inseamna “Dumnezeu este cu noi”.