Iata ca esti mai aproape decat crezi, sa fii tu acum mamica judecata de cei care nu au copii. Citeste tot ce trebuie sa stii despre asa-zisele crize de personalitate ale celor mici sau tantrumuri cum mai sunt numite. 

Ce este un tantrum (criza de personalitate la copii)?

E simplu, un tantrum este o forma extrema in care copilul isi exteriorizeaza sentimente intense, pe care nu stie sa le exprime verbal. Tantrumurile sunt mai frecvente la copiii intre 2 si 4 ani, cu o vointa puternica si cu o mare dorinta de independenta. 

Crizele de personalitate, denumite si tantrumuri, sunt dramatice, dar in acelasi timp sunt normale si caracteristice unei anumite varste. Chiar daca pentru tine sunt un cosmar, respira adanc si incearca putin sa empatizezi cu cel mic.

Cum e sa ai 2 ani, sa vrei sa muti muntii din loc, dar sa fii prea mic pentru asta, sa iti fie foame sau sete sau sa fii obosit si sa nu stii sa o spui, si in acest timp un adult sa te bata la cap, sa te suprasolicite, sa decida in locul tau de ce ai tu nevoie...? Daca iti pui problema astfel, cu siguranta iti vei schimba parerea fata de tantrumuri.

Cand apar tantrumurile, crizele de personalitate la copii?  

Micile crize de personalitate ale celor mici incep sa apara dupa varsta de un an si ating apogeul in jur de 2 ani. Dupa varsta de 3 ani ele incep sa scada in frecventa, disparand spre 4 ani.

Copiii in mod deosebit susceptibili a face tantrumuri sunt cei care incep sa vorbeasca tarziu, care nu reusesc sa comunice cu adultul care ii ingrijeste.

De asemenea, exista copii mai emotivi, care traiesc totul mai intens si care este mai probabil sa faca mici crize de furie.

Ce contribuie la declansarea tantrumurilor, crizelor de personalitate?

Dupa cum se stie, copiii au nevoie de constanta, echilibru si rutina in viata lor. De asemenea, au nevoie de multa dragoste si de atentie. Atunci cand apare un „deficit” la unul dintre aceste capitole, fie el si temporar, este probabil sa apara tantrumurile.

De exemplu, copiii in viata carora se perinda multi adulti, fiecare tinand musai sa isi impuna autoritatea, pot „rabufni”. Motivul este acela ca fiecare adult vine „la pachet” cu setul sau de reguli, care uneori se pot bate cap in cap.

Este greu sa te descurci cand mama iti interzice ciocolata, bunica ti-o ofera in cantitati nelimitate, iar matusa isi da numai un patratel si numai dupa masa. Este greu sa intelegi de ce azi ai avut voie ceva, iar maine acelasi ceva este interzis.

Se ajunge astfel la problema regulilor, care fie nu sunt constante, fie nu sunt respectate de toata lumea.

Un alt aspect deosebit de frustrant pentru cel mic este momentul in care adultul adopta pozitii de forta. Asa este, adultul este mai mare, mai puternic si capabil sa il oblige pe piciul de langa el sa il asculte si sa faca lucruri impotriva propriei vointe.

Pe termen mediu si lung insa aceasta tactica nu va da roade, asa ca nu are nici un rost sa creezi frustrari suplimentare adoptand atitudinea „pentru ca-s mama ta” sau „pentru ca asa spun/vreau eu”.

Citeste mai departe si afla cum pot fi evitate tantrumurile.