Desi in spitalele de stat, costurile legate de spitalizare sunt suportate integral de Casa de Asigurari de Sanatate cu totii stim ca nasterea costa si ca ce e gratuit nu este tocmai asa. Se mai spune ca nasterea in spitalele de stat este mai ieftina decat cea in maternitatile private.

Afirmatia nu mai este insa universal valabila, asa ca te sfatuim sa iei in calcul ideea de a cere o oferta personalizata de la maternitatile private pe care le ai la dispozitie. Daca locuiesti in Bucuresti esti mai norocoasa deoarece aici exista deja cateva maternitati private, doua dintre ele fiind certificate Unicef ca "Spital prieten al copilului si al mamei". Maternitatile private s-au extins si in alte orase precum: Brasov, Iasi, Arad, Bacau. 

Desi in spitalele mici de stat se poate intampla sa fii rugata sa iti cumperi calmantele postoperatorii de la cea mai apropiata farmacie, situatiile de acest gen au devenit o raritate in spitalele mari. Asadar, cel putin teoretic, atunci cat mergi sa nasti intr-un spital de stat trebuie sa ai la tine doar bagajul de spital, cu toate cele necesare.

Daca pijamaua este de multe ori oferita de maternitate – din motive care tin de evitarea raspandirii microbilor – restul obiectelor de igiena, si nu numai, trebuie sa le aduci tu. Papuci de casa, vata, absorbante, cana, pai, tacamuri si toate celelalte obiecte care alcatuiesc lista completa a bagajului pentru maternitate cad in sarcina ta. De asemenea, ti se pot cere hainute pentru nou nascut, desi multe spitale prefera ca cei mici sa stea infasati pana la externare.

Costurile nasterii in maternitatile de stat este legat de „recunostinta” pe care decizi sa o arati (sau nu) echipei medicale care te are in grija. Este adevarat, stim cu totii istoriile de cosmar cu refuzul asistentei de a administra analgezicul inainte de oferirea unei bancnote, dar trebuie sa fii constienta ca nici un cadru medical nu isi va pune in pericol cariera profesionala pentru ca nu i-ai oferit spaga la care se astepta.

Prin umare, legat de acest aspect, adevarul probabil ca este mai degraba undeva pe la mijloc.

Maternitatile private, pe de alta parte, iti ofera confortul unui hotel de 5 stele

Bagajul de spital este practic inexistent, in sarcina ta cazand sa iti ies trusa de farduri si parfumul preferat. Restul obiectelor necesare sunt asigurate de maternitatea particulara.

In prezent, multe dintre maternitatile private au incheiate acorduri cu Casa de Asigurari de Sanatate, acorduri in baza carora o parte din cheltuielile pe care le implica o nastere sunt suportate de sistemul national de asigurari de sanatate.

Prin urmare, in sarcina viitorilor parinti cade achitarea unei parti din suma totala estimata pentru o nastere. Pretul nasterii difera de la o maternitate la alta si este bine sa studiezi cu atentie contractul inainte de a-l semna.

cat-costa-nasterea-la-stat-si-intr-o-maternitate-privata

Chiar daca planul initial este de a naste natural, trebuie sa ai in vedere ca pot interveni o seama de situatii neprevazute care sa faca obligatorie operatia cezariana.

In acest caz, costurile initiale pentru nastere vor creste substantial in maternitatea particulara si este bine sa fii pregatita si sa iei in calcul si aceasta varianta.

De asemenea, in unele cazuri, medicul obstetrician care ti-a monitorizat sarcina poate fi doar colaborator la maternitatea privata unde ai decis sa nasti.

In aceasta situatie este posibil ca o parte din onorariul acestuia sa cada in sarcina ta, nefiind inclus in costurile calculate initial. 

Realitatea este ca in maternitatile particulare costurile unei nasteri sunt mai „la vedere” decat in spitalul de stat, unde depinde de tine daca si cat decizi sa oferi. Este insa la fel de adevarat ca spitalizarea in conditii de hotel presupune, in sine, costuri mai ridicate. 

Tu unde ai nascut, intr-o maternitate de stat sau privata? In ce masura aspectul financiar ti-a influentat decizia? Cat te-a costat nasterea?