Stilurile de parenting variaza in functie de numerosi  factori. Cativa dintre cei mai importanti sunt temperamentele parintelui si al copilului si modul in care parintele a fost la randul sau crescut. Presiunea sociala este de asemenea un factor deloc de neglijat, fiecare perioada avand, pare-se, propriul curent preferat in aceasta privinta.

Psihologii definesc, in mare, 4 stiluri de parenting

Parintele autoritar este cel care stabileste reguli, scopuri si tinte de atins, ramanand totusi empatic si atent la nevoile, emotiile si sentimentele copilului.

Acest tip de parinte isi va incuraja copilul sa exploreze, fixand insa limite. El se va baza pe faptul ca, copilul trebuie sa capete experienta propriilor actiuni, insa nu il va lasa sa comita mici fapte catalogabile ca antisociale doar de dragul experimentarii si a consecintelor naturale.

Acest stil de parenting incurajeaza copilul sa isi exprime emotiile, sa invete sa le denumeasca si sa le gestioneze. Parintele de acest tip are asteptari si pretentii, stabileste limite si eventuale pedepse, insa copilul crescut in acest stil accepta starea de lucruri pentru ca masurile sunt intotdeauna drepte si corecte.

Parintele totalitar este cel care ridica pretentii insa este indiferent la trairile copilului. Lipsit de empatie, el se concentreaza mai mult pe valori abstracte. Dialogul intre parinte si copil este restrictiv si limitat iar relatia este una de tip punitiv.

Rata consumului de droguri si alcool printre adolescentii crescuti de acest tip de parinte este dubla fata de cea intalnita in cazul copiilor crescuti de catre un parinte autoritar.

Parintele indulgent este extrem de atent la nevoile emotionale ale copilului, insa nu impune nici un fel de limite. Desi incurajeaza dialogul deschis, explorarea, exprimarea libera, acest tip de parinte nu stabileste reguli sau limite ci se bazeaza mai degraba pe capacitatea teoretica a copilului de a-si echilibra el insusi trairile si reactiile.

S-a constatat ca desi este o metoda potrivita unui anumit tip de temperament, multi dintre copiii crescuti astfel tind sa devina mai impulsivi si sunt predispusi, in perioada adolescentei, la diverse rebeliuni, consum de alcool sau droguri, aceasta predispozitie fiind, se pare, triplata fata de copiii crescuti de catre un parinte autoritar.

Parintele neglijent este cel care, desi ii asigura copilului minimul necesar, nevoile de baza: imbracaminte, incaltaminte, mancare, rechizite, nu se implica in nici un fel in viata acestuia, nici pentru a-i fixa limite, nici pentru a stabili o relatie bazata pe comunicare. Sociologii au constatat ca adolescentii crescuti in acest mod au de multe ori probleme la nivelul interactiunilor sociale. 

In majoritatea familiilor, stilul de parenting este un amestec intre cele patru tipuri amintite mai sus.  Tinand cont de temperamentul parintelui si al copilului si de nevoile acestuia din urma, de mediul in care traieste, exista mai multe modele de parenting.

Attachment parenting-ul sau atasamentul securizant reprezinta o metoda care are ca scop stabilirea unei legaturi puternice, intuitive, psihologice si emotionale intre copil si adultul care il ingrijeste.

Parintii evita orice pedeapsa, in special pe cele fizice, si incearca modificarea comportamentului copilului prin intermediul interactiunilor care recunosc nevoile emotionale ale copilului si concentrandu-se pe intelegerea copilului ca pe o fiinta complexa.