UNICEF si alte organizatii internationale recomanda contactul direct al nou-nascutului cu mama in prima ora de viata, subliniind importanta acestui lucru. Tocmai de aceea prima ora de viata a nou-nascutului mai este denumita "ora magica".

Insa una dintre cele mai frecvente temeri si apoi dezamagiri ale viitoarelor mame este legata de faptul ca nu vor primi copilul la piept imediat dupa nastere, pentru a se bucura impreuna de prima ora de viata a nou-nascutului. Intr-adevar majoritatea spitalelor de stat au aceasta practica, de a  lua bebelusul de langa mama pentru diferite investigatii si proceduri si a-l inapoia doar dupa cateva ore, uneori chiar si mai mult.

prima-ora-de-viata-a-bebelusului

De ce este atat de importanta apropierea mamei si nou-nascutului in prima ora de viata?

  • Contactul cu pielea mamei ii ofera copilului caldura necesara, importanta pentru orice nou-nascut dar mai ales in cazurile in care copilul s-a nascut unul prematur sau are o greutate mica la nastere.
  • Ajuta bebelusul sa se relaxeze si ii regleaza bataile inimii si respiratia.
  • Bebelusul este astfel expus intai bacteriilor de pe corpul mamei. Acest lucru este foarte important si benefic deoarece aceste bacterii sunt nedaunatoare sau pot fi oricum combatute de anticorpii pe care mama ii are deja in lapte. Bacteriile mamei vor coloniza pielea si intestinele copilului protejandu-l de bacteriile daunatoare cu care va veni in contact mai tarziu poate chiar in sectia de maternitate.
  • Nou-nascutul are ocazia sa se hraneasca cu primul lapte matern si anume colostrul - supranumit “aurul lichid” datorita numeroaselor sale proprietati: contine anticorpi, celule active din punct de vedere imunologic, factori de crestere, vitamina A care protejeaza ochii si reduce infectiile, stimuleaza eliminarea primului scaun al bebelusului, numit meconiu.
  • Atingerea sanului de catre copil si suptul stimuleaza eliberarea oxitocinei, un hormon foarte important. Oxitocina ajuta la contractarea uterului si reducerea sangerarii dupa nastere, stimuleaza alti hormoni care ii vor induce mamei relaxare, calm, incurajand apropierea emotionala de copil si prevenind depresia post-natala si de asemenea are un rol major in alaptare stimuland declansarea lactatiei.
  • Contribuie la intarirea atasamentului mama-copil inca din prima clipa de viata.
  • Ofera mamei si nou-nascutului emotionanta experienta “baby crawling”, aceasta insemnand capacitatea nou-nascutului de a ajunge singur la san si a se atasa singur,  prin miscari de tarare, incurajat de atingerea calda si gentila a mamei. Avand contact precoce “piele pe piele” nou-nascutul devine alert, dovedind abilitati remarcabile precum celebrul “baby crawl”.

Cercetarile au mai dovedit ca debutul alaptarii si contactul piele pe piele din prima ora de viata sunt asociate cu o mortalitate redusa in prima luna de viata. Studiile arata ca in randurile copiilor alaptati inca din prima ora de viata mortalitatea este mai mica. Descopera cum de dezvolta bebelusul in primul an de viata, luna de luna

Nu in ultimul rand amana procedurile intruzive si stresante pentru nou-nascut: acesta poate fi masurat, cantarit  sau i se pot administra eventuale medicamente DUPA ce a luat contact cu mama sa si a beneficiat de prima masa de lapte matern, mai precis colostru.

In concluzie ar fi bine sa ne interesam inca din primele luni de sarcina cu privire la maternitatile unde personalul cunoaste importanta “orei magice” si respecta recomandarile celor mai importante organisme de promovare a sanatatii pentru a nu ne priva de toate aceste beneficii.