educarea-copiluluiDesigur ca pe piata exista numeroase carti scrise de diversi specialisti, exista numeroase emisiuni care ne promit ca ne vor ajuta sa fim parinti mai buni sau sa ne descurcam mai bine cu educatia copiilor si de multe ori ne este greu sa discernem si sa facem o alegere: in cine sa avem incredere? Opiniile sunt contrare si uneori contradictorii si fiecare autor se proclama specialist in domeniul psihologiei, puericulturii sau sociologiei. Sfaturile cui sa le urmam? In cuvantul cui putem avea incredere?

Astazi ne propunem sa va prezentam unul dintre acei specialisti recunoscuti la nivel mondial ale carui carti ar trebui sa le citim cu incredere deoarece ne pot deschide perspective cu totul noi: Michael Thompson. De curand, Romania a avut onoarea de a-i gazdui conferintele si din cate se pare participantii au oferit un feed-back pozitiv si s-au aratat incantati de ceea ce au aflat.

Cine este Michael Thompson si de ce ar fi demn de a ne suscita increderea?

Michael Thompson are titlul de doctor in Psihologie si este consultant si terapeut cu competente in domeniul copiilor si familiei, este expert in psihologia copilului incepand de la cele mai fragede varste si cunoscutul autor al unor carti de mare succes. Cartile sale, respectiv cele la care este co-autor, au drept subiecte prieteniile, cruzimea in relatiile sociale, viata emotionala a baietilor, aspecte socio-psihologice ale vietii scolare a copiilor, relatiile tensionate care pot aparea intre parinti si profesori, influenta taberelor sau excursiilor asupra dezvoltarii copiilor.

Munca sa cu scoli particulare si publice din Statele Unite ale Americii precum si cu scoli internationale din Europa, Asia si din America de Sud a dus la vizitarea a aproximativ 500 de scoli pe an in scopul tinerii de ateliere de lucru pentru profesori, parinti si elevi.  Conferintele sale din Romania din cursul lunii septembrie 2013 au vizat viata sociala a copiilor (cu accent pe prietenii, popularitate, fenomenul de “bully-ing” - de agresivitate), apoi viata emotionala a baietilor in particular si rolul tatilor in aceasta viata emotionala a copiilor, cu precadere a celor de sex masculin.

Care sunt tipurile familie pe care le identifica Michael Thompson?

Familia inchisa, caracterizata prin legaturi stranse intre membrii familiei, bazata pe disciplina, reguli bine delimitate;

Familia deschisa, bazata pe cooperare, negociere, regulile sunt stabilite impreuna sau discutate, dezbatute impreuna cu copiii;

Familia libera, bazata pe spontaneitate, provocari, libertate.

Periculoasa este lipsa totala de disciplina, in sensul inexistentei oricarei reguli si permisivitatii excesive, deoarece astfel se va ajunge la un adult lipsit de responsabilitate si de asemenea copilul va intampina greutati la intrarea in colectivitate unde stilul va fi mult diferit. Insa un copil responsabil nu este copilul “disciplinat” ci acela care este capabil sa isi insuseasca regulile morale ale unui grup, ale convietuirii. 

Revenind la una dintre principalele preocupari ale parintilor: ce este fundamental pentru a creste un copil responsabil?

Sa i se asigure copilului baza inca de la nastere, baza solida obtinandu-se doar prin atasament. Primul instinct al copilului este sa fie atasat de mama sa, primul impuls al nou-nascutului este legat de nevoia de a fi in apropierea mamei. Copilul are nevoie sa stie ca poate conta pe mama, ca se poate baza pe ea Un copil cu baza asigurata, puternic atasat, va fi cel care va explora, va desena peretii, va fi sigur pe el, va fi stabil din punct de vedere emotional, nu va fi un copil docil, supus.

Sa asiguram copilului o disciplina adecvata si anume: sa transmitem mesajul in mod clar, sa stim ce vrem, sa fim consecventi in transmiterea mesajului. Este necesara intelegerea consecintelor legate de anumite actiuni ale copiilor dar nu trebuie sa pierdem niciodata contactul emotional cu ei.

O buna comunicare: copiilor le place sa fie ascultati pentru ca acest lucru le confera sentimentul puterii. Chiar daca pare usor, uneori acest lucru, ascultarea, este dificila pentru parinti mai ales cand au de a face cu copii foarte argumentativi, combativi verbal. Copiii stiu si simt cand ii ascultam cu adevarat, cand ne capteaza cu adevarat atentia. Este foarte important sa ne cunoastem copilul si acest lucru este posibil doar daca il ascultam cu adevarat si ne petrecem mult timp cu el.

Ce avem de invatat de la Michael Thompson?

Unul dintre lucrurile interesante legate de aceste conferinte este ca ele sunt interactive, participantii pot lansa intrebari referitoare la situatii concrete care ii preocupa. Una dintre principalele preocupari ale parintilor este verbalizata sub forma:”ce pot eu, ca parinte, sa fac, pentru a creste un viitor adult responsabil?” iar rezumatul lui Thompson suna bine si atat de la indemana oricui: in primul rand trebuie sa fim disponibili pentru copiii nostri, sa-i iubim, sa petrecem timp cu ei.

Nu trebuie sa ne lasam coplesiti si ingrijorati de o anumita etapa mai dificila prin care trece copilul fiindca ceea ce un copil face la 2-4-6 sau chiar 13 ani nu va fi definitoriu pentru el ca adult, pentru ca in copilarie inca nu suntem dezvoltati emotional suficient. Un exemplu ar fi acea perioada de agresivitate prin care trec majoritatea copiilor si care pe parinti ii ingrijoreaza foarte mult si ii face sa-si imagineze ca se vor transforma in adulti violenti.

Michael Thompson identifica un varf al agresivitatii fara constientizarea implicatiilor in jurul varstei de 2-3 ani, mai ales la baieti, dar reactia noastra nu trebuie sa fie disproportionata, nu trebuie nici sa ripostam nici sa pedepsim ci sa ii ajutam sa isi controleze impulsurile violente facandu-i sa constientizeze ca provoaca durere, repetandu-le mereu cu calm si claritate:”ma doare cand ma lovesti”.

Michael Thompson identifica 4 cadre cu reguli care apar in viata unui copil:

  • Cadrul parintilor (nucleul familiei)
  • Familia extinsa (bunici, matusi, unchi etc)
  • Zona spirituala (ideea unei divinitati care te priveste)
  • Si scoala (regulile profesorilor).

Copiii au nevoie de aceste cadre, de reguli, chiar daca uneori dau impresia ca le resping, ca le refuza, ca testeaza limitele. Regulile au un rol important in devenirea unui adult responsabil dar in acelasi timp trebuie sa invatam sa ne acceptam copiii asa cum sunt, unici si diferiti de noi.