Nume de baieti - Semnificatia si Originea celor mai interesante nume

Nume de baieti care incep cu litera A

Alexandru – cu traditie istorica, frecvent intalnit in toata Europa, Alexandru reproduce grecescul Alexandros.  Ajutat de faima celebrului rege macedonean, dar si de semnificatia lui – “protectorul omului”, acest frumos nume de baiat este foarte popular si poate incununa un destin de succes.

Andreas – imprumut recent, Andreas reproduce grecescul Andreas (“barbatie, curaj”), de la care s-au format si Andreea si Andrei. Acest nume frumos, cu o patina deosebita, este din ce in ce mai intalnit atat in Romania, cat si in celelalte tari europene.

Augustin – Atat Augustin, cat si prenumele feminin Augustina, reproduc numele latinesti Augustus si Augustina, derivate din Augustus: “cel care trezeste viata, cel care imparte binefaceri”. Fara a avea o frecventa mare, acest nume are o rezonanta istorica deosebita.

Nume de baieti care incep cu litera C

Catalin – acest frumos nume de baiat vine, surprinzator sau nu, de la prenumele femin Ecaterina. Prin apropierea acestui nume de Katharos – “pur”, simbolistica numelui Ecateriana s-a imbogatit, iar in unele tari grafia s-a schimbat, folosindu-se “th”. Astfel, numele derivate de la Ecaterina, Catalin, Catalina, Caterina, Catrina pastreaza aceeasi semnificatie.

Codrin – originea acestui nume este incerta, specialistii osciland intre a-l considera o varianta a numelui Codrat (lat. Quadratus – “patrat”) sau a numelui Codrut, care, probabil, provine din latinescul “quodrum” – “padure, dumbrava”.

Nume de baieti care incep cu litera D

Damian – folosit destul de frecvent de toate popoarele europene, Damian este derivat din grecescul Damians. Radacina acestui nume ii da si semnificatia: dama, de la verbul damdo, inseamna “a domestici, a imblanzi”.

Darius – forma de masculin a prenumelui Daria, provine din indepartata Persie, unde a fost purtat de trei regi. Specialisti considera ca acest prenume inseamna “cel care poseda bunuri” sau “cel care mentine binele”. Indiferent ce simbolistica preferam, acest nume este rafinat si plin de frumusete.

David – cu o traditie de peste 3 milenii, derivat din ebraicul Dawidh, acest nume a fost purtat de invingatorului uriasului Goliat. Tradus prin “iubit”, acesta incununeaza cu succes orice destin prin simbolistica lui atat de frumoasa.

Dorian – lingvistii analizeaza acest nume ca o varianta a lui Tudor, alaturi de Dorin si Dorina, toate cu semnificatia “dar de la Dumnezeu”. Orice nume ati alege pentru fiul dumneavoastra, el este, cu siguranta, un dar de la Dumnezeu, care va va incununa viata.

Nume de baieti care incep cu litera E

Eduard – unul dintre cele mai apreciate si populare nume de baiat in contemporaneitate onomasticii romanesti, Eduard are o simbolistica foarte bogata si frumoasa. Format din elementele “ead –“- “bogat, bogatie” si “weard” – “aparator”, prenumele inseamna “bogat, aparator al bogatiei”.

Emanuel – frecvent utilizat in onomastica romaneasca, Emanuel (fem. Emanuela), corespunde lui Immanuel, vechi nume biblic. Fiind compus cu elementul “el-”, numele Emanuel inseamna “Dumnezeu este cu noi”.

Nume de baieti care incep cu litera F

Filip – folosit cu o frecventa mai redusa decat in trecut, Filip continua in onomastica noastra grecescul Philippos, nume raspandit in Grecia Antica. Este compus din doua elemente recognoscibile: phil/philos – “iubitor de” si “ipos” – “cal”.

Flavius – intrat recent in onomastica romaneasca, prenumele masculin Flavius (feminin Flavia) reproduce latinescul Flavius, considerat un derivat de la flavus – “blond”.

Francisc – imprumut modern introdus pe cale culta, cu derivatul feminin Francesca, nume care amintea de franci. Semnificazia de “francez” a fost atestata abia in secolul al X-lea.

Nume de baieti care incep cu litera G

Giuliano – mai putin raspandit ca Giorgio sau Giovanni, Giuliano are un captivant farmec latin, fiind varianta italiana a lui Iulian. Din latinescul Iulius (feminin Iulia), Giuliano inseamna, ca si variantele Iulian, Giulia, Iulia si Iuliana, derivate din acelasi nume, “lumina soarelui”.

Nume de baieti care incep cu litera H

Horia – unul din numele de glorie din istoria Romania, Horia (Horea) se bucura inca de popularitate, chiar daca prenumele preluate din onomastica internationala sunt din ce in ce mai frecvente. Verbul “a hori” de la “hora” inseamna “a canta din gura sau flueier”.  Creatia romaneasca pornita de la o porecla (numele eroului din Albac era Vasile Ursu Nicola) s-a instituit in varianta Horia datorita unei greseli de scriere, deoarece forma corecta este Horea.

Nume de baieti care incep cu litera I

Ian – forma scotiana a englezescului John, Ian simbolizeaza “gratia lui Dumnezeu”. Introdus recent si in onomastica romaneasca, Ian e un nume care degaja mister, dar si masculinitate, fiind un nume care putea caracteriza orice barbat.

Iustin -   Putin folosite la noi, Iustin si Iustina reproduc prenumele latinesti Iustinus si Iustina. Acestea sunt derivate de la Iustuss (adj. iustus inseamna “just, drept”). Daca va doriti ca fiul dumneavoastra sa urmeze o cariera in drept, puteti sa il botezati Iustin si, peste cativa ani, sa ii spuneti semnificatia acestui nume.

Nume de baieti care incep cu litera L

Laur – varianta prescurtata a prenumelui Laurentiu. Acesta, alaturi de femininul putin utilizat Laurentia, au ecouri mitologice si sunt asociate cu toponimul Laurentum (numele unui vechi oras din Peninsul Italica), cat si cu substantivul latinesc laurus: “laur, dafin”. Laurentiu simbolizeaza, astfel, “purtatorul de lauri”, alaturi de variantele si femininele Lorenzo, Laura, Loredana.

Leonard – imprumutat pe cale culta din onomastica apuseana, Leonard reproduce germanicul Leonhart, atestat si sub forma latinizata Leonardus. Compus din germ. “l’dwe” (engl lyon) – “leu” si germ. “hart” (engl. hard) – “puternic”, acest nume poate incununa un caracter puternic si un destin frumos.

Luca – cu o frecventa mai mica in contemporaneitatea onomasticii romanesti, Luca reproduce grecescul Lukas si are traditie istorica si religioasa, fiind purtat de unul dintre autorii evangheliilor. Acest nume este pus in legatura atat cu toponimul Luca (oras din Toscana de azi), cat si cu latinescul lux – “lumina”, semnificand azi “blond” sau “rasaritean”.

Lucian – provine de la numele de origine latina Lucius (are la baza verbul “ludo, lucere” – “a face lumina”). Corespondentul feminin este Lucia, foarte popular in alte tari, in Romania fiind preferate Luciana si Lucica.

Nume de baieti care incep cu litera M

Marcian – varianta mai des intalnita a lui Marcu. Acesta din urma corespunde latinescului Marcus, nume dat baietilor nascuti in luna martie si derivat de la Marte, zeul razboiului. Atat Marcian cat si variantele Marcel, Marc poarta semnificatia de “dedicat lui Marte”.

Mario – varianta spaniola a mult mai raspanditului Marius. Acesta reproduce latinescul Marius, apropiat de etructul “maru” -“om”. Atat Mario, cat si Marius sunt intalnite in onomastica europeana si inseamna “barbatesc, viril”.

Mihnea – atat Mihnea, cat si Mihai si Mihalache provin din Mihail a carui semnificatie, in ebraica, inseamna “Cine este ca Dumnezeu?” Numele apare si in Vechiul Testament, fiind purtat de Sfantul Arhanghel Mihail.

Mircea – nume vechi si cu traditie istorica, Micea este un cuvant de origine slava, cu corespondente in tari europene: Bulgaria, Serbia, Croatia, Ucraina, Rusia. Este compus cu radicalul “mir-“ pentru care s-au propus semnificatii importante: “mir” – “pace”, “mir”- “lume”, “mir” – “mare, ilustru, celebru”. Oricare dintre aceste semnificatii ar fi cea corecta, fiul dumneavoastra va purta un nume cu rezonanta istorica si simbolistica deosebita.

Mihai – intalnit cu frecventa destul de mare in onomastica majoritatii popoarelor europene si nu numai, Mihail (din care provine Mihai) corespunde numelui de origine ebraica Mikael, care, avand in componenta numele divinitatii “-el” (Elohim), inseamna “cine este ca El”.

Max – varianta prescurtata a lui Maxim, provenit din latinescul Maximus. Cu semnificatie clara, deoarece corespunde adjectivului maxim “cel mai mare”, are o familie bogata, din care face parte si Maximilian si Maxima (putin folosit la noi).

Nume de baieti care incep cu litera N

Narcis – Narcis reproduce numele grecescul Narkisos, purtat de cunoscutul personaj mitologic, care a fost pedepsit pentru ca a respins dragostea nimfei Echo. Prin aceasta alura mitologica si prin aproprierea de floarea cu acelasi nume, acest nume a aparut in toate culturile si s-a raspandit cu rapiditate.

Nicholas – varianta englezasca a raspanditului Nicolae, unul dintre cele mai frecvente nume romanesti. Reproduce vechiul nume grecesc Nikoiaos, format din elementul “nik”- (verbul “nikdo” - “a invinge”, substantivul nike “victorie”). Nume extrem de raspandit, cu variante in toate limbile europene, cu semnificatie istorica si religioasa, Nicholas (Nicolae) poate da insemnatate unui destin.

Nume de baieti care incep cu litera O

Orlando – acest frumos nume este varianta sub care Roland era cunoscut in Toscana. De origine germanica, este alcatuit din 2 elemente: “hrod-” (“faima, glorie”) si “– land” (“indraznet, curajos”).  Renumele istoric si literar au ajutat la raspandirea acestui nume.

Ovidiu – Foarte raspandit in onomastica romaneasca, numele Ovidiu este originar din latinescul Ovidius, purtat si de celebrul poet Publius Ovidius Naso. Fara o semnificatie sigura, numele a patruns in Romania tarziu, chiar daca poetul si-a petrecut la noi ultimii ani din viata. S-a raspandit, insa, cu rapiditate.

Nume de baieti care incep cu litera P

Paul – frecvent in onomasticile majoritatii statelor europene, Paul este originar din latinescul Paullus, care inseamna “mic”. Combinat cu importanta acordata cultului religios dedicat apostolului Paul, numele a devenit foarte raspandit si folosit extrem de des, devenind chiar unul dintre preferatele romanilor.

Pavel – Alaturi de Paulica, Paulina, Paula, Pablo, si Pavel face parte din familia numelui Paul. Originar, astfel, tot din latinescul Paullus, si  acest nume inseamna tot “mic” si se raspandeste cu aceeasi rapiditate atat in Romania, cat si in alte tari europene.

Nume de baieti care incep cu litera R

Robert – foarte frecvent in Romania, acest nume este un imprumut din tarile apusene. Originar din germanicul Hrddebert, Robert  are o semnificatie bogata, data fiind alcatuirea acestuia: “htod-“, “hroth-“ (“faima”) si “berth” (“stralucitor, celebru”).

Romeo – fara varianta de feminin, acest nume este cunoscut si intalnit in toata Europa, mai ales datorita tragediei scrisa de Shakespeare. In latina tarzie, romaeus ii denumea pe cei care, prin pelerinaj, mergeau la Roma.

Nume de baieti care incep cu litera S

Sebastian – Foarte raspandit astazi, acest prenume reproduce latinescul Sebastianus, nume sinonim cu Augustus (“cel care trezeste viata, cel care imparte binefaceri”). Purtat de pictori, muzicieni si martiri, acest nume s-a raspandit cu rapiditate si este din ce in ce mai intalnit in majoritatea statelor europene.

Stefan – frecvent intalnit in onomastica romaneasca si cu rezonanta istorica, acest nume se trage din grecescul Stephanos, care este identic cu substantivul stephanos: “coroana”.

Silviu – nume raspandit in Romania, Silviu si Silvia reproduc nume celebre in istorie: Rea Silva (cea care da nastere lui Romului si Remus) si Silvius, fiul lui Enea. Explicate prin latinescul silva (“padure”), aceste nume nu au o semnificatie certa, dar se raspandesc cu rapiditate prin Europa, prin intermediul calendarului.

Nume de baieti care incep cu litera T

Teodor – din grecescul Theodoros, cu tema “theos” - “zeu” sunt originare multe nume des intalnite in onomastica romaneasca si nu numai: Tudor, Teodor, Dorin, Doru, Dorina, Dora, Teodora etc. Cu semnificatia de “daruri ale lui Dumnezeu”, aceste nume nu si-au epuizat misterul si sunt in continuare alese de parinti pentru copiii care urmeaza sa fie botezati.

Tiberiu – din latinescul Tiberius, prenumele Tiberiu a fost introdus relativ recent in onomastica romaneasca si este cel mai des interpretat ca “nascut pe malul Tibrului”. Fara o simbolistica foarte bogata, acest nume s-a raspandit cu rapiditate si folosit destul de des, mai ales cu varianta diminutivala - Tibi.

Tudor – din grecescul Theodoros, cu tema “theos” - “zeu” sunt originare multe nume des intalnite in onomastica romaneasca si nu numai: Tudor, Teodor, Dorin, Doru, Dorina, Dora, Teodora etc. Cu semnificatia de “daruri ale lui Dumnezeu”, aceste nume nu si-au epuizat misterul si sunt in continaure alese de parinti pentru copiii care urmeaza sa fie botezati.

Nume de baieti care incep cu litera V

Vicentiu – de origine latina, acest nume simbolizeaza “victoria, cucerirea”. Cu legaturi mai mult sau mai putin evidente cu prenumele Victor, acesta este mai putin utilizat decat Victor, insa, datorita valorii simbolice este ales ca nume de botez pentru baietei.

Victor – Prenumele Victor si Victoria sunt cu usurinta puse in legatura cu substantivul “victorie” si adjectivul “victorios”, astfel ca simbolistica este clara. De origine latina, aceste nume sunt frecvent utilizate in multe dintre tarile Europei, raspandindu-se prin filiera greco-slava.

Vlad – prenumele Vlad, originar din Vladimir, provine de la verbul “vladati” (verb de origine slava), tradus prin “a conduce, a stapani”. Nume cu traditie in istoria romananilor si cu valoare simbolica deosebita, acesta s-a raspandit cu rapiditate si este folosit foarte frecvent.  

Daca nu ai ales inca numele copilului consulta o lista intreaga cu multe nume de fetita si baiat

nume-de-copii-fetite-si-baieti